Naslovna / Zdravlje

Sve što treba da znate o prvom veštačkom srcu koje će ove godine biti na tržištu

Priredio/la: I. V.|11:00 - 12. 01. 2021.

Veštako srce kreirano 27 godina biće alternativa transplantaciji srca ili privremeno rešenje za pacijente koji čekaju transplantaciju

vestacko-srce Alternativa transplantaciji srca ili za osobe koje ne mogu da čekaju donatore Foto: Bertrand Guay/AFP/Getty Images

Francuska kompanija Carmat SA, koja je dizajnirala i proizvela prvo veštačko srce, krajem decembra 2020. dobila je dozvolu evropskih regulatornih tela za prodaju svog proizvoda. Kako je najavljeno, prvo veštačko srce naći će se na tržištu Evropske unije u drugom kvartalu  2021. godine. Veštačko srce kompanije Carmat može da bude alternativa transplantaciji srca ili privremeno rešenje za pacijente koji čekaju presađivanje ovog organa.

U okviru studije, prve operacije obavljene u Danskoj

Danska je prva zemlja u Evropi i treća na svetu u kojoj se, u okviru studije, pacijentima već ugradilo Carmat veštačko srce. Između ostalog, jedan od razloga je i to što oko 70.000 Danaca pati od srčane insuficijencije. Za pacijente kod kojih je bolest opasna po život i kod kojih transplantacija nije opcija, u nekim slučajevima se u obzir može uzeti ugradnja veštačkog srca. Prvom Dancu veštačko srce ugrađeno je 25. maja 2020. u medicinskom Centru za srce Rigshospitalet, jednoj od najvećih bolnica u Danskoj i najspecijalizovanijoj bolnici u Kopenhagenu. To je ujedno bila i prva implantacija potpuno veštačkog srca u ovoj zemlji. Prema poslednjim informacijama, do sada je ukupno 13 pacijenata dobilo veštačko srce Carmat.

Opcija za kritične pacijente

– Srećni smo što smo deo studije i što smo stekli kliničko iskustvo sa Carmat srcem. Nadamo se da ćemo u budućnosti moći da ponudimo implantaciju pacijentima koji su kritično bolesni, sa srčanom insuficijencijom sa obe strane srca i koji više ne mogu da čekaju donatorsko srce – ili, kod kojih, iz drugih razloga, ne može da se obavi transplantacija. To su pacijenti kojima do sada nismo mogli da pomognemo – izjavio je dr Finn Gustafsson, glavni lekar i profesor napredne srčane insuficijencije i transplantacije na Odeljenju za kardiologiju u Rigshospitalet medicinskog centra.

Timski rad uz maksimalan napor svih strana

Glavni lekar i hirurg dr Peter Skov Olsen sa Klinike za torakalnu hirurgiju u Rigshospitalet centru bio je na čelu tima koji je izvršio operaciju prvog pacijenta u Danskoj. O iskustvu i procesu ugradnje veštačkog srca, dr Olsen je rekao:

– Potreban je obučeni tim hirurga, anesteziologa, kardiologa, medicinskih sestara i fizioterapeuta kako bi operacija i ostatak procesa bili uspešni. To je timski rad koji zahteva saradnju i maksimalan napor svih strana učesnica. Ponosan sam što je operacija dobro prošla i što ovde, u Rigshospitaletu možemo određenoj grupi pacijenata da ponudimo novu priliku.

Prvo srce sa sistemom samoregulacije

Tehnički najnaprednije i prvo potpuno električno veštačko srce Carmat prilagođava se fizičkom stanju korisnika i prvo je veštačko srce sa sistemom samoregulacije. Na primer, ako osoba sa Carmat srcem vozi bicikl, penje se stepeništem ili na neki drugi način zadiše, srce će automatski, samo odgovoriti podešavanjem ritma pumpanja.
Teško je 1.055 grama, a dimenzije su 12,3 cm x 10,2 cm x 14,5 cm.
Maksimalna snaga pumpanja je 8,5 litara u minuti.

Uspeh nakon 27 godina istraživanja

Carmat veštačko srce je vrhunac 27-godišnjeg napora čuvenog francuskog hirurga dr Alaina Carpentiera koji je predložio razvoj veštačkog srca francuskom industrijalcu Jean-Luc Lagarderu 1993. godine. Lagarder je dr Carpentieru stavio na raspolaganje nekoliko laboratorija i inženjera iz svoje raketne kompanije Matra. Projekat se tokom godina širio, uključujući i spajanja koja su dovela do toga da je Matra postala deo onoga što je danas vazduhoplovna kompanija i proizvođač aviona Airbus SE, koji je i najveći deoničar kompanije Carmat, sa 13 odsto udela, dok Carpentier poseduje oko 5,3 procenata.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo