Naslovna / Vesti

Inovativne terapije za najteže pacijente uskoro o trošku države

Priredio/la: D. T.|12:17 - 08. 12. 2023.

Kod jednog broja oboljenja sa najlošijom prognozom značajno je produženo vreme preživljavanja, dok je u mnogim hroničnim oboljenjima u velikoj meri poboljšan kvalitet života

inovativne terapije Foto: Shutterstock

Dodatne 22  inovativne terapije preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) biće do kraja 2023. godine na listi lekova dostupnih građanima Srbije. Ovi lekovi, kako ističu stručnjaci, poboljšaće ishode lečenja, a za mnoge pacijente značiće razliku između života i smrti, ili značajno poboljšanje kvaliteta života.

Smanjuje se jaz u odnosu na Evropu

Ovo proširenje liste, uz napore učinjene u poslednjih nekoliko godina, pokazuje da je država, na čelu sa RFZO, prepoznala značaj inovativnih lekova i da počinje da se smanjuje jaz koji postoji u dostupnosti najefikasnijih terapija u odnosu na većinu evropskih zemalja, a koji je nastao zbog višegodišnjeg zastoja u obnavljanju liste najefikasnijim terapijama tokom prethodne decenije.

Od sledeće godine odvojena budžetska linija za inovativne lekove

RFZO i prof. Sanja Radojević Škodrić najavljuje da će Srbija od iduće godine dobiti odvojenu budžetsku liniju za inovativne lekove, što bi trebalo, kako se naglašava, da garantuje stabilnost u dostupnosti najsavremenijih terapija u budućnosti.

Na taj način će na dobitku biti svi, ali pre svega, pacijenti, kroz redovno proširenje liste svake godine najvažnijim medikamentima koje savremena medicina može da ponudi. Zatim država, koja će dobiti ne samo predvidljivost troškova po ovom osnovu već i mogućnost strateškog planiranja investiranja u različite terapijske oblasti. Na kraju i farmaceutska industrija za koju bi takva odluka države bila jasan signal za još veće investiranje i prisustvo na našem tržištu.

Lekovi koji poboljšavaju u bitnoj meri kvalitet života pacijenta

Inovativne terapije su poslednjih decenija pokazale izvanredne rezultate u velikom broju terapijskih oblasti. Zahvaljujući inovativnim lekovima, neke do tada neizlečive bolesti su postale hronične bolesti sa kojima se živi. Takođe, kod jednog broja oboljenja sa najlošijom prognozom značajno je produženo vreme preživljavanja, dok je u mnogim hroničnim oboljenjima u velikoj meri poboljšan kvalitet života, što omogućava pacijentima da ostanu radno aktivni i produktivni članovi društva.

Takođe, postoji i direktna korelacija između državnog ulaganja u lekove i zdravstvenih ishoda. Veće ulaganje u inovativne terapije poboljšava ishode lečenja čime se ne poboljšava samo zdravstveno stanje pacijenata već se smanjuju i drugi troškovi u zdravstvenom sistemu, a pozitivno utiče na ekonomije zemlje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo