Naslovna / Vesti

Rak dojke – pacijenti očekuju nove inovativne lekove i pozivaju na preventivne peglede

Priredio/la: D. T.|15:32 - 22. 03. 2024.

Ova bolest ne najavljuje se bolom i može da se javi i kod mladih i žena starijeg životnog doba, u porodicama gde nikada nije bilo slučajeva raka

rak dojke Foto: Shutterstock

Rak dojke je i dalje vodeći uzrok oboljevanja i umiranja od malignih bolesti širom sveta i najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji. Ova bolest ne najavljuje se bolom i može da se javi i kod mladih i žena starijeg životnog doba, u porodicama gde nikada nije bilo slučajeva raka i kod muškaraca.

Žene obolele od raka dojke iz udruženja „Budimo zajedno“ navode da je rak dojke izlečiva bolest kada se otkrije na vreme, pozivaju sve žene da se redovno kontrolišu i da im barem tokom jednog dana u godini i pored obaveza u porodici i na poslu, lično zdravlje bude najvažnije.

Uvek je vreme za preglede

Nacionalni dan žena obolelih od raka dojke udruženje „Budimo zajedno“ obeležilo je svečanim koncertom u Narodnom muzeju, pod sloganom „Nije sve ružičasto, pregledaj se – Vreme radi za tebe“. Cilj manifestacije je podizanje svesti o značaju preventivnih pregleda dojke. Svaka žena i devojka bi trebalo da jednom mesečno uradi samopregled dojki, da ide na ultrazvučni pregled, a posle 45. godine ili ranije ako je neophodno i na mamografiju.

Foto: Milena Anđela Mišić Atanacković

Kada su najbolje mogućnosti lečenja?

Širenjem svesti, o redovnim pregledima i zdravim životnim navikama rak dojke može da se prevenira kod 25 do 33 odsto žena.

– Ukoliko se moguća bolest otkrije na vreme, veće su mogućnosti lečenja, pa je onda rak dojke izlečiv u 90 0dsto slučajeva. Budućnost je u personalizovanoj medicini i multidisciplinarnom pristupu. Zahvaljujući tome, kao i inovativnim lekovima, pacijentkinje obolele od karcinoma dojke u Srbiji imaće sve više mogućnosti za lečenje – rekla je Domina Spasić, predsednica udruženja „Budimo zajedno“.

Ona je podsetila da je krajem 2023. godine Republički fond za zdravstveno osiguranje stavio na listu lekova čak 22 inovativne terapije, od čega su njih 16 najsavremeniji lekovi za veliki broj onkoloških bolesti.

Rak dojke koncert

Domina Spasić i operska umetnica Teuta Aslani Foto: Milena Anđela Mišić Atanacković

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo