Naslovna / Vesti

Prva konferencija „Vodič kroz dijabetes“ 

Priredio/la: V.St.|15:43 - 16. 05. 2024.

Prva konferencija „Vodič kroz dijabetes“ održaće se 28.  maja 2024. godine u Centru za kulturu Vlada Divljan u Beogradu, od 10 do 17  časova

dijabetes Foto: Vodič kroz dijabetes

Dijabetes se smatra jednom od najčešćih hroničnih nezaraznih bolesti koja je u ekspanziji u broju obolelih u celom svetu, posebno u slabo i srednje razvijenim zemljama među koje spada i Srbija. U Srbiji je registrovano 700 000 obolelih, štočini12,4% stanovništva. Stručnjacismatraju da na svakogo bolelog dolazi po još jedna osoba koja ne zna da ima dijabetes zbog blagih simptoma bolesti. Bolest se otkriva kada su već prisutne komplikacije poput bolesti srca i krvnih sudova, infarkta miokarda, moždanog udara, retinopatije, neuropatije, nefropatije, dijabetesnog stopala.

Na pitanje o tome zašto je za javnost važno da se organizuje ovakva vrsta konferencije gde će se sastati stručnjaci različitih specijalnosti, odgovorio nam je organizator konferencije.

– Ovo je prvi put da se organizuje konferencija koja je usmerena ka javnosti, odnosno stanovništvu gde će na jednom mestu tokom 6 sati imati mogućnost da čuju informacije od stručnjaka, lekara da postave pitanje i dobiju odgovor na temu dijabetesa. S druge strane, imaće mogućnost da međusobno razmene informacije I priliku da se povežu. Pored 6 panela imaćemo paralelno i 2 radionice i to od 10-12 na raspolaganju će biti nutricionista, a od 12 do 14 časova mogu da razgovaraju sa psihologom. Na prvom panelu biće reči o trenutnom stanju u Srbiji i veći deo će biti posvećen dijabetesu Tip1. Drugi panel je usmeren  na pripremu, trudnoću, porođaj i insulinsku rezistenciju, dok će treći panel noseći deo imati na predijabetes i dijabetes Tip 2. Istrana, psihološka podršku i fizička aktivnost tema su četvrtog panela, dok je peti panel usmeren na decu sa dijabetesom. Verujem da ovakav pristup jednoj temi i na jednom mestu je koncept budućnosti gde osobe sa dijabetesom mogu da saznaju i pitaju, bez zakazivanja i čekanja, a jedino što je potrebno je da se obavezo prijave zbog limitiranog broja onih koji mogu da prisustvuju – kaže Olivera Stanković-Stefanović.

Na konferenciji će govoriti stručnjaci iz oblasti endokrinologije, nutricionizma, polineuropatije, nefropatije, psihologije, oftalmologije, ginekologije, osobe sa  dijabetesom. Jedan panel biće posvećen deci koja imaju dijabetes i roditeljima  koji se svakodnevno suočavaju sa izazovima. Poslednjih godina mnogo se  govori o insulinskoj rezistenciji, održavanju trudnoće i porođaju kod osoba koje  imaju dijabetes, što će obuhvatiti jedan od panela. Najnovija saznanja i lična  iskustva osoba sa dijabetesom biće deo svakog od pet inspirativnih panela. Paralelno sa centralnom konferencijom održaće se dve radionice/savetovališta iz oblasti psihološke podrške i pravilne ishrane. 

Ovo je jedinstvena prilika da se na jednom mestu sazna više, postave pitanja, dobiju odgovori i razmene iskustva.  Ulaz na konferenciju je besplatan, uz prethodnu prijavu na linku.

Program konferencije biće objavljen na Instagram stranici 24.05.2024. 

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo