Naslovna / Vesti

Proteini iz kapi krvi mogu da predvide rizik od razvoja 67 bolesti

Priredio/la: I. V. |15:00 - 01. 08. 2024.

Na osnovu proteinskih „potpisa“ koji se prave od pet do 20 proteina najvažnijih za predviđanje razvoja bolesti iz samo jedne kapi moguće je otkriti da li će se kod čoveka razviti neka od 67 bolesti

proteini u krvi Foto: Shutterstock

Proteini iz samo jedne kapi krvi predviđaju rizik od razvoja više od 60 bolesti, otkrilo je novo istraživanje, objavljeno u Nature Medicine, a sprovedeno kao deo međunarodnog istraživačkog partnerstva između GSK, Queen Mary University of London, University College London, Cambridge University i Berlin Institute of Health at Charité Universitätsmedizin iz Nemačke.

Za svaku bolest pravi se „potpis“ između pet i 20 proteina najvažnijih za predviđanje njenog razvoja

Istraživanja na hiljadama proteina izmerenih iz kapi krvi pokazala su sposobnost proteina da predvide početak mnogih, različitih bolesti. Istraživači su koristili podatke iz UK Biobank Pharma Proteomics Project, najveće proteomičke studije do sada sa merenjima za približno 3.000 proteina plazme iz nasumično odabranog skupa od više od 40.000 učesnika UK Biobank. Podaci o proteinima uvezani su sa elektronskim zdravstvenim kartonima učesnika istraživanja. Autori su koristili napredne analitičke tehnike kako bi precizirali za svaku bolest „potpis“ između pet i 20 proteina najvažnijih za predviđanje razvoja bolesti.

Proteini iz krvi sposobni da „najave“ pojavu 67 bolesti

Istraživači su saopštili da su proteini iz krvi sposobni da na osnovu proteinskih „potpisa“ predvide početak 67 bolesti, uključujući multipli mijelom, non-Hočkin limfom, bolest motornih neurona, plućnu fibrozu i proširenu kardiomiopatiju.

Sposobnost proteina da „najave“ razvoj bolesti nadmašuje modele na osnovu standardnih, klinički zabeleženih informacija. Istraživanje otvara nove mogućnosti predviđanja za širok spektar bolesti, uključujući i ređa stanja. Za mnoge od njih trenutno mogu da budu potrebni meseci i godine za postavljanje dijagnoze, a ovo istraživanje nudi potpuno nove mogućnosti za pravovremenu dijagnozu. Nalazi studije zahtevaju potvrdu u različitim populacijama, uključujući ljude sa i bez simptoma i znakova bolesti u različitim etničkim grupama.

Proteini iz krvi kao markeri za skrining i dijagnozu bolesti

Vodeći autor studije profesor Claudia Langenberg, direktorka Precision Healthcare University Research Institute na Queen Mary University of London kaže da je „merenje jednog proteina iz određenog razloga, kao što je troponin za dijagnozu srčanog udara, standardna klinička praksa“.

– Izuzetno smo uzbuđeni zbog mogućnosti da identifikujemo nove markere za skrining i dijagnozu iz hiljada proteina koji cirkulišu i koji su sada merljivi u ljudskoj krvi. Ono što nam je hitno potrebno su proteomske studije različitih populacija kako bismo potvrdili naše nalaze i efikasni testovi koji mogu da mere proteine relevantne za bolest prema kliničkim standardima sa pristupačnim metodama – istakla je profesorka Langenberg.

Lakše otkrivanje i bolja prognoza za mnoge bolesti

Istraživači navode da je nekoliko proteinskih potpisa bilo slično ili čak bolje od proteina koji su već testirani kao potencijalni skrining testovi, kao što je prostata specifičan antigen za rak prostate.

– Zbog toga polažemo veliku nadu zbog mogućnosti koje naši proteinski potpisi mogu da imaju  za ranije otkrivanje i na kraju poboljšanu prognozu za mnoge bolesti, uključujući teška stanja kao što su multipli mijelom i idiopatska plućna fibroza. Identifikovali smo toliko mnogo primera koji obećavaju tako da je sledeći korak da se izaberu bolesti visokog prioriteta i proceni njihovo proteomsko predviđanje u kliničkom okruženju – navodi naučni tim.

Jedan od autora studije dr Robert Scott, potpredsednik i šef humane genetike i genomike u GSK naglašava da je „ključni izazov u ​​razvoju lekova identifikacija pacijenata koji će najverovatnije imati koristi od novih lekova“

–  Ovaj rad pokazuje potencijal za korišćenje velikih proteomskih tehnologija za identifikaciju pojedinaca sa visokim rizikom od širokog spektra bolesti, i usklađeno je sa našim pristupom da koristimo tehnologiju za produbljivanje našeg razumevanja ljudske biologije i bolesti. Dalje istraživanje će proširiti ove uvide i poboljšati naša saznanja o tome kako se najbolje primenjuju da podrže poboljšane stope uspeha i povećanu efikasnost u otkrivanju i razvoju lekova – ističe dr Scott.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo