Naslovna / Zdravlje

Šta je elektroforeza proteina u krvi, kojim pacijentima se preporučuje ovaj test

Danijela Tadić|13:00 - 22. 12. 2023.

U nekim slučajevima lekari će savetovati i dodatne dijagnostičke metode, kao  što su elektroforeza proteina urina, serumska imunofiksacija, biopsija koštane srži, imunotipizacija, kako bi se otkrilo moguće prisustvo M proteina

Elektroforeza proteina iz seruma je laboratorijska metoda kojom se radi separacija proteina na osnovu njihove veličine i naelektrisanja. Test odvaja proteine u krvi na osnovu električnog naboja i često se koristi za pronalaženje abnormalnih supstanci M proteina. Prisustvo M proteina može da bude znak multipli mijeloma – karcinoma koštane srži. Ovaj test preporučuje se pacijentima koji imaju povećanu ili sniženu količinu proteina ili albumina u krvi i kod bolesti kod kojih dolazi do poremećaja produkcije proteina. Pored multipli mijeloma, ovaj test može da ukaže na bolesti jetre i bubrega.

Kada se savetuje elektroforeza proteina?

Elektroforeza proteina je metoda koja može da pomogne kod dijagnoze problema sa tiroidnom žlezdom, dijabetesa, anemije, loše apsorpcije hranjivih materija, ima mogućnost da ukaže na postojanje nekih autoimunih bolesti. Lekari preporučuju elektroforezu proteina pacijentima kod kojih je došlo do neobjašnjivog gubitka telesne težine, kod bola u kostima, čestog umora, jakog osećaja slabosti, mučnine, zatvora, jake žeđi, učestalog mokrenja. Ovaj test lekar može savetovati i osobama sa oslabljenim imunitetom, pacijentima sa bolom u leđima i čestim prelomima kostiju, kod visokog nivoa kalcijuma u krvi.

Moguća je i dodatna dijagnostika

U nekim slučajevima lekari će preporučiti i dodatne dijagnostičke metode, kao  što su elektroforeza proteina urina, serumska imunofiksacija, biopsija koštane srži, imunotipizacija, kako bi se otkrilo moguće prisustvo M proteina. Dodatna dijagnostika obuhvata i kompletnu analizu krvne slike, test kalcijuma i elektrolita u krvi, rendgensko snimanje.

Rezultati testova mogu da variraju u zavisnosti od uzrasta, pola, opšteg zdravstvenog stanja pacijenta, i mogu se razlikovati u zavisnosti od laboratorije u kojoj se radi testiranje.

Koje su normalne vrednosti?

Serumski proteini su albumini ili globulini. Albumini čine oko 60 odsto proteina, a 40 odsto proteina su globulini u koje spadaju na primer, hormoni, enzimi, antitela. Globulini se dele na alfa-1, alfa-2, beta i gama globuline.

Normalne vrednosti albumina iznose 3,8 do 5 grama po decilitru (g/dL),  normalne vrednosti alfa-1 su 0,1 do 0,3 g/dL, alfa-2 od 0,6 do 1 g/dL, beta od 0,7 do 1,4 g/dL, gama od 0.7 do 1.6 g/dL.

Kako se pripremiti za elektroforezu proteina?

Test se radi na osnovu uzorka krvi, način ishrane i životne navike neće u bitnoj meri uticati na rezultate testa. Nisu potrebne neke posebne pripreme za test. Moguće je da će lekar savetovati uzdržavanje od jela nekoliko sati pre testa, lekar će napomenuti i da li je potrebno da preskočimo medikamentoznu terapiju, ili suplemente i vitamine koje već koristimo.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo