Naslovna / Vesti

Počelo ozoniranje autobusa u Beogradu, postavljaju se i dozeri za dezinfekciju

Ivana Vuskovic|14:16 - 13. 12. 2020.

Ozoniranje-autobusa-u-Beogradu Počelo ozoniranje i dezinfekcija autobusa u Beogradu Foto: Instagram @vesicg

Ozoniranje i dezinfekcija vozila gradskog prevoza u Beogradu počelo je danas, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da će od sutra sva vozila gradskog saobraćaja imati dozere za dezinfekciju ruku. Ozoniranje je metoda, kako je istakao, koja će obezbediti dodatnu sigurnost u gradskom prevozu.

– To je metoda, prepoznata od Instituta za javno zdravlje „Batut“, kojom se uništavaju apsolutno sve bakterije i mikro organizmi. Kada se jednom vozilo ozonira to traje tri do četiri dana. Obezbedili smo da se svako vozilo koje pripada JКP „GSP“ ozonira dva puta nedeljno, što je dovoljno da autobusi budu bezbedni – rekao je Vesić.

Ozon se brzo širi i ubija bakterije

Stevan Blagojević, sa Instituta za opštu i fizičku hemiju, rekao je da su istraživanja pokazala da je ozon izuzetno efikasan i da ubija sve bakterije u vrlo kratkom vremenu.

– Bitno je da je to gas i da se vrlo brzo širi i na mestima koje ne možemo da operemo, ali i da se kasnije, u roku od pola sata, sam raspada, odnosno pretvara u kiseonik. Institut za opštu i fizičku hemiju je u saradnji sa Ministarstvom za nauku i tehnološki razvoj i Inovacionim fondom razvio ozon generator, jedan moderan sistem koji se pokazao efikasnim – rekao je Blagojević.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo