Naslovna / Vesti

Uprkos vakcinaciji kolektivni imunitet neće biti postignut 2021, tvrdi SZO

Priredio/la: I. V.|10:09 - 13. 01. 2021.

Potrebno je vreme da se proizvede i primeni dovoljno doza vakcine kako bi se konačno zaustavilo širenje infekcije covid 19

Masovne vakcinacije neće stvotiti kolektivni imunitet 2021. Foto: Shutterstock
Svetska zdravstvena organizacija SZO upozorava da masovne vakcinacije protiv korona virusa neće proizvesti kolektivni imunitet ove godine. Glavni naučnik SZO dr Soumya Swaminathan saopštio je medijima da je potrebno vreme da se proizvede i primeni dovoljno doza vakcine da bi se konačno zaustavilo širenje infekcije covid 19. Dr Swaminathan je naglasio potrebu da sve zemlje nastave da ulažu napore za ublažavanje uticaja širenja covid 19 kao što su nošenje maski, socijalna distanca i pranje ruku.

Moderna vakcina obezbeđuje imunitet do godinu dana

Na godišnjoj konferenciji J.P. Morgan Healthcare farmaceutska kompanija Moderna saopštila je da bi njihova covid 19 vakcina trebalo da obezbedi imunitet najmanje godinu dana. Kako prenosi novinska agencija Reuters, nadležni su uvereni da je messenger RNA tehnologija, koju je koristila za vakcinu, delotvorna i protiv novog soja korona virusa koji se pojavio u nekolicini zemalja. Dr Bruce Aylward, stariji savetnik SZO, rekao je da se agencija nada da će u februaru početi da dostavlja vakcine protiv covid 19 najsiromašnijim zemljama sveta, ali je rekao da SZO „to ne može sama“ i pozvao proizvođače vakcina da daju prioritet isporukama sistemu Vaccines Global Access Facility ili COVAX (Ustanovi za globalni pristup vakcinama protiv covida 19).

Tri mutacije korona virusa

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti CDC saopštio je da su u toj zemlji otkrivena najmanje 72 slučaja mutirane varijante korona virusa, prvi put identifikovanih u Velikoj Britaniji. Najviše ih ima Kalifornija sa najmanje 32 slučaja, 22 na Floridi, a preostali su se proširili po Koloradu, Konektikatu, Džordžiji, Indijani, Minesoti, državi Njujork, Pensilvaniji i Teksasu. Britanska varijanta je jedna od tri koje su nastale iz originalnog korona virusa, a treća je nedavno otkrivena u Japanu, kod putnika iz Brazila. Brazilska varijanta razlikuje se od britanske i južnoafričke, ali sve tri imaju zajedničku mutaciju. Iako su mutacije zabrinjavajuće, prema naučnicima  – nisu neočekivane. Korona virus je napravio hiljade sitnih modifikacija otkako je prvi put otkriven, kažu istraživači.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo