Medicinski informativni portal
Naslovna / Vesti

Istraživanje otkrilo da najnoviji iPhone 12 može da isključi pejsmejker

Priredio/la: I. N.
15:39 - 13. 01. 2021.

Ako se nađe u visini srca, magnetna struktura na iPhone 12 za bežično punjenje telefona, može da isključi pejsmejker

pejsmejker Mobilne telefone ne nosite u gornjem džepu ako imate pejsmejker Foto: Shutterstock

Najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Heart Rhythm otkrilo je da držanje iPhone 12 telefona preko pejsmejkera može da isključi ovaj spasonosni uređaj. Za ovo je dobrim delom zaslužno magnetno polje koje stvara MagSafe tehnologija punjenja Apple uređaja – magnetni niz na zadnjoj strani telefona, dizajniran da olakša njegovo bežično punjenje.

Zaprepašćujuće otkriće

Istraživači sa Instituta za kardio-vaskularne bolesti Henry Ford izneli su zaprepašćujuće otkriće: kružni niz sačinjen od tzv. retkih zemaljskih magneta, postavljen oko centralne zavojnice za punjenje ovog telefona, ima sposobnost da u potpunosti obustavi rad pejsmejkera. „Kada smo iPhone, preko leve strane grudnog koša pacijenta, približili ICD, malom uređaju koji se postavlja sa ciljem smanjenja rizika od srčanog zastoja, istog trenutka je primećen prekid ICD terapije. Zastoj rada ICD potrajao je sve do samog kraja testiranja“, navodi se u ovom istraživačkom radu.

Telefon u gornjem džepu zaustavlja rad pejsmejkera?

Testiranje je ponovljeno više puta, sa postavljanjem iPhone 12 telefona u različite pozicije u visini gornjeg džepa, objašnjavaju istraživači Instituta Henry Ford.
– Ovo je pitanje od velike važnosti za javno zdravlje, a tiče se novije generacije iPhone 12, koji potencijalno može da zaustavi spasonosnu terapiju za pacijente, posebno dok telefon nose u gornjem džepu, zaključuju istraživači u ovoj studiji.

Problem prave i „fitnes trekeri“

Apple je već objavio dokumentaciju koja priznaje da „magneti i elektromagnetna polja koja proizlaze iz njihovih iPhone telefona mogu da ometaju rad medicinskih uređaja, poput pejsmejkera i defibrilatora, uređaja koji utvrđuju prisustvo ili poremećaje srčanog ritma„. Međutim, ono što studija ne dokazuje jeste da li je problem konkretno iPhone 12. Istraživači su takođe otkrili da bi i drugi uređaji, poput fitnes trekera, naprave koja prati vitalne funkcije tokom različitih aktivnosti, a koja se, poput satova, najčešče postavlja iznad ručnog zgloba, mogli da imaju sličan efekat na pejsmejkere.

Iz kompanije Apple negiraju navode

Apple ostaje pri tvrdnji da „iako svi iPhone 12 telefoni sadrže više magneta nego prethodni iPhone modeli, ne pretpostavlja se da predstavljaju veći rizik od magnetnih smetnji medicinskim uređajima u odnosu na prethodne iPhone modele.“

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend