Naslovna / Vesti

U SAD odobrena upotreba Pfizer vakcine za decu od 12 do 15 godina

Priredio/la: M.R.|9:48 - 11. 05. 2021.

Ova odluka omogućiće da se od covid 19 zaštiti i mlađa populacija čime se SAD bliži cilju – okončanju pandemije

tinejdžeri-covid 19-vakcina I deca od 12 do 15 godina biće vakcinisana u SAD Foto: Shutterstock

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je za upotrebu Pfizer-BioNTech covid 19 vakcinu za decu od 12 do 15 godina. Klinička ispitivanja faze III završena početkom aprila ove godine pokazala su da je Pfizer vakcina 100 odsto efikasna u zaštiti dece od 12 do 15 godina. Studija je obuhvatila 2.260 adolescenata, uzrasta od 12 do 15 godina. U grupi koja je primila Pfizer vakcinu nije zabeležena nijedna infekcija korona virusom, a u placebo grupi bilo je 18 slučajeva covid 19 infekcije, saopštila je tada kompanija Pfizer. 

Korak bliži cilju

Ovom odukom proširenja programa vakcinacije u SAD i na decu od 12 do 15 godina, trebalo bi da se ponovo ubrza proces imunizacije u Americi. FDA je saopštila da je u ponedeljak preinačila svoju odluku o hitnoj upotrebi vakcina Pfizer/BioNTech i odobrila je i za uzrast do 12 do 15 godina, čime je ovaj preparat postao prvi koji je u SAD odobren za imunizaciju ove starosne grupe, prenosi agencija Rojters.

– Ova odluka omogućiće da se od covid 19 zaštiti i mlađa populacija čime smo korak bliži cilju – da se okonča pandemija – poručila je u ponedeljak v.d. komesara FDA Dženet Vudkok.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Dr
13:06, 26. 05. 2021.
Odgovori

Nece biti dobro. Djeca se sasvim lako mogu izboriti sa virusom i stvoriti prirodan, dugotrajan imunitet. Isto tako djeca nisu prenosioci virusa ako ne pokazuju simptome bolesti. Zasto zdravu djecu izlagati nuspojavama cjepiva ako je to nepotrebno??

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo