Naslovna / Vesti

Prvi put u KBC „Bežanijska kosa“: Veštačka pluća spasila život mladića obolelog od covid 19

Priredio/la: S. M. |Izvor: RTS|13:00 - 07. 11. 2021.

Nevakcinisani mladić više nije reagovao ni na jedan vid lečenja, respirator nije mogao da mu pomogne, ali veštačka pluća su mu vratila život

veštačka pluća- covid 19 Veštačka pluća spasila život nevakcinisanom mladiću obolelom od covid 19 Foto: Shuttesrtock

U Kliničko-bolničkom centru „Bežanijska kosa“, kako javlja RTS,  prvi put je na aparat, koji zamenjuje pluća, stavljen covid pozitivan pacijent. To je bila jedina opcija, jer mladić star 31 godinu više nije reagovao ni na jedan vid lečenja.

Nije bio vakcinisan i repsirator nije mogao da mu pomogne

Pacijent, koji nije vakcinisan, pozitivan je 28 dana, a u KBC „Bežanijska kosa“ je primljen pre 12 dana. Respirator više nije mogao da mu pomogne, zato su lekari odlučili da ga priključe na takozvana „veštačka pluća“. Doktorka Marija Zdravković, direktorka KBC „Bežanijska kosa“, izjavila je da je pacijent sada odlično i da mu se saturacija povećala na 96 i 97.

– Pre nego što je stavljen na aparat, saturacija je bila od 78 do 80.  Uz sve mere lečenja morali smo da nađemo neko rešenje jer je išao negativan sled događaja, loša reakcija na respiratorobjasnila je dr Zdravković.

Najmoderniji aparat u svetu

Suština ovog aparata je da menja pluća dok se ona sama ne zaleče, jer je kod onih pacijenta kod kojih nije došlo do zarastanja pluća od covid 19, veoma  bitno naći novi vid ventilacije.

– To je najmoderniji aparat koji postoji u svetu što se tiče zamene i srca i pluća, ali ne može istovremeno da menje i srce i pluća, može ili jedno ili drugo- istakla je dr Marija Zdravković.

Oporavak od dve do četiri nedelje

Vreme oporavka pacijenta je, kako kaže Dr Zdravkovič, individualno, a procenjuje se na dve do četiri nedelje. Prema njenim rečima, ovo je prvi put da je ovakav aparat uključen pacijentu u KBC „Bežanijska kosa“. Pre toga takvi pacijenti su morali da idu u Institut za plućne bolesti „Sremska Kamenica“.

Ovu metodu lečenja smo sada uveli u redovnu proceduru – rekla je dr Marija Zdravković i zahvalila lekarima na saradnji, kao i podršci Ministarstva zdravlja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo