Medicinski informativni portal
Naslovna / Vesti

Karantin ima veoma ozbiljne posledice po mentalno zdravlje

Priredio/la: D. T.
13:43 - 21. 12. 2021.

Predstavnici SZO savetuju sve zemlje da bolje kontrolišu širenje korona virusa i izbegavaju mere zaključavanja koje imaju velike ekonomske, socijalne i posledice na mentalno zdravlje

karantin covid 10 Foto: Shutterstock

Karantin ima veoma ozbiljne posledice po mentalno zdravlje posebno mlađih ljudi, smatraju čelnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Oni navode da bi pandemija covid 19 mogla bi da se okonča tokom 2022. ali samo ako 70 odsto građana svake zemlje, bude vakcinisano.

Oktažite slavlja da ne biste posle žalili

Ovo su nove reakcije, na moguće pretpraznične restrikcije proslava, posle izjave generalnog direktora SZO dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, koji je rekao da bi možda trebalo do izvesnog stepena ograničiti slavlje i okupljanja trokom Božića i predstojećih praznika.

Svima nam je dosta ove pandemije, želimo da se radujemo sa prijateljima i porodicom. Ali najviše, što možemo u ovom trenutku da uradimo, jeste da zaštitimo i sebe i druge. Zato bi možda bilo uputno otkazati neke proslave, kako ne bismo posle žalili – rekao je on.

Stroge mere loše utiču na mentalno zdravlje

Doktor javnog zdravlja SZO dr Margaret Harris naglašava da je najbitnije u ovoj situaciji da se što više ljudi vakciniše i da se spreči dalji prodor Omikron soja.  Dr Harris kaže da ne podržava podržava karantin, ni mere zaključavanja, zbog njihovog uticaja na ekonomiju i mentalno zdravlje, ali i navodi i da karantin nekada ima smisla, jer u nekim bolnicama nema dovoljno mesta za sve kojima bi pomoć bila potrebna.

– Opšta poruka je da izbegavate gužve i poštujete mere zaštite, kao što je pravilno nošenje maske. Molim vas da maske stavljate preko nosa. Pobrinite se da operete ruke, distancirajte se i zaista, zaista ozbiljno, vakcinišete se. Ukoliko poznajete nekog ko je neodlučan, pomozite mu da shvati značaj vakcinacije – rekla je dr Harris.

Na svakoj zemlji je da donese odluku

Kada su u pitanju najstrože mere karantina i njihov uticaj na mlade ljude, dr Harris kaže da je na svakoj zemlji da donese odluku, ali i da mora da ima na umu da stroge mere mogu veoma loše uticati na mentalno zdravlje.

Stručnjaci kažu da se „posledice karantina akumuliraju“ i upućuju na nedavna istraživanja, koja su pokazala zabrinjavajuć porast anksioznosti i depresije.

TEME:
Lidija
11:11, 23. 12. 2021.
Odgovori

Nisam pristalica strogih karantina i smanjenja socijalnog i drustvenog zivota.Treba se vakcinisati, paziti i dalje,ali i jacati imunitet sa vitaminica, piti reishi kapsule, setati kad ima sunca zbog d vitamina i zivot ide normalnim tokom.Pozitivan stan i nada u bolje sutra.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor