Naslovna / Vesti

Kako se telo bori protiv karcinoma, danas objavljeno u novoj studiji

Priredio/la: I. V. |15:48 - 01. 03. 2022.

Rezultati nove studije pružaju uvid u to kako imuni sistem može da se iskoristi za napad na rak, ako mu se daju pravi signali

Kako se telo bori protiv karcinoma Kako se telo bori protiv karcinoma otkriveno u studiji britanskih naučnika Foto: Shutterstock

Kako se telo bori protiv karcinoma i kako se naš imuni sistem može pokrenuti da napadne ćelije raka, otkrili su naučnici sa University of East Anglia (UEA) i Quadram InstituteIstraživanje „Fagocitoza povezana sa LC3 u makrofagima koštane srži potiskuje progresiju akutne mijeloične leukemije kroz STING aktivaciju“ objavljeno je danas u Journal of Clinical Investigation. Kako se očekuje, studija bi mogla da pomogne u razvoju novih pristupa lečenju ljudi sa leukemijom, na primer, s obzirom na to da naučni tim proučavao akutnu mijeloidnu leukemiju – rak krvi koji je veoma teško lečiti.

Kako se telo bori protiv karcinoma otkrio proces aktivacije imunog sistema

Istraživanje je vodio dr Stuart Rushworth sa Norwich Medical School University of East Anglia, u saradnji sa Quadram Institute, Earlham Institute i britanskom Norfolk and Norwich University Hospital (UK). Studija je identifikovala proces aktivacije imunog sistema za borbu protiv ćelija leukemije. Tim je otkrio da se imune ćelije, poznate kao makrofagi, mogu programirati da napadaju ćelije raka preko proteina poznatog kao STING (stimulator gena interferona), dobro uspostavljenog aktivatora imunog sistema. Trenutno se istražuju i potencijalni uticaji koji bi ovo otkriće moglo da imaju na buduće tretmane.

Imuni sistem može da se iskoristi za napad na karcinom

Naši rezultati pružaju uvid u to kako imuni sistem može da se iskoristi za napad na rak, ako mu se daju pravi signali. Pacijenti često imaju recidiv nakon lečenja karcinoma, jer male količine bolesti ostaju, uprkos hemoterapiji. Naše istraživanje otkriva da bi ciljanje na ovaj biološki fenomen moglo da pomogne da se iskoreni leukemija iz koštane srži – objasnio je dr Stuart Rushworth.

Trenutno, nažalost, kako je istakao, hemoterapija često nije dovoljna da izleči ljude od leukemije.

– Nadam se da će naši nalazi u budućnosti pomoći da se poboljšaju tretmani za osobe sa leukemijom tako što će im imuni odgovor pomoći da lekovi za hemoterapiju bolje deluju – naglasio je dr Rushworth.

Otkriven mehanizam kako ćelije raka kontrolišu imuni odgovor

– U ovoj studiji smo doprineli otkrivanju novog mehanizma pomoću kojeg ćelije raka kontrolišu imuni odgovor tela kako bi promovisale sopstveni rast. Ovo otkriće će omogućiti buduću poboljšanu terapiju za lečenje leukemije – najavila je dr Naiara Beraza sa Quadram Institute.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo