Vesti

SZO poziva na oprez – hepatitis nepoznatog uzroka zabeležen kod dece u Evropi i Americi

Priredio/la: D. T.

Stručnjaci testiraju i druge hipoteze, kao što je mogućnost da je bolest reakcija na hemikalije ili toksine, smatra se da hepatitis može biti uzrokovan nekom vrstom post - covid 19 reakcije.

Hepatitis nepoznatog uzroka dijagnostikovan je kod dece u Evropi i Americi. Svetska zdravstvena organizacije je upozorila da je 84 slučajeva hepatitisa nepoznate etiologije otkriveno kod dece u Ujedinjenom Kraljevstvu, 9 u Sjedinjenim Američkim Državama i 3 u Španiji. U tri zabeležena slučaja došlo je do otkazivanja funkcija jetre i ovoj deci je potrebna transplantacija.

Reakcija na hemikalije ili toksine?

U nekim zemljama kao na primer u Izraelu, nadležna tela budno motre na pojavu novih slučajeva hepatitisa kod dece. Slučajevi hepatitisa zabeleženi su i kod dece u Danskoj, Irskoj i Holandiji. U ovom trenutku nije jasan izvor ove epidemije, kaže prof. Ronen Arnon, direktor Odeljenja za bolesti jetre za decu u Rambam Health Care Campusu u Izraelu, prenosi The Jerusalem Post.

Stručnjaci testiraju i druge hipoteze, kao što je mogućnost da je bolest reakcija na hemikalije ili toksine, smatra se da hepatitis može biti uzrokovan nekom vrstom post – covid 19 reakcije.

Očekuju se novi slučajevi hepatitisa

Ozbiljni slučajevi infekcije kada je potrebna transplantacija, nisu iznenađenje za doktore, kaže dr Aron koji je predsedavao istraživačkim komitetom Američkog društva za pedijatrijsku transplantaciju jetre.

SZO očekuje da će u narednim danima biti registrovano još slučajeva hepatitisa. Agencija za zdravstvenu bezbednost Velike Britanije saopštila je da tokom prošle nedelje, uobičajeni virusi koji izazivaju zarazni hepatitis (od hepatitisa A do E) nisu pronađeni među bolesnom decom u Velikoj Britaniji.

Bolest prljavih ruku

Veruje se da bi uzrok za pojavu hepatitisa mogao da bude adenovirus. Hepatitis je posledica virusne infekcije, ali može nekada biti izazvan i nekim hemikalijama. A, B, C, D i E su najčešći tipovi hepatitisa koji mogu da izazovu ozbiljne posledice na zdravlje. Moguće je da nekada bolest prođe bez bilo kakvih simptoma.

Hepatitis A poznat kao „bolest prljavih ruku“ najčešći je kod dece i mladih osoba. Do infekcije uglavnom dolazi upotrebom zaražene hrane i vode. Stručnjaci tvrde da se većina obolelih, od ovog oblika hepatitisa oporavi u roku od šest meseci bez bilo kakvih posledica.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.