Naslovna / Vesti

Rak debelog creva se u 25 odsto slučajeva otkrije u uznapredovaloj fazi bolesti

Priredio/la: D. T.|10:46 - 27. 05. 2022.

Često pacijenti veoma dugo trpe simptome, pre nego što prvi put dođu na pregled. Svest o raku debelog creva još nije u Srbiji na zadovoljavajućem nivou, kod jedne četvrtine pacijenata bolest se kasno otkrije, ali ipak ima napretka u lečenju

karcinom-rak-debelo crevo Previše slatkih pića u mladosti, rizik za nastanak karcinoma Foto: Shutterstock

Dugotrajni problemi u pražnjenju creva, dugotrajne dijareje ili opstipacije, bolovi, pojava krvi u stolici mogu da budu neki od prvih znakova raka debelog creva. Često pacijenti veoma dugo trpe simptome, pre nego što prvi put dođu na pregled. Svest o raku debelog creva još nije u Srbiji na zadovoljavajućem nivou, kod jedne četvrtine pacijenata bolest se kasno otkrije, ali ipak ima napretka u lečenju, naglašavaju stručnjaci.

Drugi uzrok umiranja od malignih bolesti u Srbiji

Rak debelog creva drugi je uzrok umiranja od malignih bolesti u Srbiji. Prema navodima stručnjaka svake godine razboli se više od 4.500 ljudi. U cilju jačanja svesti o ovoj bolesti u okviru kampanje 4.000 života na Kalemegdanu je posađeno 4.000 plavih cvetova kao simbol borbe za više od 4.000 pacijenata koji svake godine obole od raka debelog creva u Srbiji.

Približno 25 odsto pacijenata već prilikom postavljanja dijagnoze ima metastatsku bolest, koja očekivano ima najlošiju prognozu. U Srbiji se rak debelog creva kasno otkriva i to je jedan od razloga zašto je mortalitet za 20 – 30 odsto viši nego u razvijenim zemljama Evrope – izjavio je dr Feđa Đordjević, onkolog Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Dr Marija Ristić medikalni onkolog sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije naglasila je da je ove godine u Srbiji, uvedena ciljana terapija u prvoj liniji lečenja raka debelog creva.

-To je Srbiju izjednačilo sa standardom lečenja u Evropi. Zahvaljujemo RFZO-u, ali i svima koji svakodnevno rade da se život i lečenje pacijenata neometano odvija, kolegama lekarima, medicinskim sestrama, članovima porodica pacijenata i strateljima čiji su rad i posvećenost često nedovoljno vidljivi u društvu. Ovim događajem želimo da podsetimo na to da stalan napredak u lečenju i svest o prevenciji uvek budu naš prioritet – rekla je dr Marija Ristić.

rak debelog creva

Obeležavanje preventivnih pregleda raka debelog creva Foto: Keynote communictions

Terapija prilagođena svakom pacijentu

Svaki pacijent je priča za sebe i samim tim zahteva jedinstven pristup podsetila je dr Violeta Škrelja, lekar na specijalizaciji iz onkologije iz Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

-Precizna medicina dosta doprinosi uspešnom lečenju, jer omogućava da se na osnovu genetike, biomarkera i nekih drugih karakteristika sagledaju potrebe svakog pacijenta pojedinačno. Na taj način prilagođavamo terapiju pacijentu, jer ne reaguje svako isto na određeni lek. Na taj način se nude efikasnija rešenja. Naravno, kada govorimo o prevenciji, ona je ključna kako bi se izbegao rizik oboljevanja. Fizička aktivnost, kvalitetna ishrana, izbegavanje alkohola i cigareta su prvi koraci u očuvanju zdravlja – izjavila je dr Violeta Škrelja.

Kod lekara posle 50. godine

Preporuka da svako ko ima više od 50 godina poseti svog lekara i prema potrebi uradi kontrolne testove. Udruženje medikalnih onkologa Srbije ima za cilja organizovano unapređivanje i razvoj medikalne onkologije i kvalifikovanog i merodavnog učešća i delovanja u funkcionisanju i razvoju sistema zdravstvene zaštite u Srbiji. Osnovali su ga medikalni onkolozi Srbije, koji u skladu sa opštim ciljevima, definišu i realizuju svoje programske aktivnosti i planove rada. Ovu akciju realizovali su Udruženje medikalnih onkologa Srbije i Udruženje pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre, uz podršku JKP Zelenilo – Beograd i JP Beogradska tvrđava.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo