Naslovna / Vesti

Devetovalentna HPV vakcina stigla u Srbiju, korisnicima dostupna za desetak dana o trošku države

Priredio/la: Ma.R.|11:02 - 05. 06. 2022.

Vakcinu protiv HPV virusa moći će o trošku države da prime sve devojčice i dečaci starosti od devet do 19 godina koji to budu želeli, a pre prvog seksualnog odnosa

HPV vakcina HPV vakcina je stigla u Srbiju, a o trošku RFZO moći će da je prime sve devojčice i dečaci koji to žele starosti od 9 do 19 godina Foto: Shutterstock

U Srbiju je stigla vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV), izjavila je za RTS prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Vakcina, koja je prema oceni Svetske zdravstvene organizacije jedna od najbezbednijih, biće dostupna u svim institutima za javno zdravlje i domovima zdravlja u Srbiji za desetak dana.

Vakcina protiv HPV virusa

Ova vakcina je namenjena devojčicama sa ciljem zaštite od raka grlića materice, i dečacima, kako bi se zaštitili od karcinoma penisa.

Prof.dr Radojević Škodrić najavila je da distribucija najsavremenije, devetovalentne vakcine koja predstavlja zlatni standard prema preporuci struke, počinje u ponedeljak, prema planu Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. Takođe, podsetila je i da se radi o preporučenoj a ne obaveznoj vakcini, i da je najidealnije razdoblje za primanje ove vakcine od 12.do 14.godine. Deca uzrasta do 14 godina dobiće dve, a ostali od 14 do 19 godina primaće tri doze ove vakcine.

Visoka efikasnost i bezbednost vakcine

Ukoliko se vakcina protiv HPV virusa primi pre prvog seksualnog odnosa, zaštita od infekcije ovim virusom je 100 odsto. U poslednjih 13 godina ova vakcina uspešno se primenjuje u velikom broju svetskih zemalja. Istraživanja kažu da je, pored visoke efikasnosti, i jedna od najbezbednijih.

Humani papiloma virus (HPV) je najčešća seksualno prenosiva infekcija i najčešći uzrok pojave karcinoma grlića materice. U određenom broju slučajeva infekcije ne dolazi do ozbiljnijih zdravstvenih problema. Međutim, HPV virus naučnici su povezali i sa nekim drugim vrstama karcinoma kao što su analni i orofaringealni karcinom (rak u usnoj šupljini).

Prema istraživanju objavljenom u prestižnom časopisu The Lancet, „program HPV imunizacije uspešno doprinosi eliminiciji raka grlića materice“.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Zorica
13:31, 05. 06. 2022.
Odgovori

Da divna vest za one koji ne znaju fa je ktsjnji cilj vaše navodno humane namere depopulizacija Srbije, naravno dzabe.
Kao sto je urađeno i u indiji.
Zašto ne objavite tu studiju
?

Tamara
7:20, 08. 06. 2022.
Odgovori

Pretpostavljam da ste stručno lice i da ste dobro proučili sve dostupne studije, te ste doneli stručni sud. A što se tiče depopulacije Srbije, ona je u toku odavno, jedino što to nema apsolutno nikakve veze sa vakcinama… Preporučila bih Vam da se pozabavite tim uzrocima, a da medicinske teme prepustite onima koji se nisu u toj oblasti školovali na YouTube-u. Hvala

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo