Naslovna / Zdravlje

Neobični znaci pojave karcinoma – na šta obratiti pažnju i kako reagovati

Priredio/la: D. T.|17:00 - 06. 02. 2022.

Najveći problem je što se često prvi znaci raka zanemare ili zamene simptomima promuklosti ili nadutosti stomaka, na primer

znaci karcinoma Neki neobični znaci mogu da nas upozore na pojavu i razvoj karcinoma u telu Foto: Shutterstock

Znaci karcinoma nekada mogu da budu sasvim neobični, posebno u najranijim fazama bolesti kada je izlečenje uglavnom moguće. Problem je što se često prvi znaci raka zanemare ili zamene simptomima promuklosti ili nadutosti stomaka, na primer. Promuklost je uglavnom znak prehlade, ali nekada i raka grkljana, a nadutost je posledica loše probave, ali i jedan od simptoma raka jajnika, upozoravaju stručnjaci.

Neobične promene na koži

Karcinom bazalnih ćelija kože, dovodi se u jaku vezu sa izlaganjem ultraljubičastim zracima. Delovi kože zahvaćeni ovim rakom, nekad ima biserno proziran ili voštani izgled. Kod nekog se promene manifestuju kao ranice, mrlje koje se ljušte ili kvrge slične cistama. Nekada se promene ispoljavaju u vidu neobičnih bubuljica na nosu ili obrazima. Svi im uglavnom pridaju malo pažnje, a mogu biti prvi znaci raka. Karcinom se polako razvija i teško leči, objašnjavaju doktori i dodaju, sa sve neobične izrasline na koži ili promene koje traju više od šest nedelja zahtevaju lekarsku pažnju.

Osećaj stranog tela u grlu

Neugodan osećaj knedle u grlu često je posledica pojačane kiseline. U nekim situacijama, ovaj simptom može biti znak raka. Pacijenti kažu da imaju osećaj kao da im se pileća kost ili dlaka zaglavila u grlu. Ovaj simptom može da ukaže na karcinom donjeg dela jezika. Tumori krajnika i jezika su u porastu zbog infekcija humanim papiloma virusom, koji se često prenosi oralnim seksom. Ovi virusi mogu da miruju godinama i da na kraju dovede do raka raka glave i vrata.

Uporan svrab

Neobjašnjivi svrab može biti znak limfoma, a ne neke kožne bolesti. Ukoliko svrab potraje bez jasnog razloga, savet je da se potraži dodatna dijagnoza. Limfomi su maligno oboljenje koje se ispoljava i uvećanjem jednog ili više limfnih čvorova.

Bol u uhu

Stalni bol u ušima, koji nije praćen infekcijom, ne mora da bude signal bolesti uha. „Otalgija“, je bol u predelu uha i može biti simptom mnogih bolesti, a jedna od njih je i rak usne šupljine. Rani znaci raka na zadnjem delu jezika ili na krajnicima mogu imati prilično neobičajne simptome.

Vaginalno krvarenje

Neredovne menstruacije mogu biti znak hormonskog disbalansa. Neredovno krvarenje može biti i posledica polipa materice. Ipak, u nekim slučajevima može biti i znak raka materice. Lekari kažu da svako neobičajno krvarenje, posebno nakon menopauze, treba da bude razlog za posetu ginekologu. Većina karcinom materice može se otkriti u prvoj fazi, kada je bolest visoko izlečiva, kažu stručnjaci.

Spušteni kapci

Spušteni očni kapci mogu biti znak starenja, povrede ili moždanog udara. Spušteni kapci mogu biti znak Pancoast tumora, smatra se da su pušači i osobe izložene pasivnom pušenju ili azbestu u povećanom riziku od razvoja ove vrste raka pluća, obično nesitonoćelijskog karcinoma pluća. Kašalj nije prvi simptom bolesti, nekada to može biti ozbiljan bol u ramenu. Neke osobe razvijaju Hornerov sindrom, trijadu simptoma koja se manifestuje znacima spuštenog kapka, suženjem zenice i nedostatkom znoja.

Crvenilo i ljuštenje kože

Preterano sunčanje i opekotine od sunca manifestuju se crvenilom i ljuštenjem kože. Ipak, ako se ta upala na koži ne smiruje ni posle osam nedelja, ne mora da znači da je u pitanju ekcem. Ovo stanje može biti znak skvamoznog karcinoma. Rak skvamoznih ćelija kože je najčešći tip karcinoma kože i javlja se u skvamoznim ćelijama koje sačinjavaju spoljašnji sloj kože. Ova vrsta raka kože ponekad se ispoljava promenama u vidu „bradavica“, najčešće se javlja na glavi, vratu. Kod žena se pojavljuje i na prednjoj strani nogu i posledica je višegodišnjeg izlaganja suncu. Ovaj oblik raka je izlečiv, ako se otkrije na vreme.

Anemija

Krv u stolici, nije uvek posledica hemoroida, već nekada i klasični znak raka debelog creva. Prema nalazima američkih stručnjaka anemija, praćena umorom i iscrpljenošću može biti prvi znak karcinoma. Kolorektalni karcinomi izazivaju krvarenje u digestivnom traktu. Nekada je ovo krvarenje veoma oskudno, ali dugotrajno, pa i malo krvarenje, tokom vremena može dovesti do niskog broja crvenih krvnih zrnaca.

Promuklost

Promuklost je još jedan od retkih simptoma raka. Najčešće je promuklost posledica glasnog govora, prehlade ili gripa. Rak larinksa (grkljana) napada glasne žice. Ovaj karcinom može izazvati bol u grlu ili uhu, može se manifestovati kvržicom na vratu. Rak larinksa može se proširiti i na štitnu žlezdu, traheju ili jednjak. Prema nekim istraživanjima, raka grkljana je manje u zemljama u kojima je mali broj osoba koje puše.

Nadutost

Povremena bol u predelu stomaka ili nadutost nije specifičan znak raka. Često se radi o problemu sa digestivnim traktom, kao što je sindrom nervoznih creva. Ipak, u retkim slučajevima nadutost stomaka i nelagodnost u predelu karlice je znak karcinoma jajnika. Prema navodima stručnjaka, ovo je jedan od najsmrtonosnijih karcinoma, kada se radi o ginekološkim malignitetima.

Grudvica na vratu

Grudvica na vratu u predelu tiroidne žlezde, u nekim slučajevima može da ukaže na tumor štitne žlezde. Ovaj oblik raka nekad raste postepeno, a nekada može da dođe i do naglih promena. Pacijenti često otežano dišu i gutaju.

Oticanje grudi

Sve neobične promene na dojkama zahtevaju hitnu pažnju i pregled stručnjaka. Bol u grudima, crvenilo i otok tipični su znaci mastitisa, infekcije dojke, koja se najčešće sreće kod žena koje doje. Ipak, i inflamatorni rak dojke može izazvati iste simptome. Inflamatorni tumor je redak javlja se kada ćelije karcinoma zapuše najtanje limfne kanale u dojci. Ovaj agresivni oblik raka dojke se nekada manifestuje zadebljanjem kože i pojavom rupica na dojci, koja može podsećati na pomorandžinu koru. Nažalost, ovaj oblik raka se veoma brzo metastazira.

Promene kože oko bradavica na grudima

Ne brkajte promene na koži oko bradavice i areole sa ekcemom ili dermatitisom. Svrab, peckanje, perutanje, zadebljanje kože, krvav ili žutkasti iscedak koji mogu biti znaci Pagetove bolesti, retkog oblika raka koji je često povezan sa osnovnim tumorom u dojci. Rak se sa duktalnog epitela širi duž izvodnog kanala na površinu dojke i izaziva upalu bradavice i areole dojke. Ovaj oblik raka je učestaliji kod starijih osoba.

Bol u kostima

Bolovi u kostima najčešće su posledica neke povrede, infekcije ili osteoporoze. Ipak, u nekim slučajevima ovi bolovi, mogu biti i znaci raka. Neobjašnjivi bol u kostima, posebno u predelu kičme, karlice i rebara, može biti simptom višestrukog mijeloma. U pitanju je rak koštane srži, koji se češće javlja kod starijih osoba i utiče na proizvodnju krvnih zrnaca. On razara kosti, prouzrokuje anemiju i slabi imuni sistem. Bol u kostima ili zglobovima, praćen visokom temperaturom, umorom ili gubitkom telesne težine takođe može biti znak leukemije.

Bol posle upotrebe alkohola

U retkim slučajevima, neobjašnjivi bol nakon konzumiranja alkohola može biti jedan od znakova Hočkinovog limfoma. U jednoj studiji opisan je slučaj muškarca starog 31 godinu, koji je imao jake bolove, posle samo dva do tri gutljaja alkoholnog pića. Ovo stanje je trajalo tri meseca, a pacijent nije imao bolove posle konzumacije neke druge tečnosti ili hrane. Biopsija limfnog čvora potvrdila je dijagnozu Hočkinovog limfoma, maligne bolesti belih krvnih ćelija, limfocita, koji počinju da se dele i rastu. Ovi abnormalni limfociti sakupljaju se često u limfnim čvorovima i izazivaju njihovo uvećanje. Pacijenti imaju otečene limfne čvorove na vratu ili grudima, a čini se da upotreba alkohola provocira bolove u limfnim čvorovima.

Problemi sa mokrenjem

Problemi s mokrenjem su učestali kod žena sa čestim infekcijama urinarnog trakta, preosetljivom bešikom i kod osoba koje pate od dijabetesa tipa 2. Ipak, mogu biti i posledica bolesti jajnika, koji počinje da pritiska bešiku. Tragovi urina u krvi mogu biti posledica kamena u bubregu, ili u ređim slučajevima karcinoma bubrega.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo