Naslovna / Zdravlje

Neotkriveni polipi na materici mogu da postanu maligni, upozorava dr Slađana Raović

Priredio/la: J. M.|9:00 - 13. 01. 2022.

Razlika između cervikalnih i endometrijalnih polipa je u lokalizaciji i načinu uklanjanja

polipi na materici Dr Slađana Raović: Polipi na materici mogu da postanu maligni Foto: Privatna arhiva/Shutterstock
Polipi na materici su bezopasne izrasline, ali ih je najvažnije otkriti i ukloniti na vreme, jer mogu da postanu maligni, ukoliko dugo ostanu neotkriveni. Tačan uzrok nastanka polipa – izraslina u materici i grliću materice, koji su česta pojava kod žena skoro svih uzrasta – nije tačno poznat, jer ih uzrokuje mnogo faktora.

Polipili na materici se razlikuju na osnovu lokalizacije

Polipi na grliću materice (cervikalni polipi ) su najčešće benigni izraštaji, veličine od nekoliko milimetara, pa čak i do 2 cm. Uglavnom se nalaze u cervikalnom kanalu i vire iz njega u vaginu, izvan spoljašnjeg ušća. Polipi u materici (endometrijalni polipi ) nalaze se u samoj materici i to su benigne izrasline veličine nekoliko milimetara i ne mogu se videti ginekološkim, već ultrazvučnim pregledom. Razlika između ova dva polipa je u lokalizaciji i načinu uklanjanja, a histopatološka dijagnostika nam potvrđuje da li se radi o benignim promenama ili je neka ozbiljija promena (maligne promene su retke – od 0.5 do 2 procenata) – kaže za eKlinika portal ginekolog dr Slađana Raović.

Polipi na matrici mogu da postanu maligni

Dr Raović ističe da ne postoji nijedan tačno određeni faktor rizika za nastanak polipa. Jedan od uzroka može biti višak estrogena, gojaznost, starosna dob, hronične dugoročne upale sluzokože materice…
– Polipi mogu biti opasni ako su dugo prisutni u organizmu i ne leče se, odnosno ne uklanjaju se pa mogu maligno da alterišu. Svi znamo da mnoge žene nemaju nikakve simptome i da im se polipi slučajno otkrivaju… Ipak, ima i nekih simptoma koji nam govore da nešto nije u redu. Mnoge žene nemaju nikakve simptome i polipi se otkriju na pregledu. Najčešće se žene lekaru jave zbog krvarenja između ciklusa, obilnijih i produženih menstrualnih krvarenja, sukrvica nakon seksualnog odnosa, ili krvarenja u menopauzi (kada žena više nema cikluse), pa im onda bude otkriven i polip. I upravo zato su bitne redovne kontrole kod ginekologa – naglašava dr Raović.

Šta kada se otkriju polipi na materici?

Lečenje (uklanjanje) polipa se vrši hiruškim putem. Tehnika uklanjanja polipa zavisi od lokalizacije. Cervikalni polipi se najčešće uklanjaju uvrtanjem peteljke te njenim presecanjem radionožem ili laserom, nakon čega se najčešće radi i kiretaža cervikalnog kanala. Ako se radi o endometrijalnim polipima, odnosno polipima u samoj materičnoj duplji, najefikasnija metoda je histeroskopija gde se kamera uvodi u samu matericu, pri čemu se vidi cela unutrašnjost materice, a zatim histeroskopom uklanja polip. Nekada se endometrijalni polipi uklanjaju i klasičnom metodom kiretažom materične duplje – objašnjava za čitateljke eKlinika portala dr Slašana Raović.

Da li se uvek uzima uzorak i nosi na dalja ispitivanja i zašto?

Upravo zato što polipi na materici mogu da postanu maligni, ukoliko su dugo prisutni u organizmu, neophodna je analiza uzorka.

− Bilo da se radi polipektomija cerviksa ili se uklanja endometrijalni polip, uvek se dobijeni uzorci šalju na histopatološku analizu čime se dobija definitivna potvrda i dijagnoza. Svaka promena koja se uklanja uvek se šalje kod patologa na analizu, jer je to najsigurnija dijagnoza i određuje se da li je dalje potrebno lečenje. Najčešće komplikacije do kojih dovode nelečeni polipi su krvarenja, a posledica prisustva polipa je sterilitet kod žena, koje planiraju trudnoću i često se u proceduri ispitivanja steriliteta otkrije prisustvo polipa – objašnjava dr Raović.
Nakon uklanjanje polipa prva kontrola se savetuje posle tri meseca, a nakon toga na šest meseci, pa zatim jednom godišnje.

Nažalost, jednom uklonjeni polipi ne znače da se neće ponovo javiti. Najbitnije za reproduktivno zdravlje žene su redovne kontrole. Da li će to biti jednom ili dva puta godišnje, zavisi od anamneze i procene ginekologa – savetuje ginekolog dr Slađana Raović.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo