Naslovna / Vesti

Demencija ne bira, a progresija bolesti usporava se boravkom u dnevnim centrima

Priredio/la: Ma.R.|13:00 - 16. 09. 2022.

Osobe sa demencijom ostaju neuporedivo duže funkcionalne ukoliko se sa njima radi, a to je izvodljivo ako im se obezbedi dnevni boravak, za šta se zalaže Srpsko udruženje za Alchajmerovu bolest

demencija Srpsko udruženje za Alchajmerovu bolest zalaže se za otvaranje dnevnih boravaka za osobe sa demencijom Foto: Shutterstock

Demencija ne bira – moto je apela kojim Srpsko udruženje za Alchajmerovu bolest / SUAB poziva sve građane da potpišu peticiju za ustanovljavanje prava na Dnevni boravak za odrasle i starije obolele od demencije.

Brojke upozoravaju – demencija preti direktno ili indirektno ogromnom broju ljudi

Prema podacima SUAB, u Beogradu danas ima oko 30.000 obolelih od Alchajmerove bolesti i drugih vrsta demencija. Procenjuje se da će ih 2030. godine biti oko 43.000. Budući da je briga za obolele na članovima porodice, prinuđeni su da najveći deo svog vremena posvete nezi obolelih srodnika. Primorani su da izostaju sa posla, često i da ga napuste.

Demencijom nisu pogođene samo osobe sa dijagnozom. Usled stalnog ogromnog napora, nadljudske posvećenosti i visokog nivoa stresa, i njima strada zdravlje. To je posebno  izraženo kod starijih negovatelja, koji, nažalost, neretko preminu pre osobe obolele od demencije koju su negovali. Projekcije kažu da će u narednih nepunih desetak godina u Beogradu biti više od 170.000 osoba koji će biti pogođene nekom vrstom demencije direktno, ili indirektno (negovatelji, porodica). 

Bolest se donekle usporava, a funkcionalnost obolelih produžava uz adekvatan rad

Osobe sa demencijom neuporedivo duže ostaju funkcionalne ukoliko se sa njima radi. Nažalost, ta vrsta neophodne podrške ne može da se očekuje od negovatelja i porodice. Oni se nadljudskim naporima svakodnevno bore da osiguraju samo elementarno funkcionisanje onih o kojima brinu. Praksa u svetu kaže da je takva vrsta rada, koja je deo standarda brige o osobama sa demencijom, izvodljiva u okviru dnevnih centara.

Progresija bolesti se na ovaj način donekle usporava. Osoba koja boluje od demencije je zadovoljnija, a samim tim i saradljivija. Takođe, duže održava funkcije. Negovatelji, sa druge strane, dobijaju preko potrebno vreme za makar malo brige o sebi i kratki predah, posao, decu, druge članove porodice koji su često zapostavljeni.

Dnevni centri ogroman korak društva u stvaranju humanijeg ambijenta za obolele i njihove porodice

Poznato je da je sa opštim starenjem stanovništva, broj bolesnika sa Alchajmerovom bolešću značajan u celom svetu pa i u našoj zemlji. Verovatno je znatno veći nego što se misli. Takođe je poznato da su mogućnosti lečenja jako ograničene i da nega ovih bolesnika predstavlja veliki problem za njihove porodice. Zbog svega toga smatram da bi naše društvo trebalo da se potrudi da se pomogne porodicama ovih bolesnika i da se oni na human i dostojanstven način tretiraju. Smatram da je jedan od najboljih načina osnivanje ustanova za celodnevni boravak ovih bolesnika u kojima bi radile stručne osobe. Držim da bi to bila ogromna olakšica za njihove porodice i ogroman korak našeg društva u smislu što je moguće humanijeg postupanja prema njima – rekao je jedan od potpisnika peticije akademik Radoje Čolović, prof. emeritus, predsednik Srpskog lekarskog društva.

Potpišite peticiju „Demencija ne bira“ za bolji kvalitet života

Dnevni boravak za obolele od demencije nije luksuz, poručuju iz Srpskog udruženja za Alchajmerovu bolest, već nasušna potreba savremenog čoveka koji je na bilo koji način sa demencijom povezan. Ovakav model, prema navodima SUAB čuva i povećava funkcionalnost ne samo obolelog pojedinca, već i porodice i društva u celini. Sredstva koja se ulažu u dnevne boravke za obolele od demencije vraćaju se kroz očuvanje zdravlja neformalnih negovatelja, kako se nazivaju srodnici koji brinu o obolelima.

Peticiju „Demencija ne bira“  za ustanovljavanje prava na Dnevni boravak za odrasle i starije obolele od demencije možete potpisati online, ali i na nekim lokacijama u gradu, do 21. septembra. To su: prostorije Srpskog udruženja za Alchajmerovu bolest/UG Amity (Pariske komune 1/12, Novi Beograd), radnim danima od 10 do 17h; ispred MZ Gazela, Bul. Milutina Milankovića 34, četvrtkom od 16 do 19h: knjižare Makart i Kontrast.

Potpisnici su lekari, profesori, umetnici, sportisti, članovi porodica obolelih, građani sa empatijom i svešću o važnosti širenja svesti o demenciji. Među njima su i proslavljena glumica Mira Banjac, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, košarkaš Milan Dozet i drugi.

Predaja peticije 21.septembra na skupu „Demencija ne bira“

U Beogradu će 21. septembra na Međunarodni dan borbe protiv Alchajmerove bolesti, biti organizovan skup #DemencijaNeBira. Organizuju ga Srpsko udruženje za Alchajmerovu bolest i Crveni krst Srbije. Cilj je iskazivanje solidarnosti sa osobama obolelim od demencije i njihovim porodicama. Nakon skupa, peticija će biti predata nadležnima.

Srpsko udruženje za Alchajmerovu bolest /SUAB/ osnovali su 2020. godine stručnjaci iz oblasti zdravstvene i socijalne zaštite i neformalni negovatelji obolelih od Alchajmerove bolesti i drugih vrsta demencija. Slogan Udruženja je “Seti se čoveka”.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Natasa Bogdanovic
15:38, 16. 09. 2022.
Odgovori

Saglasna sam sa svim sto piše u tekstu.

Katjuša Stamenković
9:03, 18. 09. 2022.
Odgovori

Pre 3 godine ustanovljen mi je Parkinson. Još uvek funkcionišem normalno, uz lekove, ali je velika briga ŠTA ĆE BITI KASNIJE! koha se ne odnosi samo na moj nego i na ćerkin život koja ne živi sanim!

Slavko Sekulovic
10:19, 18. 09. 2022.
Odgovori

Potpuno sam saglasan i podrzavam ideju za otvaranje Dnevnog boravka za obolele od ovako opake bolesti.
Konacno bi Drzava trebala ba preuzme brigu o ovakvim slucajevema,do sada je to bila briga porodice koje su se snalazile kako znaju i umeju.I ja sam bio u ovoj situaciji gde sam imo bolesne iz svog okruzenja i znam krosta sam sve prosao.
Jos jednom pozdravljam ovakvu inicijativu,ako treba nekakva pomoc stojim na raspolaganju.
Srdacan pozdrav.

Svetlana Pesic
20:30, 20. 09. 2022.
Odgovori

U potpunosti podrzavam ideju o otvaranju dnevnog boravka obolelih o Alchajmerove bolesti.Moj otac je umro od te bolesti a majka se namucila negujuci ga i pokusavajuci da mu olaksa zivot a i odlazak.

Svetlana
9:13, 12. 09. 2023.
Odgovori

Potpuno se slazem da se otvori centar za obolele od demencije,po moguvnosti celednevni jer ja sam imala oca koji je imao demenciju,pa majku posle njega a sad imam brata koji je 61 godiste i koji je hiperaktivan nijedan dom ga nece a ja sam vec na izmaku snage

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo