Naslovna / Vesti

EPIDEMIOLOG PETROVIĆ: Imaćemo 5.000 zaraženih dnevno, većina će biti asimptomatski!

15:38 - 23. 10. 2020.
Izvor: mondo.rs

Ako dostignemo 1.000 potvrđenih slučajeva infekcije virusom korona dnevno, to će značiti da svakog dana imamo još najmanje po 5.000 zaraženih, od kojih će većina imati asimptomatsku formu bolesti i širiti zarazu!

Ovu pesimističku procenu iznosi primarijus dr Radmilo Petrović, epidemiolog. On kaže da baš zbog tih asimptomatskih slučajeva dolazi do eksplozije kovida 19, i da će i Srbiji, i svim ostalim zemljama, biti teško da obuzda epidemiju.

Važno je da se nose maske, kaže primarijus dr Radmilo Petrović, epidemiolog foto: Youtube, Print Screen

Od kada je u decembru izbila u Kini epidemija ispoljila je mnoge specifičnosti u odnosu na sve prethodne sa kojima se čovečanstvo dosad suočilo. Razlog za to je osobenost SARS-KoV-2 virusa, o kojem je dr Petrović, na osnovu svih dosadašnjih saznanja iz celog sveta, stekao utisak da je on zarazniji i otporniji od svog rođaka SARS-KoV, koji je izazvao epidemiju SARS-a 2002. godine.

− Ovaj virus se veoma čudno ponaša, a ono što nauka dosad zna o njemu nije dovoljno da bismo pravili procenu šta će se dalje događati. Malo je verovatno da će sam da nestane, kao što je bilo sa izazivačem SARS-a, ali i to je moguće. Pouzdano znamo, da mu se možemo suprotstaviti samo velikim prokužavanjem populacije, što podrazumeva sticanje imuniteta, makar i privremenog, posle ‘kontakta’ sa virusom, kao i vakcinacijom – rekao je dr Petrović za emisiju RTS Ordinacija, a prenosi Mondo.rs.

Doktor Petrović upozorava da se u borbi sa virusom korona zanemaruje činjenica da se on prenosi i vazdušnim, a ne samo kapljičnim putem:

Kapljice koje izbacuje zaraženi sigurno jedno vreme ‘plivaju’ u vazduhu, i strujanje vazduha može da ih odnese i do 20 metara. Zato je bitno da se nose maske u zatvorenom, i na otvorenom gde god je gužva. Uz to, ovaj virus ostaje i na površinama mnogo duže nego drugi. SARS-KoV-2 ostaje na predmetima sigurno dva-tri dana, a ovaj njegov rođak i duže – kaže dr Petrović.

Iako se velike nade polažu u vakcinu, Petrović kaže da glavno pitanje nije samo kada će biti na tržištu, nego i koliko će biti dostupna, pogotovo najsiromašnijim zemljama. Manje je bitno da li će to biti neko od cepiva koja se sada ispituju – tri ruska, dva kineska, američko ili oksfordsko – već je važnije da li će biti obezbeđeno za veći broj ljudi, od ukupno osam milijardi na planeti.

Pandemija ne može da se zaustavi ako sve zemlje ne dobiju vakcinu, a sa epidemijom će se prve izboriti države koje budu vakcinisale najviše stanovništva, i gde prirodno stečen imunitet na SARS-KoV-2 bude najveći. Imunološki bedem imaćemo tek kad najmanje 60, a poželjno je bar 70 odsto populacije, na jedan od ta dva načina bude zaštićeno. Tek tada će virus početi da gubi snagu. Pretnja od SARS-KoV-2 trajaće sigurno još dve-tri sezone – objašnjava epidemiolog Petrović koji se u karijeri suočio sa više epidemija, počev od variole vere, i aktivno učestvovao u njihovom suzbijanju. On kaže da se aktuelna zaraza ne može suzbiti trijažom na granicama pomoću PCR testa ili izolovanjem kontakata zaraženih.

Virus je prisutan toliko mnogo da više niko ne može da pohvata sve kontakte, niti se mogu izbrojati i kontrolisati. Takvim merama može da se smanjuje zaražavanje i usporava širenje virusa, ali ne može da se obuzda epidemija − rekao je on.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo