Naslovna / Vesti

Rak i dijabetes ili zarazne bolesti – od čega nam preti veća opasnost

Priredio/la: D. T.|13:00 - 27. 09. 2022.

U svetu, na svake dve sekunde, premine po jedna osoba mlađa od 70 godina od neke nezarazne bolesti, rezultati su izveštaja Svetske zdravstvene organizacije

rak i dijabetes Nezarazne bolesti kao što su rak i dijabetes veća su pretnja po zdravlje čovečanstva od zaraznih bolesti, tvrdi SZO Foto: Shutterstock

Nezarazne bolesti kao što su rak i dijabetes veća su pretnja po zdravlje čovečanstva od zaraznih bolesti, tvrdi Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u najnovijem izveštaju. 

Rak i dijabetes pogubnije od zaraznih bolesti

SZO procenjuje da su nezarazne bolesti, poput srčanih i plućnih bolesti, raka i dijabetesa pogubnije za opstanak čoveka nego zarazna oboljenja. Od raka, dijabetesa i hroničnih respiratornih bolesti svake godine premine oko 41 milion osoba, navodi SZO.

Koje zemlje beleže najveći broj smrtnih slučajeva?

Prema procenana eksperata ove organizacije, oko 17 miliona osoba mlađih od 70 godina umrlo je od nezaraznih oboljenja. Najveći broj letalnih ishoda od nezaraznih bolesti, skoro 86 odsto, zabeležen je u zemljama sa niskim ili srednjim prihodima.

Slaba svest o faktorima rizika

Stručnjaci SZO smatraju da je slaba svest o faktorima rizika, kao što su pušenje, upotreba alkohola i nezdrave hrane. U anketi koja je urađena na svetskom nivou većina ispitanika podržava akcije, poput povećanja poreza na duvan i širenja zelenih površina.

Potrebno je preuzeti mere opreza

Nezarazne bolesti kao što su rak i dijabetes, kardiovaskularna oboljenja, hronične bolesti pluća i rak pluća, najveće su tihe ubice na svetu, ali sve ove bolesti mogu se sprečiti preventivnim merama – smatra Michael R. Bloomberg, osnivač Bloomberg Philanthropies i svetski ambasador SZO za nezarazne bolesti i povrede.

Stručnjaci SZO napominju da bi nezarazne bolesti kao što su rak i dijabetes mogle biti najveća pretnja u ovom veku, ako se ne preuzmu mere opreza.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo