Naslovna / Vesti

Vakcina protiv raka mogla bi da bude spremna za nekoliko meseci

Priredio/la: I. V. |19:00 - 14. 10. 2022.

Do kraja godine, dokle traje ispitivanje, znaćemo da li je svet konačno dobio vakcinu protiv raka koja će biti personalizovana prema tumorskim ćelijama svakog pacijenta

vakcina protiv raka Vakcina protiv raka biće personalizovana prema tumorskim ćelijama svakog pacijenta Foto: Shutterstock

Vakcina protiv raka mogla bi da bude sprema za nekoliko meseci, saopštila su dva faramaceutska  giganta Merck i Moderna, koji zajedno razvijaju vakcinu protiv melanoma, a koja koristi vlastite tumore pacijenata. Vakcina protiv raka biće personalizovana prema tumorskim ćelijama svakog pacijenta, a delovaće tako što „uči“ imuni sistem da prepozna i napadne ćelije karcinoma. Kako je najavljeno, podaci iz najnovijeg ispitivanja vakcine biće saopšteni javnosti do kraja ove godine.

Vakcina protiv raka uči telo da se brani od tumora

Ove dve komapnije udružile su se kako bi razvile vakcinu protiv raka koja je zasnovana na istoj tehnologiji koja se koristi u vakcinama za covid 19 infekciju. Nova injekcija, kreirana za osobe sa melanomom visokog rizika, nalazi se u drugom od tri ispitivanja i konačan rezultata o tome da li deluje ili ne očekuje se u roku od nekoliko meseci. Vakcina protiv raka koristi mRNA  tehnologiju – delove genetskog koda iz tumora pacijenata kako bi „naučila“ telo da se bori protiv raka. Tehnologija mRNA predvodi granicu potencijalnih izlečenja raka nakon što je njen razvoj naglo ubrzan tokom pandemije, što je dovelo do formulisanja dve najuspešnije covid 19 vakcine koje su napravili Pfizer i Moderna.

Vakcina se daje ljudima nakon operacije kako bi se sprečilo vraćanje tumora, a prilagođena je svakom pacijentu, što znači da dve injekcije neće biti iste. To ujedno znači da bi mogla da bude veoma skupa. Slične vakcine protiv karcinoma, koje se testiraju, koštaju oko 100.000 dolara za svaku pojedinačnu injekciju. Ove dve komapnije će podeliti proizvodne i komercijalne troškove i podeliti profit, ako vakcina bude dostupna na tržištu.

Očekuje se da će vakcina omogućiti telu da prepozna kancerogene ćelije pre nego što se pretvore u rak

U najnovijoj studiji faze 2, oko 157 pacijenata dobilo je personalizovane vakcine, zajedno sa Merck imunoterapijskim lekom pod generičkim nazivom (pembrolizumab). Ovaj lek je terapija sa anti-programiranim receptorom smrti-1 (PD-1) koja deluje tako što povećava sposobnost imunog sistema tela da pomogne u otkrivanju i borbi protiv tumorskih ćelija. Ovi pacijenti se upoređuju sa kontrolnom grupom, koja takođe ima melanom visokog rizika, ali im se daje samo pembrolizumab, a ispitivanje traje proteklih godinu dana. Ako pokaže dobre rezultate, vakcina će biti testirana u mnogo većoj grupi koja će uključiti hiljade pacijenata.

Moderna je uspela da razvije, isproba i odobri svoju covid 19 vakcinu u roku od godinu dana. Vakcina protiv raka koristi DNK, uzetu iz tumora svakog pacijenta. Ovaj genetski deo se zatim ubacuje u mesindžer RNK – molekul koji nosi instrukcije ćelije za pravljenje proteina. Jednom, kada dospe u telo, mRNA isporučuje ovaj deo koda ljudskim ćelijama, učeći ih da prepoznaju kancerogene ćelije i napadaju ih ako se ponovo vrate. Kreatori vakcine nadaju se da će telo moći da ih prepozna i uništi pre nego što kancerogene ćelije počnu da se množe i formiraju tumore. Vakcina se daje u 9 doza svake tri nedelje, zajedno sa jednim tretmanom gore pomentog leka svake tri nedelje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo