Medicinski informativni portal
Naslovna / Vesti

Održana 59. Kancerološka nedelja – najznačajniji nacionalni godišnji skup u oblasti onkologije

Priredio/la: I. V.
12:00 - 01. 12. 2022.

Onkološki kongres bio je prilika da domaći i strani stručnjaci predstave najnovija, ključna saznanja i inovacije iz oblasti onkologije

59. Kancerološka nedelja Onkološki kongres okupio je 400 domaćih i stranih stručnjaka Foto: Shutterstock

Održana 59. Kancerološka nedelja, inače najznačajniji nacionalni godišnji skup u oblasti onkologije, okupila je od 23. do 26. novembra više od 400 lekara iz zemlje i inostranstva. Ovaj onkološki kongres bio je prilika da domaći i strani stručnjaci predstave  najnovija, ključna saznanja i inovacije iz oblasti onkologije.

59. Kancerološka nedelja razmatrala i teme o saradnji tercijarnih i sekundarnih ustanova u onkologiji

59. Kancerološka nedelja obuhvatila je i teme saradnje tercijarnih i sekundarnih ustanova u onkologiji, kao i inovacije u lečenju tumora digestivnog trakta, karcinoma pluća, melanoma, raka dojke, ginekoloških maligniteta, tumora mozga, kao i izazovi molekularnog testiranja tumora. Na sastanku su izneseni zaključci škola za karcinom pluća, za karcinom debelog creva, za rak dojke i za epitelijalni karcinom jajnika Udruženja medikalnih onkologa Srbije (UMOS). Razmatrana je uloga hirurgije u lečenju metastatskog nesitnćelijskog karcinoma pluća i metastaza u pćima, kao i radioterapiski pristup i sistemsko lečenje odmaklog nesitnćelijskog karcinoma pluća.

Predstavljen novi standard lečenja uznapredovalog karcinoma grlića materice

U oblasti digestivnih tumora, bilo je reči o multidisciplinarnom lečenju karcinoma rektuma i jetre, sa naglaskom nainovativne pristupe i bolje upoznavanje biologije tumora. Takođe su iznete novine i svakodnevna klinička praksa u Srbiji u terapiji melanoma, a istaknuta je i važnost registra za melanom Srbije u Evropskom registru za melanom.

Što se tiče novina u sistemskoj terapiji ginekoloških maligniteta, 59. Kancerološka nedelja bila je prilika da se prikažu terapijski režimi koji su uspostavljeni kao novi standard lečenja uznapredovalog karcinoma grlića materice. Takođe, ova 2022. godina donela je značajan pomak u dometima inovativnih terapija za različite grupe pacijenata obolelih od malignih bolesti. Veoma značajni iskoraci učinjeni su u lečenju kako HER2-pozitivnog, tako i hormon receptor-pozitivnog/HER2-negativnog podtipa karcinoma dojke. Novi lekovi u lečenju HER2-pozitivnog karcinoma dojke pokazali su veoma dobre rezultate u ovoj podgrupi metastatskog raka, a imunoterapija je bitno poboljšala ishode lečenja trostruko-negativnog karcinoma dojke.

 59. Kancerološka nedelja usvojila strategija primene ciljane terapije metastatskog karcinoma dojke

Što se tiče HR-pozitivnog/HER2-negativnog metastatskog karcinoma dojke, konsenzusno prihvaćena strategija primene ciljane, selektivno usmerene terapije prema tumorskim ćelijama, od nedavno je dostupna i u našoj zemlji. Ova terapija se pokazala veoma efikasnom, sa jasno pozitivnim uticajem na produženo preživljavanje uz značajno odlaganje potrebe za hemioterapijskim lečenjem. Istovremeno, terapija pokazuje zadovoljavajući bezbednosni profil i dovodi do poboljšanja kvaliteta života.
U cilju prevazilaženja negativne statistike, odnosno visoke stope smrtnosti od karcinoma dojke u našoj zemlji, neophodno je kontinuitano unapredjenje lečenja, kako u pogledu ranog otkrivanja tako i u pravovremenoj dostupnosti inovativnih terapija.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend