Naslovna / Vesti

Srčana slabost je sindrom uzrokovan nizom drugih bolesti i može da se leči novim lekovima

Priredio/la: I. V. |15:49 - 17. 03. 2023.

Srčana slabost je sindrom iza kog je čitav niz bolesti od kojih boluje naša populacija, ali, novi dostupni lekovi mogu da spreče progresiju bolesti, razvijanje bubrežne slabosti i šećernu bolest

srčana slabost Srčana slabost je sindrom iza kog je čitav niz bolesti Foto: Shutterstock

KardioS konges 21. po redu održan je danas u Beogradu, a glavna tema bila srčana slabost i novi trendovi evropske kariologije. S obzirom na to da se Udruženje za srčanu slabost Srbije edukacijom bori protiv tog problema, na današnjem kongresu predstavljena su tri vodiča za kardiologe, kao i novi lekovi koji sprečavaju pogoršanje stanja i produžavaju život.

Srčana slabost može se lečiti novim, inovatinim lekovima

– Napravili smo ilustovane vodiče kako srpski kardiolozi treba da reaguju, pa KardioS danas predstavlja tri takva vodiča – rekao je na otvaranju KardioS kongresa kardiolog profesor dr Petar Seferović i objasnio da se jedan katalog odnosi na srčanu slabost sa očuvanom levom komorom, drugi za kardioonkologiju, a treći za akutno popuštanje srca. Dr Sefereović je okupljenima predstavio i novine iz oblasti kardiologije, a jedna od njih su SGLT2 inhibitori, lekovi koji menjaju istoriju i prognozu bolesnika sa srčanom slabošću. Zahvaljujući tom leku sada postoji šansa da se spreči pogoršanje stanja pacijenata i omogući im se da duže žive i bolje se osećaju. Srčana slabost je, po rečima dr Seferovića, smrtonosna, progresivna bolest koja može da se spreči. Mere prevencije su, kako je naveo, praćenje krvnog pritiska, šećera u krvi, holesterola, telesne težine, izbegavanje cigareta i vežbanje.

Rizici su veći ako dođe do bolničkog lečenja

Učesnica KardioS kongesa dr Marija Polovina ocenila je da je srčana slabost jedna od najčesćih kardiovaskularnih bolesti, ali istovremeno i oboljenje koje donosi velike rizike, naročito ako dođe do bolničkog lečenja, i da je zato prevencija veoma važna.

– Bolesnici bi trebalo da obrate pažnju na simptome kao što je pojačano zamaranje, malaksalost, pojava otoka na nogama, nedostatak vazduha. Kada nam kažu da moraju da spavaju na
povišenom uzglavlju, to nam govori da postoji nakupljanje vode u plućima i to zahteva intervenciju – naglasija je dr Polovina i dodala kako su kardiovaskularna oboljena uzrok srčane slabosti, ali poseban rizik da do nje dođe imaju ljudi sa hroničnom slabošću bubrega i dijebetesom.

– Ta oboljenja se međusobno pogoršavaju. Ppristustvo jedne bolesti ubrzava napredovanje srčane slabosti i vrlo je bitno da se na vreme otkrije i leči – izjavila je dr Polovina navodeći da postoji savremena terapija koja može povoljno da utiče na sva tri oboljenja u isto vreme.

Srčana slabost je sindrom i iza nje može da stoji čitav niz bolesti

Profesor dr Arsen Ristić rekao je da je srčana slabost jedna od oblasti koja u medicini poslednjih godina ima najviše prodora u uveđenju novih terapija i hirurških intervencija, koje za kratko vreme omogućavaju da se pacijenti stabilizuju, smanje tegobe i da se podigne kvalitet života, ali i da se sa druge strane tegobe, koje dovode do srčane slabosti – povuku.

Srčana slabost je sindrom iza kog je čitav niz bolesti. Najčešće su to bolesti koje dominiriaju našom populacijom – bolesti krvnih sudova, prethodno preležan srčani udar, angina pektoris, zapaljenska stanja… a pacijente možemo da zbrinemo sličnim terapijskim principima – naglasio je dr Ristić, koji je ocenio da se poslednjih godina velika pažnja posvetila problemu srčane slabosti, kao i da je veliki broj novih lekova dostupan i u Srbiji, a stižu i nove terapije.

– Sada imamo izbor između inicijalne četvorostruke terapije, koja se po potrebi dopunjava, i kojom možemo da sprečimo progresiju bolesti, razvijanje bubrežne slabosti i šećernu bolest. Sada sa jednom terapijom mogu da se leče sva tri teška sindroma istim lekovima koji brzo dovode do dramatično boljih rezultata – naglasio je dr Ristić.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo