Naslovna / Vitamini i suplementi

Sok od svežeg kupusa krije tajnu vitamina U, ima li zdravstvene koristi od ovog jedinjena

Priredio/la: D. T.|11:00 - 01. 11. 2023.

Naziv ovog jedinjenja – vitamin U potiče od latinske reči „ulcus“ – čir. Vitamin U i jeste najpoznatiji kao pomoćno lekovito sredstvo u terapiji čira na želucu

 

U kom god obliku da ga koristite, ukusan je i koristan za zdravlje – najbolje svež Foto: Shutterstock

Sok od svežeg kupusa je izvor vitamina U. Sam naziv vitamin U (metilmetioninsulfonij), koristi se od 50-ih godina prošlog veka, za identifikaciju jedinjenja u soku od kupusa. Stručnjaci, ipak, naglašavaju da nije reč o pravom vitaminu, već derivatu aminokiseline metionin. Vitamin U može se prirodno naći u kupusu, brokoliju, prokelju i kelju. Često je sastavni deo krema, seruma, maski za negu lica i sličnih kozmetičkih proizvoda.

Sok od svežeg kupusa i čir na želucu

Naziv ovog jedinjenja – vitamin U potiče od latinske reči „ulcus“ – čir. Vitamin U i jeste najpoznatiji kao pomoćno lekovito sredstvo u terapiji čira na želucu. Veruje se da poboljšava varenje, jača imunitet, štiti od alergija na hranu, snižava holesterol i ubrzava zarastanja rana. Stručnjaci sve ove prednosti vitamina U uzimaju sa velikom merom opreza, i navode da sva ova svojstva nisu u potpunosti podržana naučnim istraživanjima.

Tokom prvih istraživanja, polovinom XX. veka, pojedine studije navodile su da sok od svežeg kupusa u količini od jedne litre dnevno, može da ubrza izlečenje čira na želucu, u odnosu na standardnu terapiju iz tog vremena. Istraživanja nisu mogla da potvrde da li je ovaj efekat posledica delovanja samo vitamina U, ili više dodatnih hranjivih komponenata. U međuvremenu, nije bilo mnogo studija koje su proučavale delotvornost vitamina U u lečenju čira na želucu. Za sada, nema istraživanja koja bi mogla sa velikom sigurnošću da potvrde ovo delovanje vitamina U.

Može da zaštiti pluća, jetru i bubrege?

Veruje se da vitamin U može da poboljša dobru funkciju pluća, jetre i bubrega i da ih zaštiti od oštećenja. Studije na životinjama, potvrdile su da vitamin U ima mogućnost da spreči oštećenja jetre, koja su posledica primene valproinske kiseline u terapiji epilepsije, bipolarnog poremećaja. Neke studije tvrde, da su pacovi kojima je davana valproinska kiselina imali manje problema sa radom bubrega. Istraživanja na životinjama navode da vitamin U može da spreči oštećenja pluća. Potrebno je više dodatnih ispitivanja koja bi potvrdila ovo delovanje vitamina U i na humanoj populaciji.

Može da smanji nivo holesterola i triglicerida?

Pojedine studije navode da suplementi vitamina U mogu da smanje nivoe holesterola i triglicerida u krvi. Nema, ipak, dovoljno dokaza koji bi mogli da potvrde terapeutsko delovanje vitamina U. Istraživanja rađena u laboratorijskim uslovima, navode da vitamin U može da spreči produkciju masnoća i smanji nivo triglicerida. U jednoj starijoj osmonedeljnoj studiji rađenoj na humanoj populaciji, ispitanici su dobijali svakog dana po 1,5 gram vitamina U dnevno. Nije zabeležena promena vrednosti triglicerida.

Leči rane i štiti kožu?

Vitamin U može da pruži određeni nivo zaštite od ultraljubičastog zračenja i ubrza zarastanje rana. Delotvornost vitamina U, kada je u pitanju tretman rana potvrđuju studije rađene na životinjama. Smatra se da vitamin U može da pomogne kod zarastanja rana, da zaštiti kožu od opekotina i štetnog delovanja ultraljubičastog zračenja. Navodi se da bi bilo potrebno još dodatnih ispitivanja na ljudima koja bi mogla da potvrde ove koristi od vitamina U.

Neželjene reakcije i mere opreza

Sok od kupusa i vitamin U, koji se koristi direktno iz namirnica kao što su brokoli ili kelj je bezbedan. Ipak, nema dovoljno radova koja bi mogla da potvrde i bezbednost suplemenata vitamina U. Evropska agencija za hemikalije (The European Chemicals Agency) navodi da vitamin U može da izazove iritaciju očiju, kože ili pluća ukoliko dođe u direktan kontakt sa ovim organima. Savetuje se stoga oprez, ako koristimo kozmetička sredstva sa dodatkom vitamina U.

Zbog ograničenih istraživanja nisu poznate ni sigurne doze vitamina U, do sada nije bilo izveštaja o upotrebi vitamina U u izrazito velikim količinama. Ne postoji dovoljno radova koji su ispitivali interakcije suplementa U, sa drugim suplementima i lekovima. Preporuka je da osobe koje piju lekove ili redovno uzimaju neke druge suplemente, ne koriste vitamin U bez prethodne konsultacije sa lekarem.

Trudnoća i dojenje

Sok od svežeg kupusa, brokoli, prokelj i kelj namirnice su koje mogu bezbedno da koriste trudnice i žene koje doje. Preporuka je da se ipak izbegavaju suplementi vitamina U.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo