Naslovna / Vitamini i suplementi

Prostata – ima li koristi od suplemenata kod hiperplazije

Danijela Tadić|17:00 - 18. 12. 2023.

Posle 70 – te godine života skoro 90 odsto muškaraca ima donekle uvećanu prostatu

prostata Foto: Shutterstock

Prostata je mišićno-žlezdani muški organ u maloj karlici ispod dna mokraćne bešike, a ispred završnog dela debelog creva. Rast i razvoj prostate su hormonski uslovljeni, naročito delovanjem testosterona.

Suplementi i benigno uvećanje prostate

Dodaci ishrani su od pomoći kod potvrđenih nedostataka vitamina, kao što su vitamini D, B6 ili B12, koji su česti u starijem životnom dobu. Muškarci kod kojih je ustanovljeno benigno povećanje prostate nastoje da suplementima smire neprijatne simptome.

Bez konačnih preporuka

Urolog i hirurg dr Quoc-Dien Trinh sa Harvard-affiliated Brigham and Women’s Hospital kaže da pojedina istraživanja sugerišu pozitivan učinak suplemenata kada je u pitanju prostata.

– Ovi nalazi su, ipak, često opservacijski i daleko od konačnih rezultata i mogućih preporuka – dodaje dr Quoc-Dien Trinh.

Prostata i uticaj hormona

Benigna hiperplazija prostate je dosta učestala kod starijih muškaraca. Posle 70 – te godine života skoro 90 odsto muškaraca ima donekle uvećanu prostatu. Benigna hiperplazija prostate definiše se kao benigno (dobroćudno) uvećanje prostate, koje je posledica rasta novih ćelija prostate. Nije poznato tačno zašto dolazi do ovog poremećaja, ali misli se da su promene hormonski uslovljene. Pacijenti se žale na otežano mokrenje, slabiji i tanak mlaz mokraće, isprekidano mokrenje.

Suplementi za prostatu sadrže različite sastojke, za koje se smatra da mogu da budu od pomoći kod problema sa prostatom. U suplementima namenjenim jačanju prostate ima sastojaka kao što su palmeto, selen, cink, beta-sitosterol. Istraživanja ohrabruju primenu suplemenata kod problema prostate, ali nije do kraja jasno kako bi suplementi delovali na sve pacijente.

Testerasta palma

Biljka Saw Palmetto (testerasta palma) je palma slična žbunu koja raste na jugoistoku Sjedinjenih Američkih Država. Ekstrakt iz ploda ove biljke, kako se veruje, može da ublaži simptome benignog uvećanja prostate.

Dve američke studije, koje su finansirali National Institutes of Health , navode da ova biljka nema ništa efikasniji učinak od običnog placeba. Sa druge strane, pojedina istraživanja navode da bi ova biljka mogla da ima skroman učinak na zdravlje prostate.

Prostata i selen

Jedna grupa studija navodi da bi selen mogao da ima bitnu ulogu u zaštiti od raka prostate. Druga grupa studija nije potvrdila nikakvu korist od upotrebe ovog minerala, nije poznato ni koje doze selena bi mogle da imaju terapeutsko dejstvo.

Cink

Cink je sastavni deo svakog tkiva, organa, a u prostati je najviše ovog minerala. Cink ima bitnu ulogu u normalnom funkcionisanju prostate. Nedostatak cinka može, kako navode neka istraživanja, da poveća rizik od uvećanja i raka prostate. Opservacione studije, ipak, ne potvrđuju ovo dejstvo cinka na prostatu. Smatra se čak da, neadekvatna primena cinka, u dozi većoj od 100 miligrama dnevno, može da poveća rizik od raka prostate.

Beta-sitosterol

Beta-sitosterol je pored kampesterola i stigmasterola, najrasprostranjeniji biljni sterol. Beta-sitosterol je prirodno zastupljen u voću, povrću, orasima i semenkama. Može da snizi visoke vrednosti holesterola, ali i da, kako se veruje, pomogne kod simptoma benigne hiperplazije prostate.

Sam beta-sitosterol ne može da smanji već uvećanu prostatu. Istraživanje BMC urologije iz 2020.  pokazalo je da su muškarci koji su svakodnevno uzimali ulje palmete (Saw Palmetto), obogaćeno beta-sitosterolom, u roku od 12 nedelja imali manje izražene simptome uvećane prostate i olakšano mokrenje.

Prostata i značaj pravilne ishrane

Bez obzira na to kakva je uloga suplemenata u održavanju zdravlja prostate, dr Trinh savetuje pacijentima zdrav način ishrane zasnovan na povrću i voću kao što su to mediteranska ili DASH dijeta. Obe dijete ističu prednosti konzumacije celovitog zrna žitarice, posebno povrća kupusnjača, orašastih plodova i maslinovog ulja. Preporučuje se upotreba ribe umesto crvenog mesa.

– Istraživanja uvek iznova potvrđuju da biljna ishrana može da reguliše povišen holesterol, snizi krvni pritisak i prekomernu telesnu težinu i tako nas zaštiti od bolesti srca. Ono što je dobro za srce dobro je za celo telo, uključujući prostatu – kaže dr Trinh.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo