Hijaluronska kiselina "podmazuje" zglobove, "gladi" bore ima je dosta u nekim namirnicama, ali i u tabletama
Hijaluronska kiselina je prirodni molekul šećera i sastavni deo vezivnih tkiva kože, zglobova i očiju. Ovaj prirodni molekul, kojeg ima dosta u nekim namirnicama, može se naći i u obliku tablete, koja je u poslednje vreme predmet interesovanja zbog potencijalno dobrih svojstava sa posebnim akcentom na zdravlje kože i zglobova. Lekari skreću pažnju da bilo kakav dodatak ishrani u obliku suplementa ne koristimo pre konsultacije sa zdravstvenim radnikom. Hijaluronsku kiselinu većina osoba dobro podnosi, ali se ne savetuje osobama sa alergijama, trudnicama i dojiljama.
Vezuje vodu, čuva sinovijalnu tečnost
Hijaluronska kiselina ima mogućnost da vezuje vodu i na taj način omogućava dovoljno vlage i elastičnosti tkivima. Deluje na očuvanje svojstava sinovijalne tečnosti u zglobovima i omogućava lakše i bezbolnije pokrete.
Pošto ima sposobnost da veže velike količine vode, hijaluronska kiselina je neodvojivi sastojak preparata za očuvanje vlažnosti kože. Veruje se da smanjuje bore, jača elastičnost kože i na taj način štiti od preranog starenja.
Kada mogu da se očekuju prvi rezultati?
Dosadašnja istraživanja navode da hijaluronska kiselina u tabletama može da dobro deluje i obezbedi koži dovoljnu vlažnost i tonus. Oralni unos, kako navode studije, pomaže kod suve i grube kože i istovremeno omogućava lučenje prirodnih ulja kože. Prvi efekti su vidljivi posle 2 do 12 nedelja redovne primene.
Smatra se da tablete hijaluronske kiseline, zahvaljujući navedenom delovanju, smanjuju dubinu postojećih bora, ali i odlažu stvaranje novih. Dnevna doza hijaluronske kiseline od 120 mg poboljšala je stanje bora oko očiju posle dva meseca primene, kažu istraživanja.
Druge studije napominju da dnevna doza od 30 do 300 mg oralne hijaluronske kiseline može da omogući bolju funkciju zglobova i smanji osećaj bola ili ukočenost.
Kako se sve koristi hijaluronska kiselina?
Hijaluronska kiselina može da se koristi u obliku kapsula, tableta, a postoje i gumene bombone obogaćene kolagenom. Koristi se i u obliku tečnosti na kašiku ili u praškastom obliku. Savetuje se doza navedena na proizvodu.
Uz sve prednosti suplementacije, većina stručnjaka prednost ipak daje, ako je moguće, prirodnom unosu hijaluronske kiseline putem nekih namirnica.
Kako ishranom da obezbedimo hijaluronsku kiselinu?
Savetuje se, ako je moguće, konzumacija supe od kostiju. Hrskavica i kožica imaju velike količine hijaluronske kiseline, kolagena i elastina. Kolagen omogućava jake zglobove, sjajnu i zdravu kožu, kosu i nokte, ali i pomaže kod stomačnih problema. Želatin ima aminokiseline koje jačaju imunitet i omogućavaju dužu mladolikost.
Savetuju se citrusi zbog vitamina C, koji deluje na sintezu hijaluronske kiseline i kolagena. Crvena paprika, limun, narandža i kupus imaju dosta ovog vitamina bitnog za zdravlje zglobova i kože.
Orašasti plodovi, kao što su orah, badem i lešnik, imaju vitamina E, bitnog za stvaranje hijaluronske kiseline. Stručnjaci savetuju i tamnozeleno povrće koje ima vitamina C, ali i antioksidanse koji se bore protiv slobodnih radikala koji nastoje da umanje delovanje hijaluronske kiseline, izazovu upale i bolesti.
Kada je potreban dodatni oprez?
Korisnici hijaluronske kiseline u tabletama navode da su posle nekoliko nedelja uočili poboljšanje na koži i prijavljuju manje bolova u zglobovima. Pojedini stručnjaci napominju da najbolje rezultate daje kombinacija kvalitetne ishrane i kapsula hijaluronske kiseline.
Savet je ipak da se pre primene, posebno ako pijemo već terapiju za kontrolu hroničnih bolesti, konsultujemo sa lekarom kako bismo bili sigurni da li će ovaj suplement odgovarati baš nama.
(eKlinika)
eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.