Naslovna / Zdravlje

Promene na grudima – šta je normalno, a šta nije

Priredio/la: I. V. |13:30 - 16. 07. 2023.

Grudi se sastoje od vezivnog tkiva, žlezda i masnog tkiva. Ove različite vrste tkiva različito se doživljavaju pod rukom, pa su tako vezivno tkivo i žlezde pod rukom tvrđe, gušći, dok je masno tkivo malo mekše

promene na grudima Statistika navodi da oko  40 odsto karcinoma dojke otkriju žene koje su same napipale kvržicu Foto: Shutterstock

Promene na grudima doživi većina žena, a odnose se na bol, osetljivost i pojavu kvržica i najčešće su uzrokovane hormonima menstruacije. Grudi se sastoje od vezivnog tkiva, tkiva žlezda i masnog tkiva. Ove različite vrste tkiva različito se doživljavaju pod rukom, pa se tako vezivno i tkivo žlezda oseća gusto, a masno tkivo je, s druge strane, malo mekše. Lekari podsećaju da je samopregled dojki, kao i redovni godišnji pregled način da se prati zdravlje dojki i rano uoče sve promene na grudima.

Neke promene na grudima su sasvim normalne, a neke nisu

Promene na grudima mogu da budu sasvim normalne, dok neke nisu i najčešće ukazuju na problem i pojavu bolesti koju treba odmah lečiti.

Bol u grudima i osetljivost

Bol u grudima, posebno kod mladih žena obično nije nešto zabrinjavajuće. Ako se pojača pre menstruacije i nestane odmah posle nje, to je razumno, jer osetljivost grudi u tom periodu je vrlo česta. Naravno, slične reakcije mogu da budu uzrokovane lošim grudnjakom, zbog gojenja ili vežbanja. Kako stare, grudi žena mogu da budu osetljvije jer tada više reaguju na gravitaciju i promene u težini. Najbolji način za borbu protiv ovog stanja je nošenje dobrog grudnjaka koji će grudima obezbediti veću podršku.

Kvržice na dojkama

Žene u periodu života od 20. do tridesetih godina mogu da osete kvržice u vreme kada imaju menstruaciju. Ako osoba od 20 do 30 godina primeti kvržicu koja se pojavila i nestala nakon menstruacije, to je karakteristično za cistu, kažu lekari. Ali, to svakako treba proveriti kod lekara kako bi se potvrdilo o čemu je tačno reč, jer nikada nije bezbedno potpuno ignorisati masu u tkivu, bez obzira na uzrast žene.

Iscedak iz bradavica

Za žene svih uzrasta, mala količina iscedka iz bradavica iz obe dojke može da bude sasvim normalna. Iscedak može da se pojavi uz stimulaciju ili pritisak i obično nema razloga za brigu. Ali, ako se iscedak iz bradavica javlja spontano, dolazi iz samo jedne dojke ili sadrži krv, to može da bude simptom nečeg ozbiljnijeg i zahteva lekarski pregled.

Promene u obliku ili teksturi grudi

Normlano je da grudi budu različite veličine. Ali, ako grudi promene oblik ili se jave iznenadne promene u veličini koje nisu simetrične, na to treba reagovati. Žene starije od 60 godina takođe treba da paze na kožu svojih grudi. Lekarski pregled potreban je ako se primete bilo kakve iznenadne promene u teksturi kože, poput nabora, udubljenja, crvenila ili svraba.

Kontrolni pregledi mogu da sačuvaju život

Jednom godišnje svaka žena trebalo bi da obavi redovan ginekološki pregled, koji podrazumeva i pregled grudi – ultrazvuk i mamografiju. A kad god se tušira žene može da sama da obavi samopregled, odnosno da ispipa tkivo dojki. U svakom slučaju, kontrolni pregledi mogu da „sačuvaju glavu“ zato posetu ginekologu nikada ne treba odlagati.

Samopregled dojki

Samopregled dojki je jedan od ključnih načina za pronalaženje kvržica, a statistika navodi da oko  40 odsto karcinoma dojke otkriju žene koje su same napipale kvržicu. Savet je da se  samopregled obavi jednom mesečno kako bi se pratile sve promene, jer svaka abnormalnost može da bude problematična.

Mamografija

Mamografija je rendgenska slika dojke i može da otkrije rak dojke do tri godine pre nego što se može oseti. Koristi minimalnu količinu zračenja neophodnu za dobijanje slike, a potpuno su bezbedni kada ih koristi medicinski stručnjak. Svaka žena treba da uradi mamograf pre 50. godine jer  trodimenzionalne slike dojke mogu da pomognu u proceni gustog tkiva. Na ovaj pregled žena treba i ranije da ode, posebno ako spada u rizičnu grupu, odnosno ako postoji porodična istorija raka dojke.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vrbljanin Dana
12:18, 26. 09. 2023.
Odgovori

Bezbroj tamnih bradavica ispod mojih grudi koje svrbe uzrok i lek molim

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo