Naslovna / Zdravlje

Pražnjenje creva, da li je stomak zdrav samo ako imamo svakog dana stolicu

Priredio/la: D. T.|15:00 - 19. 07. 2023.

Hipotiroidizam, sindrom nervoznih creva, ulcerozni kolitis su zdravstvena stanja koja mogu uticati na regularnost stolice

pražnjenje creva Većina osoba imaće potrebu za pražnjenjm creva od tri puta dnevno do tri puta nedeljno. Sve što je u okviru ovog opsega je regularna situacija Foto: Shutterstock

Redovno pražnjenje creva je osnova zdravlja, ustaljeno je mišljenje. Stručnjaci objašnjavaju da svaka zdrava osoba ima tempo kojim se odvija pražnjenje creva. Nekada je to jednom ili dva puta dnevno, nekada tri puta nedeljno. Sasvim je normalno da u nekim situacijama usled promene klime ili stresa dođe do narušavanja ovog tempa. Lekari objašnjavaju da ne postoji merilo, prema kojem bi se moglo odrediti koliki je broj stolica u toku jedne nedelje normalno stanje.

Šta je regularna situacija?

Gastroenterolog dr Folasade Mayn sa David Geffen School of Medicine potvrđuje da se ne može jednostavno objasniti koliko je to stolica u toku jedne nedelje normalno. Ideja da je  svakodnevno pražnjenje creva osnova zdravlja potiče iz viktorijanske ere, kaže dr Michael Camilleri konsultant i profesor na odseku za gastroenterologiju i hepatologiju klinike Mayo u Minesoti.

– Većina osoba imaće potrebu za pražnjenjem creva od tri puta dnevno do tri puta nedeljno. Sve što je u okviru ovog opsega je regularna situacija – objašnjava dr Mayn.

Od čega zavisi tempo pražnjenja creva

Kada se pražnjenje creva posmatra kao moguće merilo zdravlja, učestalost stolice nije jedini bitan faktor. Učestalost stolice zavisi od načina ishrane, količine vode, stresa, upotrebe nekih lekova, godina starosti, smatra gastroenterolog dr Trisha Pasricha sa Harvard Medical School.  Oblik stolice, izgled ili konzistentnost bolji su kriterijum od jednostavnog broja stolica, objašnjavaju stručnjaci.

Najmanje 25 grama vlakana dnevno

Redovna stolica nemoguća je bez zdravih životnih navika, kvalitetne i raznovrsne ishrane, fizičke aktivnosti, dovoljne količine sna. Biljna vlakna iz voća i povrća, žitarice celog zrna, dovoljne količine vode i adekvatna fizička aktivnost sprečiće konstipaciju. Ukupna količina biljnih vlakana mora da iznositi najmanje 25 grama dnevno.

Ima li koristi od suvih šljiva?

Pojedina istraživanja ukazuju da kivi i suve šljive mogu da olakšaju probavu, ali i potrebno je biti oprezan jer je moguće da će posle konzumacije suvih šljiva doći do nadutosti stomaka i neprijatnih gasova. Kafa i pića na bazi kofeina deluju stimulativno. S druge strane, ishrana sa mnogo masnoća i šećera može da uspori probavu.

Fizička aktivnost i genetika

Sedelački način života usporava rad creva, fizička aktivnost je način da ubrzamo varenje. Šetnja posle ručka uvek je dobrodošla vežba. Dr May dodaje da pražnjenje creva zavisi od genetike, ali i da se digestivni sistem usporava starenjem organizma.

Hipotiroidizam, sindrom nervoznih creva, ulcerozni kolitis su zdravstvena stanja koja mogu uticati na regularnost stolice. Na boj stolica deluju i lekovi kao što su opioidi i antidepresivi. Porođaj, gojaznost ili veliki gubitak telesne težine može izazvati disfunkciju karličnog dna i oteža pražnjenje creva. Bitno je ako je moguće da pri velikoj nuždi kolena budu malo iznad ravni kukova, na taj način se opuštaju mišići karličnog dna i olakšava pražnjenje creva.

Stres i odlaganje nužde

Stručnjaci pronalaze stalo dokaze i o tome da stres može uticati na tempo pražnjenja creva. Kada smo u stanju stresa, hormoni i promene u nervnom sistemu, mogu zakočiti probavu i dovesti do zatvora ili izazvati drugu krajnost, ubrzati probavu i usloviti pojavu dijareje. Odlaganje nužde može uticati na pražnjenje creva i dovesti do neregularnosti, objašnjavaju stručnjaci.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo