Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

Kofein, njegovi neželjeni efekti i prednosti 

Priredio/la: S.St.
12:00 - 06. 11. 2022.

Koliko puta nam se desilo da priđemo aparatu za kafu i zapitamo se koja nam je to kafa po redu, četvrta ili peta u toku jednog dana

kofein Mudro je obratiti pažnju na to koliko kafa dnevno pijemo Foto Stutterstock

Kofein je stimulans i jedan od najčešće upotrebljavanih medikamenata u svetu. Svakodnevno ga konzumiraju milioni kako bi pobedili pospanost, odložili zamor i poboljšali koncentraciju i fokus. Podaci pokazuju da prečesto ispijanje kafe može da bude štetno po naše zdravlje, ali i da umereno konzumiranje kofeina može da ima i koristi

Kofein i mogući rizici od prekomernog unosa

Studija objavljena u martu 2019. u American Journal of Clinical Nutrition sugeriše da ispijanje šest ili više šoljica kafe dnevno može povećati rizik od srčanih oboljenja do 22 odsto.

Istraživači sa Univerziteta Južne Australije analizirali su zdravstvene kartone i obrasce ishrane koje su prijavili sami učesnici studije, njih 347.077 između 37 i 73 godine starosti. Takođe su tražili da vide koji učesnici studije poseduju specifičnu varijantu gena pod nazivom CIP1A2. Ova varijanta omogućava ljudima da metabolišu kofein brže od onih koji je nemaju.

Sve u svemu, istraživači su otkrili da su oni koji su rekli da piju šest ili više šoljica kafe dnevno imali 22 odsto veću šansu da razviju kardiovaskularne bolesti tokom perioda studije za razliku od onih koji su pili jednu do dve šoljice dnevno. Međutim, takođe su zaključili da ova povezanost ne zavisi od genetskog sastava; drugim rečima, ljudi sa genom za metabolizam kofeina ne mogu bezbedno da piju kafu više od onih koji ga nemaju.

Autori studije veruju da kafa (u velikim količinama) i srčani problemi mogu biti povezani jer prekomerna konzumacija kofeina može izazvati visok krvni pritisak, faktor rizika za kardiovaskularne bolesti. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti širom sveta, ali su i jedan od najpreventivnijih.

– Većina ljudi bi se složila da možete da se osećate nervozno, razdražljivo ili možda čak i da vam bude muka ako pijete puno kafe – kaže koautorka studije Elina Hyppönen, direktorka Australian Centre for Precision Health, u saopštenju za javnost.

– To je zato što kofein pomaže organizmu da radi brže i žešće, ali vam verovatno napominje i da ste u nekom trenutku dostigli svoju granicu – dodala je Hyppönen.

Kofein i simptomi njegovog preteranog konzumiranja

Verovatno da je količina kofeina u kafi koju redovno svakodnevno konzumirate bezbedna. Međutim, prema publikaciji Stat Pearls o kofeinu, ažuriranoj u maju 2022, neželjeni efekti prevelike količine kofeina mogu da počnu da se razvijaju nakon umerene količine. Količina kofeina potrebna za izazivanje neželjenih nuspojava može da varira među pojedincima, jer ljudi imaju različite nivoe osetljivosti na kofein.

Umereni neželjeni efekti prevelike količine kofeina mogu da budu osećaj anksioznosti ili nemira, češće mokrenje, ubrzan rad srca, uznemirenost stomaka i crvenilo lica. Ozbiljniji neželjeni efekti nakon značajnih količina kofeina mogu biti opasni i uključuju simptome kao što su osećaj dezorijentisanosti i halucinacije.

Da bismo znali koliko nam je dovoljno, u pregledu objavljenom u novembru 2017. u časopisu Food and Chemical Toxicology navodi se da nivoi unosa do 400 mg dnevno, ili oko četiri šoljice kafe od oko 87 gr, ne predstavljaju opasnost po zdravlje odraslih osoba.

Prednosti ispijanja kafe

Ranija istraživanja otkrila su brojne zdravstvene prednosti kafe. Studija objavljena u BMJ 2017. godine opisuje kako kafa zapravo može da smanji rizik od mnogih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti. Ova studija pominje i povezanost kafe sa smanjenim rizikom od različitih karcinoma, kao što su rak prostate, rak endometrijuma i melanom (vrsta raka kože). Takođe su istaknute mnoge druge zdravstvene prednosti kafe, kao što je veliki broj antioksidanata.

Pored toga, članak objavljen u časopisu Beverages u junu 2019. govori o nekoliko drugih mogućih zdravstvenih prednosti kafe. Tu je uključena uloga kofeina u mogućem smanjenju rizika od Parkinsonove i Alchajmerove bolesti. Kofein takođe može da pomogne u zaštiti jetre i smanjenju rizika od hronične bolesti jetre.

Dakle, apsolutno nema razloga da potpuno isključimo kafu, ali je mudro obratiti pažnju na to koliko je zaista pijemo. 

– Imperativ je da znate granice onoga što je dobro za vas, a šta nije – istakla je Hyppönen u saopštenju za javnost. 

– Kao i kod mnogih drugih stvari, suština je u umerenosti – ako preterate tu cenu platiće vaše zdravlje – zaključila je Elina Hyppönen.

 

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend