Naslovna / Zdravlje

Kolorektalni karcinom – standardno lečenje i prirodni pristupi

Priredio/la: S.St.|15:00 - 09. 08. 2023.

Tretmani za kolorektalni karcinom razlikovaće se u zavisnosti od napredovanja raka, gde se nalazi i od ukupnog zdravstvenog statusa osobe

kolorektalni karcinom lečenje Od suštinskog je značaja angažovanje pravog tima kvalifikovanih zdravstvenih radnika, uključujući lekare i terapeute Foto Shutterstock

Kolorektalni karcinom, slično svim vrstama raka, nastaje kada se ćelije nekontrolisano razmnožavaju. I genetika i promenljivi faktori igraju ulogu u riziku od raka debelog creva. Ako se potvrdi dijagnoza kolorektalnog karcinoma, lekar će odrediti stadijum raka, što pomaže u određivanju tretmana koji mogu biti najefikasniji. 

Koji su tretmani za kolorektalni karcinom

Tretmani za kolorektalni karcinom razlikovaće se u zavisnosti od napredovanja raka, gde se nalazi i od ukupnog zdravstvenog statusa osobe. Standardni tretmani mogu uključivati operaciju, hemoterapiju, zračenje, imunoterapiju, ciljane terapije ili palijativno zbrinjavanje. Evo šta neki tretmani podrazumevaju:

  • Hirurgija: Operacija podrazumeva uklanjanje raka iz debelog creva i/ili rektuma. U nekim slučajevima može biti potrebna resekcija debelog creva da bi se karcinom uklonio u celini. Ako je potrebno ukloniti veći deo debelog creva, osobi će možda biti potrebna kesa za kolostomu. Nakon operacije, uobičajeno je da je potrebna hemoterapija ili zračenje kako bi se osiguralo da je sav rak iskorenjen.
  • Hemoterapija: Kod hemoterapije se koristi lek protiv raka koji ubija ćelije raka. Ubrizgava se ili uzima oralno i može se propisati nezavisno ili u kombinaciji sa drugim tretmanima.
  • Zračenje: Zračenje koristi rendgenske zrake kako bi se ubile ćelije raka. Smatra se lokalnim načinom lečenja, jer učinak zračenja zavisi od sposobnosti apsorpcije jonizirajućeg zračenja od strane ozračenog dela tela. Najčešće se koriste X zraci koji se u obliku snopa aplikovanog iz spoljašnje sredine usmeravaju prema mestu na kom se nalazi malignitet (u tumor ili blizu njega kao palijativna opcija koja pomaže u smanjenju bola i nelagodnosti). 
  • Ciljane terapije: Ciljane terapije odnose se na tretmane koji napadaju specifične ćelije raka i možda ne nanose toliko štete zdravijim ćelijama koje okružuju ćelije raka. Jedna vrsta ciljane terapije koja se koristi za kolorektalni karcinom su monoklonska antitela, proteini napravljeni u laboratorijama koji se vezuju za ćelije raka kako bi pomogli u inhibiciji njihovog rasta. Ovaj tretman se obično daje IV putem i može da prati druge tretmane.
  • Imunoterapija: Ova terapija pomaže u jačanju imunološkog sistema pacijenta blokiranjem proteina koji mogu ometati T ćelije u telu koje se bore protiv ćelija raka.

Kako način razmišljanja utiče na kolorektalni karcinom

Istraživanje je mešovito u pogledu toga kako optimizam ili pozitivan stav utiču na ishod raka i percipirani kvalitet života. Dok neke studije pokazuju da održavanje pozitivnog stava kod dobijanja dijagnoze raka pomaže u poboljšanju kvaliteta života pacijenata sa rakom, potrebna su dalja istraživanja kako bi se potvrdila direktna korelacija.

Istraživanje pokazuje da je emocionalni stres za mlađe osobe koje pate od kolorektalnog karcinoma jedan od najčešćih i najznačajnijih tipova psihosocijalnog oštećenja. Pored toga, društveni uticaj i način na koji dijagnoza utiče na nečiju porodicu ili društvene odnose takođe je značajan i utiče na emocionalni stres. Pošto borba i suočavanje sa dijagnozom raka dolazi sa fizičkim posledicama, pojedinci su takođe primetili promene u seksualnom odnosu i u njihovoj sposobnosti da nastave da rade, što može negativno uticati na njihov mentalni status.

Pored toga, zbog nekih od mogućih jedinstvenih posledica kolorektalnog karcinoma, kao što je kesa za kolostomiju, emocionalni stres za pojedince može biti veći nego kod drugih vrsta raka. Posebno za mlađe osobe, fizička prisutnost kese na spoljašnjoj strani tela može izazvati sramotu ili seksualne prepreke, što dovodi do povećanog nivoa uznemirenosti.

S obzirom na to da se ljudi teško nose sa dijagnozom raka, kod svih uzrasta potrebna je briga za pojedince koji se bore sa rakom tokom i dugo nakon dobijanja dijagnoze ili lečenja. Na osnovu istraživanja pokazalo se da i na preživele mnoge brige, mimo lečenja, nastavljaju značajno da utiču. Neke od ovih briga su sledeće:

  • koliko dugo će trajati stres povezan sa rakom
  • kako bi mogao da izgleda povratak na posao
  • da li su članovi njihove porodice u opasnosti od razvoja kolorektalnog karcinoma
  • kako će možda morati da se promene njihove životne navike, nivoi aktivnosti itd.
  • kako to može uticati na njihov seksualni život
  • anksioznost zbog vraćanja bolesti

Dok dijagnoza kolorektalnog karcinoma menja život i ima posledice po mentalno zdravlje, od suštinskog je značaja angažovanje pravog tima kvalifikovanih zdravstvenih radnika, uključujući lekare i terapeute. Razmatranje mogućnosti priključivanja grupi za podršku i drugih načina da se okružite pojedincima koji su imali slična iskustva takođe može biti od izuzetno velike pomoći.

Koji su prirodni pristupi kolorektalnom karcinomu

Nedostaju randomizovana kontrolisana ispitivanja koja izučavaju odnos između prirodnih pristupa lečenju kolorektalnog karcinoma i uspešnog iskorenjivanja raka. Međutim, jedna studija iz 2014. ispitivala je pan-azijsku medicinsku, vitaminsku i nutritivnu intervenciju i njene efekte na mogućnost preživljavanja. Specifičan način lečenja zasnivao se na bilju, uključujući nekoliko pan-azijskih lekovitih formula i suplementaciju hranljivim materijama kao što su kurkumin, riblje ulje, folna kiselina, koenzim K10 i matični mleč. Iako je ova studija pokazala obećavajuće rezultate kada se kombinuju prirodni pristupi sa hemoterapijom i drugim lekovima protiv raka, potrebne su dalje studije kako bi se potvrdilo koji prirodni tretmani imaju najznačajnije efekte na apoptozu raka.

Još jedan pregled iz 2019. ispitao je prirodne pristupe ishrani u borbi protiv kolorektalnog raka i ukazao na neke pozitivne nalaze. Na primer, hrana koja sadrži alkaloide, ili jedinjenja koja se nalaze u nekoliko namirnica biljnog porekla, imaju efekat suzbijanja tumora tako što inhibiraju faktore rasta koji izazivaju pojačanu regulaciju ćelija raka. Ove namirnice uključuju:

  • zrna kafe
  • kakao zrna
  • listove čaja
  • krompir

Studija je takođe ispitivala jedinjenja sa visokim sadržajem polifenola kao što su resveratrol (koji se nalazi u crvenom grožđu), kurkumin (koji se nalazi kao kurkuma) i berberin, otkrivajući da antiinflamatorna priroda ovih jedinjenja može pomoći u smrti ćelija raka.

Još jedan sveobuhvatan pregled ukazao je na to da se pokazalo da su druge fitohemikalije na bazi biljaka korisne u borbi protiv kolorektalnog raka. Najkorisnija hrana sa ovim fitohemikalijama uključuje:

  • grožđe
  • soju
  • zeleni čaj
  • beli luk
  • masline
  • nar

Ove biljke su bogate fitohemikalijama poput flavonoida i polifenola za koje se zna da inhibiraju rast raka. Uglavnom nema loše strane uključivanja više ovih biljaka i bilja u ishranu, tako da bi one mogle biti od pomoći svakom pristupu u kolorektalnom lečenju. Kao i uvek, najvažnije je da se konsultujte sa svojim lekarom.

Kako možemo da sprečimo kolorektalni karcinom

Iako ne postoji zagarantovan način da u potpunosti iskorijenite svoje šanse za razvoj kolorektalnog raka, postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti da smanjite rizik. Neki od najboljih načina da se smanji rizik dovode se u vezu sa ishranom i životnim navikama, uključujući sledeće:

Redovno se pregledajte

Ako ste genetski predisponirani za kolorektalni karcinom, redovni pregledi su jedan od najboljih načina za proaktivan pristup protiv razvoja raka. Američko udruženje za rak preporučuje početak skrininga koji uključuje kolonoskopiju u dobi od 45 godina ako se smatra da ste izloženi prosečnom riziku.

Uvedite ishranu bogatu vlaknima

Povećanje unosa svežih proizvoda i hrane bogate vlaknima pomaže u sprečavanju kolorektalnog karcinoma optimizacijom opšteg zdravlja probavnog sistema. Povećanje unosa vlakana kroz antiinflamatorne namirnice poput celih žitarica i svežih proizvoda pomaže u stvaranju optimalnijeg crevnog mikrobioma. Optimalno je uključivanje nekoliko antiinflamatornih namirnica kao što su omega-3 masne ribe, orasi i semenke, maslinovo ili ulje od avokada.

Smanjenje unosa prerađenog mesa takođe može pomoći, jer ovo pomaže u ukupnom smanjenju upale. Ima dokaza koji sugerišu da bi neko crveno meso moglo biti povezano sa povećanim rizikom od kolorektalnog karcinoma, ali je potrebno više istraživanja da bi se bolje razumela svaka korelacija. Istraživanja pokazuju da poboljšanje mikrobioma creva i pravilnog varenja sa antiinflamatornom hranom bogatom vlaknima može pomoći u smanjenju rizika od kolorektalnog karcinoma zbog manje proinflamatornih bakterija prisutnih u crevima, optimizujući ukupnu homeostazu creva i debelog creva/rektuma.

Uzimajte dovoljno vitamina D

Obećavajuća istraživanja ukazuju na korelaciju između adekvatnog nivoa vitamina D i prevencije kolorektalnog raka, posebno kod mlađih osoba. Nedostatak vitamina D povezan je sa povećanom stopom polipa debelog creva i proliferacijom raka, tako da nedostatak vitamina D nadoknađen putem ishrane i suplementacije može biti od pomoći. Uključivanje hrane bogate vitaminom D u ishranu, kao što su masna riba i mlečni proizvodi, korisno je za pojedince koji žele da optimizuju napore u prevenciji raka.

Kao i uvek, preporučuje se da vaš lekar proceni nivo vitamina D u krvi.

Obezbedite adekvatan unos kalcijuma

Istraživanja pokazuju da adekvatan unos kalcijuma pozitivno korelira sa ishodima protiv kolorektalnog karcinoma. Smatra se da je to zato što adekvatan unos kalcijuma pomaže u smanjenju upale u zidu debelog creva i pomaže u smanjenju iritacije žučne kiseline. Uključivanje hrane bogate kalcijumom, poput mlečnih proizvoda, tofua i lisnatog povrća, može biti koristan dodatak ishrani za osobe koje žele da pojačaju svoje mogućnosti u borbi protiv raka.

Vežbajte redovno

Redovno vežbanje pomaže u sprečavanju kolorektalnog raka i unapređenju opšteg blagostanja. Ako se borite sa svojom težinom, odgovarajući gubitak težine i prilagođavanje boljoj ishrani i životnim navikama takođe je zaštitni faktor.

Ograničite pušenje i upotrebu alkohola

Poznato je da izbegavanje pušenja i ograničavanje alkohola štite od raka. Za personalizovanije informacije i uputstva, uvek treba da se konsultujete se sa svojim lekarom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo