Naslovna / Zdravlje

Poremećaji rada štitne žlezde – kojim pacijentima se ne savetuje primena suplemenata

Priredio/la: D. T.|15:00 - 01. 08. 2023.

Pacijenti kod kojih nije dobro regulisan rad tiroidne žlezede morale bi da vode računa i o šećeru, suviše niski ili visoki nivoi šećer u krvi mogu biti uzrok problema

suplementi u kašikama Vitamini i minerali u podizanju imuniteta imaju veliku ulogu Foto: Shutterstock

Tiroidna žlezda (štitna, štitasta) proizvodi hormone tetrajodtironina ili tiroksina (T4) i trijodtironina (T3), koji utiču na funkcionisanje skoro svih tkiva. Tiroidna žlezda deluje na broj srčanih otkucaja, krvni pritisak, posebno je bitan njen pravilan rad u trudnoći za razvoj ploda. Poremećaji štitaste žlezde su dosta zastupljeni i leče se pre svega lekovima i zdravim životnim navikama. Suplementi minerala i vitamina mogu nekada biti od pomoći, ali ne savetuju se svim pacijentima jer mogu da iskomlikuju lečenje. Veruje se da svaka 20 osoba u savremenom svetu pati od poremećaja funkcije štitaste žlezde.

Nekom neće odgovarati ni jedan suplement

Primena suplemenata je individualna, ne znači da će ono što odgovara našem rođaku biti korisno i za nas. Pre bilo kakve suplementacije neophodna je dobra terapija zasnovana na lekovima i zdravim životnim navikama praćenim zdravim načinom ishrane, fizičkom aktivnošću, kvalitetnim noćnim snom, izbegavanjem konzumacije alkohola i cigareta.

– Pre moguće primene suplemenata potrebno je imati dobar uvid u prirodu poremećaja. Nije svejedno ako su promene u radu štitaste žlezde posledice autoimunog poremećaja, moguće je da nekom neće odgovarati ni jedan od suplemenata. Ne bih nikome savetovala da kupuje suplemente na svoju ruku. U dogovoru sa stručnjakom potrebno je ustanoviti da li je neki vitamin ili mineral uopšte potreban, ako je odgovor potvrdan, neophodno je odrediti koji će suplement pacijent uzimati i u kojoj dozi. Prekomerna suplementacija određenim hranljivim materijama može biti štetna kod poremećaja rada tiroidne žlezde – kaže dijetetičar Melissa Groves Azzaro.

Višak joda može pogoršati stanje

U slučaju da nedostaju ključni hranjivi sastojci neophodni za dobar rad štitne žlezde nepohodno je putem uravnotežene ishrane nadoknaditi vitamin ili mineral kojeg nema u dovoljnim količinama. Primena suplemenata može biti i kontraproduktivna, višak joda na primer može dovesti do pogoršanja stanja.

Laboratorijske analize na osnovu kojih će se utvrditi da li nam nedostaje neki mineral ili vitamin prvi su korak. Osobama kod kojih je neodgovarajuća funkcija štitaste žlezde posledica hipotireoidizma možda će biti potreban selen, vitamin D, inozitol. U slučaju da poremećaj rada tiroidne žlezde nije posledica autoimunog poremećaja moguće je da će biti koristi od adekvatnih količina vitamina B, joda, gvožđa, selena, cinka

Kome se ne savetuje suplementacija?

Pacijenti kojima je iz raznih razloga uklonjena štitna žlezda (tiroidektomija) neće imati koristi od primene suplemenata, koji se ne savetuju ni osobama sa adekvatnim nivoima minerala i vitamina. U nekim slučajevima suplementacija može dovesti do komplikacija stanja.

Stručnjaci posebno ne savetuju kombinacije suplementa za štitnu žlezdu, dodatke koji se mogu naći u slobodnoj prodaji sa različitim vrstama vitamina i minerala, neke biljke. Ne postoje istraživanja koje bi mogla da podrže kombinacije suplemenata. Hranljivi sastojci koji regulišu dobar rad tiroidne žlezde, kao što su selen i jod, imaju uske optimalne opsege, pa svako dopunjavanje može da dovede do problema.

Vitamin B12, vitamin D, inozitol

Istraživanja o odnosu vitamina B12 i zdravlja štitne žlezde su kontradiktorna. Pojedine studije  navode da je veća verovatnoća da pacijenti sa hipotireozom imaju manjak vitamina B12, dok druga istraživanja navode da nema dovoljno potvrda za ovaj stav.

Inozitol deluje na rad hormona koji stimuliši štitastu žlezdu. Poznat je i kao mio inozitol i ima ulogu u regulaciji brojnih funkcija organizma, a pre svega hormonske hipotalamo-hipofizno-tiroidne osovine. Preliminarna istraživanja nagoveštavaju da suplementi inozitola mogu poboljšati nivoe TSH i antitela. Stručnjaci ističu da ne mogu do kraja da preporuče inozitol i naglašavaju da su potrebna dodatna istraživanja, koja bi morala da potvrde bezbednost i efikasnost inozitola kada je u pitanju pravilna funkcija tiroidne žlezde.

Vitamin D može se taložiti u masnom tkivu i biti opasan u velikim količinama. Minerali kao što su gvožđe, jod, selen i cink takođe mogu dovesti do ozbiljnih neželjenih efekata. Mučnina, povraćanje,  bol u stomaku, metalni ukus u ustima, opadanje kose, razdražljivost samo su neki od nuspojava na primer primene selena. Zbog svega suplementi se koriste samo pod nadzorom stručnjaka i u odgovarajućim dozama.

Mogu li suplementi da se uzimaju sa lekovima za tiroidnu žlezdu?

Većinu lekova za štitnu žlezdu potrebno je uzimati na prazan stomak i nikako u isto vreme sa lekovima za terapiju nekog drugog oboljenja i suplementima. Levotiroksin je najčešći lek za hipotireozu, ali suplementi gvožđa mogu da smanje efikasnost ovog leka.

Antidijabetici za snižavanje šećera u krvi mogu delovati na levotiroksin. Osobama  koje imaju dijabetes zato se savetuju redovne provere nivoa šećera u krvi, posebno na početku primene tiroidnih hormona. Oprez se savetuje i u kombinaciji lekova za prevenciju koagulacije krvi, u ovom slučaju moraju se redovno proveravati vrednosti koagulacije krvi.

Kako je najbolje uzimati lekove?

Lekove za štitastu žlezdu najbolje je uzimati na prazan stomak 30 do 60 minuta pre obroka. Savet je i da se pre provere rada tiroidne žlezde ne koristi biotin jer utiče na rezultate testiranja. Biotin je deo mnogih suplementa, kao što su suplementi B-kompleksa, multivitamini, suplementi koji se prodaju kao proizvodi za jaču kosu, kožu i nokte.

Lekari ističu da pre bilo kakve primene suplemenata vidimo šta mi možemo učiniti kako bi tiroidna žlezda pravilno funkcionisala. Pre svega savet je da dovoljno spavamo, pokušamo na pravi način da prevaziđemo stresne situacije. Kvalitetna ishrana i redovna fizička aktivnost delovaće blagotvorno na ceo organizam.

Ne savetuje se nikakve ekstremne dijete kada je u pitanju tiroidna žlezda. Niskokalorične dijete u kojima nema dovoljnih količina neophodnih nutrijenata može dovesti do komplikacija. Pacijenti kod kojih nije dobro regulisan rad tiroidne žlezde morale bi da vode računa i o šećeru, suviše niski ili visoki nivoi šećer u krvi mogu biti uzrok problema. U slučaju da šećer nije dobro regulisan biće otežano lečenje štitaste žlezde.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo