Naslovna / Zdravlje

Depresija, anksioznost i veći rizik od teških karcinoma: Iznenađujući rezultati nove studije

Priredio/la: Ma.R.|13:00 - 17. 08. 2023.

Pored depresije i anksioznosti, grupa autora velike meta analize fokusirala se na još neke moguće pokretače malignih procesa, kakvi su pušenje i zloupotreba alkohola

depresija Poremećaji mentalnog zdravlja mogu biti i uzrok i posledica mnogih bolesti Foto: Shutterstock

Depresija i anksioznost dokazano su povezane sa širokim spektrom drugih zdravstvenih problema, a jedna nova velika studija bavila se vezom sa rizikom od teških karcinoma. Rezultati su za mnoge pomalo iznenađujući.

Depresija, anksioznost i karcinom: Motivi za sprovođenje većeg istraživanja

Dugo se smatralo da su depresija i anksioznost povezane sa većim rizikom od karcinoma. Međutim, za jedan deo stručne javnosti prethodna istraživanja o toj vezi nisu bila dovoljno ubedljiva. Zbog toga je grupa autora inicirala jednu veću studiju. U okviru ove meta analize kombinovani su podaci iz 18 prethodno sprovedenih studija.

Kako je izgledala studija i šta su zaključili istraživači

Studijom je bilo obuhvaćeno 319.613 ljudi, među kojima je bilo 25.803 slučajeva obolelih od karcinoma. Period praćenja nekih pacijenata bio je čak 26 godina.

Nalazi su objavljeni prošle nedelje u časopisu Cancer Američkog društva za rak (American Cancer Society).

Prema njima, istraživači nisu pronašli povezanost između depresije ili anksioznosti i ukupnog rizika od razvoja karcinoma. Takođe, nije se došlo do transparentne veze ni sa rakom dojke ili prostate, kolorektalnim karcinomom ili malignim bolestima povezanim sa zloupotrebom alkohola (jetra, pluća, gornji digestivni sistem).

Depresija, anksioznost i rak pluća: Pušenje kao presudni faktor?

U okviru studije, međutim, otkriveno je da su neke osobe koje su imale simptome depresije i anksioznosti bile u povećanom povećanom riziku od razvoja raka pluća ili drugih karcinoma povezanih sa pušenjem i prekomernim konzumiranjem duvana (oko 6 odsto).

Ipak, zaključak je da su ponašanja poput pušenja i upotrebe alkohola najverovatnije pokretački faktori, a ne depresija i anksioznost. Autori su takođe primetili da su prethodne studije potvrdile da su ljudi koji su depresivni češće pušači.

Olakšanje za veliki broj onkoloških pacijenata može biti i saznanje o mogućem okidaču

– Naši rezultati mogu biti olakšanje za mnoge pacijente sa rakom koji veruju da se njihova dijagnoza pripisuje prethodnoj anksioznosti ili depresiji – rekla je autor studije dr Lonneke A. van Tuijl, postoktorand na University Medical Center Groningen u Holandiji, koja se bavi proučava anksioznosti i poremećaja raspoloženja.

Dodala je takođe da je potrebno još ozbiljnijih i obimnijih studija, kako bi se dostupni podaci uporedili i doneli čvršći zaključci o povezanosti mentalnih poremećaja i većeg rizika od razvoja karcinoma.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo