Naslovna / Zdravlje

Degenaracija diska ima domino efekat na telo, kako da sprečimo kompresiju nerava i nestabilnost

Priredio/la: D. T.|17:00 - 24. 08. 2023.

Spinalna fuzija je oblik invazivnog tretmana koji se koristi samo kada druge opcije lečenja ne daju rezultate

degenaracija diksa Stanje je često i posledica sedelačkog načina života Foto: Shuterstock

Degeneracija diska je proces koji ima domino efekata na telo jer pokreće odgovarajuće mehanizme degeneracije drugih delova kičmenog stuba kao što su koštani elementi i ligamenti. Diskusi su želatinozna tela u obliku pločica između pršljenskih tela čiji je zadatak da ublažavaju male traume i štite koštane delove kičmenog stuba. Problemi su uglavnom posledice starenja i degenerativnih promena kada dolazi do svojevrsne dehidracije diskusa, zbog čega slabi njihova elastičnost i zaštitna funkcija.

Degeneracija diska najčešća je u vratnom i lumbalnom delu kičme

Stanje kada dođe do pomeranja međupršljenskog diska, smeštenog između dva kičmena pršljena zove se diskus hernija. Usled ovog pomeranja dolazi do pritiska na nerv i bola. Ova pomerena diska koje se stručno zove prolaps najčešće se uočava na vratnom ili lumbalnom (donjem) delu kičme.

Bol u predelu vrata može biti signal za degeneraciju cervikalnog diska, dok bol u donjem delu leđa upućuje na degeneraciju lumbalnog diska. U početnim fazama bolesti simptomi nisu toliko uočljivi i često su neprimetni za većinu pacijenata. Lekari navode da se problemi osete, tek kada bolest pređe u ozbiljniju fazu.

Isušivanje može da se uoči na snimku

Preporuka je da se u slučaju učestalih bolova obratimo lekaru, isušivanje diskova može da se uoči na rendgenskom snimku. Kompjuterizovana tomografija (CT) i skeniranje magnetne rezonance mogu da ukažu na moguće probleme, ali i da pruže dodatne informacije.

Degeneracije diska uglavnom su isprovocirane starenjem, povredama ili padovima, lošim držanjem, učestalim podizanjem teških predmeta, sedelačkim načinom života. Stanje može da bude i posledica ankilozirajućeg spondilitisa – reumatske zapaljenske bolesti kičme i karlice.

Bol, ukočenost koji se šire iz leđa duž nogu

Povrede leđa i degeneracija diska mogu da se istovremeno jave, studija iz 2018. navodi da oko 12 odsto osoba mlađih od 50 godina sa povredom kičme u isto vreme ima i degeneraciju diska. Simptomi mogu sasvim blagi do veoma jaki. U nekim slučajevima moguće je da pacijent ne oseća bol ili nelagodu.

Vremenom ipak, dolazi do pritiska na nerve pa bol postaje jači. Stanje je često praćeno osećajem ukočenosti u donjem delu leđa ili vratu, bolom, slabošću, trncima, dolazi do gubitka telesne visine. U kasnijim fazama bolesti, pacijenti mogu da osete kako se bolovi šire, na primer iz donjeg dela leđa preko nogu u stopala. Ozbiljna degeneracija diska može da izazove kompresiju nerva, grčenje mišića, nestabilnost kičmenog stuba.

Kako se leči degeneracija diska?

Nesteroidni antiinflamatorni lekovi NSAIL prva su pomoć kod bolova, pacijentima se savetuje i fizikalna terapija koja može da ojača mišiće koji pružaju podršku kičmenom stubu. Teži slučajevi leče se davanjem injekcija u kičmu ili u fasetne zglobove čija je uloga da omoguće stabilnost kičmenog stuba. Na ovaj način lekovi stižu direktno do izvora bola i mogu na duže staze da zaštite pacijenta.

Operacija fuzije kičme je najagresivniji način lečenja. Spinalna fuzija je operativna tehnika kojom se trajno povezuju dva ili više pršljenova u kičmi. Ovaj oblik invazivnog tretmana koristiti se samo kada druge opcije lečenja ne obezbede pacijentu adekvatno olakšavanje simptoma.

Pazite kako sedite

Svakodnevno funkcionisanje pacijenata sa degeneracijom diska može da bude izazov i za pacijente i za stručnjake. Generalni savet jeste da se izbegavaju aktivnosti koje mogu da izazovu bolove, kao što je to sedenje u nepravilnom „zavaljenom“ položaju. Savet je da se izbegne i nepravilno dizanje teških predmeta, steznici i cervikalne kragne mogu da budu od pomoći.

Gojaznim osobama preporučuje se redukcija telesne težine, kao jedan od načina da se umanje simptomi bola i ukočenosti. Vežbe istezanja i odgovarajuća fizička aktivnost su dobrodošli uz podršku stručnjaka. Pacijentima se uglavnom savetuju joga, pilates, plivanje, vežbe istezanja.

Lečenje je usmereno i na zdravu ishranu, sa odgovarajućom količinom vode, koja će obezbediti dobru hidriranost tela. Potrebno je da održavamo zdravu telesnu težinu, kako ne bi došlo do nepotrebnog pritiska na diskove. Smatra se da pušenje može da ubrza proces dehidracije diska.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Slađana
20:42, 24. 08. 2023.
Odgovori

Kakvi su efekti lečenja ozonom? Zbog čega naši lekari ne upućuju pacijente na ozonsku terapiju?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo