Naslovna / Zdravlje

Zašto je neophodno raditi vežbe nakon operacije karcinoma dojke

Piše: Marijana M.Rajić|8:45 - 01. 09. 2023.

Izuzetno je značajno da pacijentkinja već prvog dana nakon operacije karcinoma dojke počne sa korišćenjem ruke na operisanoj strani tela i da se ne „štedi“, kaže za eKlinika portal dr Mirjana Lukić, specijalista fizikalne medicine

Vežbe tumor dojke Dr Mirjana Lukić: Nakon nekih operacija karicnoma dojke izražen je rizik od limfedema Foto: Prtsc Youtube Bolesti dojke/Shutterstock

Tumori dojke mogu da budu benigni ili maligni, a u odnosu na dijagnostičke zaključke ili rezultat biopsije, lekari određuju tip intervencije. Kada postoji sumnja ili je potvrđen malignitet, operativna metoda pored tumora podrazumeva i vađenje potpazušnih limfnih žlezda.

U čemu je značaj ovih vežbi već nakon prvog dana postoperativnog oporavka

Da bi oporavak nakon hirurške intervencije bio adekvatan i da bi se izbegle komplikacije, neophodno je neposredno nakon operacije karcinoma dojke sprovesti odgovarajuću fizičku aktivnost, odnosno raditi vežbe. Dr Mirjana Lukić, specijalista fizikalne medicine u KBC „Dragiša Mišović“, kaže u razgovoru za eKlinika portal da je važnost sprovođenja ovih vežbi već nakon prvog postoperativnog dana ogromna.

Prema njenim rečima, izuzetno je značajno da pacijentkinja počne sa korišćenjem ruke na operisanoj strani tela i da se ne „štedi“. Potrebno je pre svega dobiti na obimu pokreta u ramenu, koji su na početku bolni. Važna je, naglašava sagovornica našeg portala, i elastičnost grudne muskulature na mestu operativnog reza.

Zašto su žene sa odstranjenim limfnim žlezdama ispod pazuha u povećanom riziku od mogućih komplikacija

– Posebnu grupu pacijentkinja čine one kod kojih su pored tumora u potpunosti odstranjene i limfne žlezde koje se nalaze ispod pazuha sa operisane strane. Kod njih je prisutan rizik od stvaranja limfedema (otoka ruke). U KBC „Dragiša Mišović“ svim pacijentkinjama već prvog dana od operacije dajemo detaljna uputstva za sprovođenje tih vežbi. Sa njima treba obavezno nastaviti i po izlasku iz bolnice. Dakle, sve operisane žene treba da koriste ruku na operisanoj strani tela u svakodnevnim aktivnostima, a one kojima su izvađene i limfne žlezde, ove vežbe trebalo bi da rade i mesecima nakon intervencije. Kod njih je narušen limfotok, odnosno limfna drenaža i upravo tu uslovljava moguće probleme i pojavu limfedema u narednom periodu – napominje dr Lukić.

Vežbe nisu teške i ne traju dugo, a njihova važnost je nemerljiva

Dr Mirjana Lukić naglašava da vežbe nisu teške ni zahtevne i da je za njih potrebno 5 do 10 minuta u jednom turnusu a da je njihova korist nemerljiva, i dodaje:

– Pacijentinje mogu bez velikih napora da ih rade svakodnevno, čak i 2 ili 3 puta u toku dana. Ruka će uz njih biti normalno funkcionalna i operativna za korišćenje u svim dnevnim aktivnostima. Naravno, njome ne treba nositi teške stvari i preterano je opterećivati, ali je za neke umerene aktivnosti kroz sitne kućne poslove, na primer, vrlo bitno da tu ruku koriste.

Zašto neke žene ove vežbe ne rade i rizikuju pojavu limfedema

Ljubaznošću prim. dr Miloša Počekovca, onkohirurga, izuzetnog stručnjaka na polju bolesti dojke i prijatelja eKlinika portala, važnoj priči dr Mirjane Lukić dodajemo i ilustraciju ovih vežbi. Demonstrator je viši fizioterapeut Bojana Tripković.

Kako, nažalost, iz različitih razloga ova važna uputstva ne dođu do svih operisanih pacijentinja što zbog preopterećenosti sistema i ljudskog faktora, velikog šoka kome su izložene, ali i oprečnih informacija koje se mogu pronaći na internetu, verujemo da će mnogim ženama biti korisne u prevenciji komplikacija.

Program vežbi nakon operacije karcinoma dojke

Početni položaj i vežba za pravilno držanje

Vežbe rak dojke

Foto: Prtsc Youtube kanal Bolesti dojke

Stanemo uspravno, ruke su uz telo, i istovremeno podižemo oba ramena a zatim ih spuštamo. Ponoviti nekoliko puta.

Vežbe za pravilno držanje, jačanje ramenih mišića i jačanje ruku

Foto: Prtsc Youtube kanal Bolesti dojke

I vežbe sa prve i druge fotografije su namenjene pravilnom držanju. Iz početnog položaja najpre podižemo jedno rame uvis pa da vraćamo nazad, a onda i drugo.

Vežba sa fotografije (3) se izvodi u sedećem položaju. Podižemo ispravljenu ruku do nivoa ramena ili malo više, spuštamo nazad, jednu pa drugu naizmenično. U sledećoj vežbi (4) ruke su podignute u nivou ramena, a izvodi se kružnim pokretima unapred pa unazad, iz ramena.

Vežbe za pokretljivost ramenih zglobova, jačanje mišića ramena, grudi i ruku, i smanjenje otoka ruku

Rak dojke vežbe 2

Foto: Prtsc Youtube kanal Bolesti dojke

U vežbi broj (5) ruke stavimo na kolena, ispružimo i lagano podignemo iznad glave, pa vratimo u početni položaj, na kolena. Naredna vežba (6) podrazumeva položaj ispravljenih ruku iznad glave. Opružimo ih, pa naizmenično paralelno postavljene naginjemo na levu, oa na desnu stranu.

Za vežbu broj (7) šake treba staviti na potiljak i isprepletenim prstima istegnuti sa dlanovima na gore iznad glave. U vežbi broj (8) obe ruke su savijene u laktovima i podignute do visine ramena, a iz tog položaja pljesnemo iznad glave 3 do 5 puta.

Vežbe sa peškirom za istezanje i pokretljivost tela, smanjenje otoka i jačanje ruku; vežba za jačanje grudnih mišića

Vežbe rak dojke 3

Foto: Prtsc Youtube kanal Bolesti dojke

U 9. i 10. vežbi koristimo urolani peškir. Najpre sednemo, podignemo ruke iznad glave držeći peškir i naizmenično pokrećemo ruke na levu, pa na desnu stranu. Vežba broj 10 radi se stojeći. Zategnemo peškir iznad glave i lagano ga spuštamo ispred sebe, do visine očiju.

11. vežba namenjena je jačanju grudnih mišića. Spojimo dlanove u visini grudi i snažno pritisnemo jedan prema drugom. Nakon toga opustimo ruke. U 12. vežbi obe ruke pod pravim uglom savijene u laktovima podignemo do visine ramena i u tom položaju pokrećemo podlaktice i dlanove u pravcu napred-nazad.

Vežbe za jačanje i bolju pokretljivost ramena, pravilno držanje, rastezanje i pokretljivost tela, smanjenje otoka i jačanje ruku

Rak dojke vežbe 4

Foto: Prtsc Youtube Bolesti dojke

Okrenuti smo leđima za vežbu 13. Jednu ruku savijenu u laktu podignemo iznad glave, a drugu stavimo iza leđa tako da podlakticom pritisnemo krsta. Radnju ponoviti drugom rukom po istom principu. U vežbi 14 spojimo ruke iza leđa i pomeramo ramena ka nazad, pa vratimo.

U vežbi 15 jednu ruku stavimo na bok, a drugu iza leđa tako da dodirnemo lopaticu sa kontra strane. Uraditi i sa drugom rukom. Za sledeću vežbu (16) blago naslonimo ruke na zid i kružnim pokretima pravimo zamišljene krugove odozgo nadole, pa odozgo ka gore.

Vežba uz zid za smanjenje otoka i jačanje ruku

Rak dojke vežbe 5

Foto: Prtsc Youtube kanal Bolesti dojke

Stojimo, postavimo šake uz zid i pokušamo da zid dotaknemo čelom. Nakon toga vratimo se u početni položaj.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Zorica Ilić
6:41, 23. 04. 2024.
Odgovori

Vežbe su odlične, Posle operacije, delimičnog odstranjenja dojke, nisam radila redovno vežbe a posle upozorenja doktora da će mi pokreti ruke biti ograničeni odlučila sam da ozbiljnije krenem sa vežbama. Našla sam ovaj kompleks vaših vežbi, koje su lepo objašnjenje i slikom i rečju i počela da vežbam tri puta dnevno. Rezultati su posle par dana bili vidljivi u smislu lakšeg pokretanja ruke. Bol je sve manji a sad ga skoro i nema, ima samo malo zatezanje. Nastaviću da Vežbam jer je moguće raditi na bilo kom mestu a i lako se zapamte.
Veliki pozdrav

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo