Naslovna / Zdravlje

Limfedem ne može da se izleči, ali intenzitet i simptomi mogu da se drže pod kontrolom

Priredio/la: Ma.R.|9:00 - 23. 07. 2022.

Održavanje normalne telesne težine može da učini stanje kod limfedema boljim, ali to nije slučaj sa diureticima – posebno je opasno uzimanje ovih lekova na svoju ruku

limfedem Limfedemi se javljaju kao posledica oštećenja ili blokada delova limfnog sistema, ali su i mogući negativan efekat terapija za karcinome Foto: Shutterstock

Limfedem (limfni edem) je otok koji se javlja na ekstremitetima zbog blokade ili oštećenja limfnog sistem. Naime, u međućelijskom prostoru skuplja se i taloži tkivna tečnost koja je bogata proteinima. Zbog visokog sadržaja proteina dolazi do fibroze tkiva, limfni sudovi su opterećeni, a limfedemi se uvećavaju.

Šta je limfedem i kako utiče na naš limfni sistem

Limfni sistem je deo našeg imunskog sistema. Pokreće i kanališe tečnost kroz telo, sakupljajući i odvajajući otpad, bakterije i viruse. Naši imfni čvorovi filtriraju otpad i izbacuju ga iz tela. Kada nešto „krene naopako“ i postoji problem, tečnost se vraća u tkivo, i najčešće oštećuje limfne čvorove. Ponekad dolazi i do blokade krvnih sudova.

Limfedem se, međutim, može desiti i bez jasnog razloga. Jednom rečju, to su otoci koji zahvataju delove naših eksetremiteta. Često se javljaju kao neželjeni efekat terapije za rak, a mogu da se pojave i godinama kasnije.

Limfedem i simptomi

Limfedem može da se pojavi u bilo kom delu našeg tela, uključujući grudi, glavu i genitalije, ali obično se javlja samo u jednoj ruci ili nozi. Otok može biti toliko mali da ga jedva primećujemo, ili i toliko veliki da otežava pokret.

Ud na kome se javio limfedem onda postaje neprirodno ispunjen, težak, koža je zategnuta, a nakit i odeća mogu da uslove i dodatni problem. Bol može da bude intenzivan, a koža na zahvaćenom području zategnuta, pod pritiskom ili upalom.

Ko su osobe u riziku da dobiju limfedem

Mnoge žene kod kojih se pojavio edem rade biopsiju i operaciju uklanjanja limfnih čvorova, kako bi se proverilo širenje raka dojke. Takođe, veliki je procenat pnih koji su se lečili od nekog drugog karcinoma operacijom, hemoterapijom ili zračenjem. Ako ste stariji, gojazni ili imate reumatoidni ili psorijazni artritis, povećavaju vam se i šanse za dobijanje limfedema. Može se dobiti i od infekcije prilikom putovanja u neke tropske predele. I neke nasledne bolesti mogu da utiču na pojavu čvorova ili devijaciju sudova u limfnom sistemu.

Postavljanje dijagnoze limfedema

Lekar će najpre isključiti druge uzroke otoka, kao što su infekcije ili krvni ugrušci. Izmeriće dimenzije otoka u odnosu na normalne (nezahvaćene) delove tela. Testovi koji proveravaju blokade limfnog sistema su MRI i limfoscintigrafija. Limfoscintigrafija uz tečnost specijalne boje koja se ubrizgava u naše telo kreće se kroz limfne sudove, i tako prati. Stepeni (1-4) ili stadijumi (I-III) opisuju koliko je limfedem intenzivan, odnosno koliko je stanje ozbiljno.

Lečenje limfedema

Limfedem ne može da se izleči, ali možemo kontrolisati otok i sprečiti pogoršanje. Održavanje normalne telesne težine može da učini stanje boljim, ali to nije slučaj sa diureticima. Specijalizovani terapeuti za limfedem takođe mogu da pomognu.

Ako je faza bolesti ozbiljna, moguća je operativna metoda uklanjanja dela tkiva. Faza I limfedema može da bude i bez lečenja, jer ovi limfedemi ne ometaju u tolikoj meri druge važne procese u našem telu.

Kako se ponašati sa limfedemom

Nakon operacije ili zračenja kao dela terapije od maligne bolesti, držite zahvaćenu ruku ili nogu visoko podignutu, iznad nivoa srca. Ne stavljajte led ili tople obloge. Izbegavajte usku odeću i nakit. Nemojte prekrštati noge dok sedite. Ako otok počne naglo da raste, odmah se javite lekaru. Inače, rani tretman i što ranije prepoznavanje simptoma bolesti pravi razliku u šansama za intenzitet simptoma bolesti.

Vežbe i specijalne čarape pomažu kod limfedema

Lagani pokreti koji zatežu stišću mišiće na zahvaćenom ekstremitetu mogu pomoći u odvođenju tečnosti i olakšati svakodnevne poslove i funkcionisanje. Aktivnosti koje ubrzavaju rad srca i čine da se umereno zadišete, mogu takođe smanjiti otok.

Specijalni platneni rukav ili čarapa vrši pritisak na ruku ili nogu i tako pomaže izbacivanju tečnosti. Obavezno ih nosite kada vežbate ili kada putujete avionom, jer visina može da pogorša limfedem. Ove specijalne zavoje stavite tako da su najčvršći blizu prstiju na rukama i nogama a labaviji duž udova. Pritisak takođe sprečava nakupljanje tečnosti kada se otok smanji. Neka vam stručno lice ili terapeut pokaže kako najbolje da rasporedite slojeve obloga ili zavoja. 

Izbegavajte infekcije ako ste skloni edemima

Vodite računa da što je moguće više sprečite posekotine, ogrebotine i opekotine na području tela zahvaćenom limfedemom. Sitne povrede mogu biti laka ulazna tačka za infekcije. Zarobljeni višak tečnosti u našem tkivu omogućiće bakterijama da se brže množe i situacija može da se iskomplikuje.

Ako se crvenilo kože širi, imate osip ili osećate iznenadni bol, kao i u slučaju simptoma gripa uz prisutan limfedem, javite se lekaru.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Radmila Arsenovic
13:58, 20. 09. 2022.
Odgovori

Postovani,
Moja majka i ja imamo limfni edem ruke. Ona u znatno vecem obimu, a ja samo u kaziprstu, jer je na vreme primeceno. Obe smo operisale tumor dojke i odstranjeni su na limfni cvorovi. Isle smo na fizikalnu terapiju u Sokobanjsku, ali generalno nemamo kome da se obratimo za pomoc, odnosno koji lekari i gde se base ovom temom. Ne znamo kome treba da se obratimo za crvenilo ruke koje moja majka ima i gde moze da uradi

Grogan
20:04, 28. 09. 2022.
Odgovori

Postovani i ja imam slican problem .Mnogi moji suvrsnjaci u tom problemu nemaju tu vrstu otekline a zasto sigurno sto se ne krecu ne rade fizicki posao .Ja sam ultra radnicke klase i ja ne mogu ako nema sile ili ti poturenih ledja … naravno nabavio sam uredjaj za dekompresiju i sa time regulisem stanje a posto ne bas cesto tu je carapa …ono sto je najgore ili ti najosetljivije pored svega ovoga nabrojanog jeste prehlada ..cuvajte organ koji je otekao da se ne prehladi jer dolazi do nagle temperature i bola na ostecenom tkivu .. ono sto sam ustanovio jeste i psihicki stres ili ti klapna preko da pukne psiha tada isto hoce da padne imunitet i da se desi identicna slika a sami zivimo u dobu gde je stres valjda i snu zastupljen. Kako resiti .. Ja resavam kombinaciju Ferveks plus andol ili dva ako je veca temperatura. Nije nista strasno nece otpasti ruka mada prvi put nisam mogao ruku pomeriti od bola a kamoli pomeriti prste koliko mi se inficiralo i proslo se kroz .. znaci samo dobra volja ..pozitivno razmisljanje pustis da se oporavi tkivo i teraj dalje .Estetiku treba zanemariti jer tu vise nema nazad i rado bi se operisao da ima neko novo alternativno resenje da se to izbalansira u fabricko..ali pored puta na mesec mi nismo sposobni da sebi pomognemo kako terapeutski tako i zdravstveno da se fabricko podesavanje u ovom podneblju vrati na pocetno …Hvala pozdrav.

Ela Vida
6:45, 18. 04. 2024.
Odgovori

Da li neko zna gde se rade ti testovi koji proveravaju blokadu limfnog sistema?
Hvala

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo