Naslovna / Zdravlje

Ascites ili nakupljanje tečnosti u abdomenu može da ugrozi i disanje

Priredio/la: M. M.|17:00 - 11. 01. 2022.

Kada tečnost počne da ispunjava prostor između drugih organa i trbušnog zida, može da se javi otok i bol

ascites Nakupljanje tečnosti u stomaku (ascites) Foto: Shutterstock

Ascites ili nakupljanje tečnosti u stomaku nastaje kada jetra ne radi pravilno. Tada tečnost ispunjava prostor između drugih organa i trbušnog zida, što može da izazove otok i bol. Ascites je, takođe, čest simptom ciroze jetre. Kada se tečnost nakuplja u stomaku, osoba može da se oseća naduto i neprijatno, uz bol. Tečnost takođe može da pritisne pluća, izazivajući kratak dah. U zavisnosti od uzroka, rešenja su  eventualno lečenje diureticima ili antibioticima, dreniranje tečnosti ili promena životnih navika.

Šta je ascites?

Ascites je medicinski izraz za nakupljanje tečnosti u stomaku. Nastaje kada krvni pritisak u portalnoj veni, koja ide od organa za varenje do jetre, postane previsok. Ovaj povišeni pritisak smanjuje funkciju bubrega i jetre, što dovodi do nakupljanja tečnosti. Do njega dolazi kod 80 procenata osoba koje imaju različita oboljenja jetre.

Koji su simptomi nakupljanja tečnosti?

Višak tečnosti u stomaku može da izazove otok,  stomak je pod pritiskom i to stvara osećaj neprijatnosti i nelagode. Simptomi ascitesa mogu da se razviju tokom nekoliko nedelja, ali i samo nekoliko dana. Iako u početku otok može da bude neznatan, s vremenom može da bude sve veći.

Simptomi su:

  • bol u stomaku
  • nadimanje
  • zatvor
  • loše varenje
  • gubitak apetita
  • učestalo mokrenje
  • kratak dah
  • umor
  • bol u leđima.

Zbog čega se nakuplja tečnost u stomaku?

Ciroz jetrea je najčešći uzrok nakupljanja tečnosti u stomaku. Drugi uzroci su:

  • bubrežna insuficijencija
  • otkazivanje srca
  • infekcija
  • pankreatitis
  • tromboza portalne vene.

Da li je nakupljanje tečnosti u stomaku opasno po život

U većini slučajeva, sam ascites nije opasan po život. Međutim, ako se ne leči, može da dođe do komplikacija. Za ljude koji imaju ascites kao komplikaciju ciroze jetre, smrtnost se kreće od 15 procenata za godinu, do 44 odsto za 5 godina.

Kako se leči nakupljanje tečnosti u stomaku

Postoje različiti tretmani za lečenje.

Redukcija soli – Predlaže se redukcija soli u ishrani, do 2000 miligrama dnevno.

Diuretici – Diuretici pomažu da se telo oslobodi viška tečnosti, smanjujući otok. U terapiji se koriste uobičajeni diuretici kao što su lasiks i spironolakton.

Paracenteza – Paracenteza je jednostavna procedura. Podrazumeva intervenciju iglom i ulazak u abdomen kako bi se uklonio višak tečnosti. Ako lekar sumnja na infekciju, prvo će uzeti mali uzorak tečnosti i poslati na ispitivanje. Posle zavšene analize i rezultata, preduzimaju se novi koraci u lečenju.

Šantovi – Drenaža ili punktiranje tečnosti može da se uradi i šantom. Prvo se anestezira i očisti područije gde se uvodi šant. Zatim se uvlači dugačka igla niz venu. Nakon što je napravljen mali rez u predelu grudnog koša, plasira se cev koja ide od vrata do stomaka.

Kako se dijagnostikuje ascites

Dijagnoza zavisi od količine tečnosti u stomaku. Lekari često mogu da dijagnostikuju ascites fizičkim pregledom. Potvrda dijagnoze se radi ultrazvukom ili kompjuterizovanom tomografijom (CT). Ako je razlog infekcija, terapija su antibiotici. Za većinu pacijenata sa ascitesom koji  je posledica ciroze, paracenteza i šantovi mogu da poboljšaju kvalitet života. Međutim, ove metode najverovatnije neće povećati šanse za preživljavanje. Paracenteza i šantovi mogu da olakšaju stanje pacijentima dok čekaju na transplataciju jetre.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo