Naslovna / Zdravlje

Može li vežbanje da smanji proširene vene

Priredio/la: S.St.|8:57 - 03. 09. 2023.

Proširene vene se jedino i trajno mogu rešiti odgovarajućom operacijom, ali kardio vežbe mogu pomoći da ne dođe do novih proširenja i umanje postojeće simptome

proširene vene i vežbanje Vežbanje ne može da „izleči” proširene vene, ali vrste kardiovaskularnih vežbi mogu privremeno smanjiti njihov izgled i simptome Foto Shutterstock

Proširene vene veoma su česte – ima ih otprilike jedna trećina svih odraslih. Mogu izazvati bol, svrab, otok, pa čak i čireve na koži. U nekim slučajevima javlja se i osećaj teških nogu. Nekim osobama najveću brigu predstavlja izgled proširenih vena.

Šta je uzrok proširenih vena

Proširene vene obično signal da postoji problem sa venskom cirkulacijom, odnosno, načinom na koji vene prenose krv od srca do ostatka tela, kaže specijalista za vaskularnu medicinu dr Meghann McCarthy.

– Vene moraju da se bore protiv gravitacije da bi poterale krv nazad ka srcu – kaže dr McCarthy.

Da bi se krv kretala u pravom smeru, vene imaju male zalistke u obliku slova V. Proširene vene se razvijaju kada se ti zalistci ili ne zatvore do kraja ili se ne zatvore dovoljno brzo, objašnjava dr McCarthy.

– Ako se zalisci ne zatvaraju, gravitacija može naterati krv da ide unazad, ka stopalima. Vremenom, to može izazvati otok i nelagodnost i uzrokovati da dobijemo proširene vene – nastavlja dr McCarthy.

Proširene vene vidljive su golim okom. Obično izgledaju kao kvržice, izbočine ili čvorići ispod kože. U zavisnosti od veličine i mesta gde se nalazi, proširena vena može imati i plavo-zeleni izgled. Takođe mogu da se pojave venski čirevi na nogama, rane koje teško zarastaju i zahtevaju medicinsku pomoć.

Proširene vene razvijaju se iz više razloga, a najčešći su:

  • porodična istorija poremećaja vena
  • starenje
  • hormoni
  • trudnoća
  • unutrašnji pritisak usled dugog stajanja
  • spoljašnji pritisak zbog nošenja restriktivne odeće
  • prekomerna težina ili gojaznost

Za neke osobe proširene vene nisu ništa naročito, dok drugima smetaju fizički simptomi koje izazivaju, izgled vena ili oboje.

Nažalost, osim ako ne moraju da se uklone, „osuđeni” smo na kvrgave vene koje imamo. Srećom, redovno vežbanje može privremeno poboljšati i izgled i simptome koji dolaze sa proširenim venama.

Može li vežbanje smanjiti proširene vene

Treba naglasiti da proširene vene ne nestaju vežbanjem. Kako kaže dr McCarthy, „kada se jednom vene pojave, uvek će biti prisutne”.

Ali dok proširene vene neće nestati, to ne znači da vežbanje neće pomoći.

– Vežbanje može pomoći kod simptoma vena, a može i privremeno da ih dekompresuje – napominje dr McCarthy.

Ključna reč tamo je „privremeno”. Vežbanje pomaže da se krv izbaci iz vena, ali one će se na kraju ponovo napuniti.

Najbolje vežbe za proširene vene

Najbolje vežbe za smanjenje pojave i neprijatnih simptoma proširenih vena spadaju u „kardio” kategoriju.

Hodanje

– Redovno hodanje verovatno je najveća i najbolja stvar koju preporučujem. Vene prolaze unutar mišića lista. Pumpanje mišića potkolenice, što se dešava svaki put kada napravimo korak, pomaže da se vena privremeno zatvori, pumpajući krv u pravom smeru: nazad ka srcu – kaže dr McCarthy.

Podizanje na prste

Kada se podižemo na prste aktiviramo listove i koristimo taj najvažniji mišić da bismo podigli stopala sa poda. Podizanje na prste možemo da radimo iz sedećeg ili stojećeg položaja. Dr McCarthy kaže da je podizanje na prste posebno korisno ako niste u stanju da hodate.

Savijanje gležnjeva

Zatezanje gležnjeva jedna je od onih sjajnih vežbi koje možete da radite dok gledate film, sedite za stolom ili čak ležite u krevetu! Uz pomoć gležnja, savijte stopalo tako da bude usmereno ka plafonu, a zatim ga spustite i ispravite prste. Uradite ovu vežbu više puta da bi vam krv u nozi krenula malo brže! Poput podizanja na prste, ove vežbe su odlične za mnoge ljude koji imaju probleme sa kretanjem.

Plivanje

– Plivanje je lakše za zglobove, posebno ako ljudi imaju artritis – primećuje dr McCarthy. Ovo je važno jer starenje može izazvati i artritis i proširene vene.

– Voda takođe deluje kao prirodna kompresiona čarapa. Dok plivamo ne pravimo samo pokrete pumpanja, već voda takođe sabija vene. Dakle, dobijate dvostruki efekat – dodaje dr McCarthy.

Sledeće vežbe trebalo bi da izbegavamo

Znamo da je vežbanje od vitalnog značaja za održavanje zdravlja našeg srca i vaskularnog sistema. Dakle, nije iznenađenje što dr McCarthy misli da, kada je u pitanju smanjenje pojave i simptoma proširenih vena, nisu sve vežbe podjednako dobre i korisne.

Vežbe koje izazivaju naprezanje ili spuštanje, kao što je to kada dižete teške predmete ili čučite, mogu povećati vaš krvni pritisak. A veći pritisak na proširene vene nikako nije dobar.

Suština je u tome da vežbanje ne može da „izleči” proširene vene, ali određene vrste kardiovaskularnih vežbi mogu privremeno smanjiti njihov izgled, kao i simptome poput bola i svraba. Kardio je takođe dobar za zdravlje celog tela, tako da je koristan!

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo