Naslovna / Zdravlje

Umor tokom ciklusa i načini za prevazilaženje osećaja slabosti

Priredio/la: S.St.|13:00 - 15. 09. 2023.

Kada imate ciklus možete da se osećate slabo i umorno, ali postoje načini da se to prevaziđe

umor tokom menstruacije Menstrualni umor može biti čest, ali treba da znamo kako da ga prevaziđemo Foto Shutterstock

Umor tokom ciklusa i fizička slabost nisu nešto što je samo u vašoj glavi. Ovaj osećaj umora koji žene ponekad imaju tokom menstruacije pogađa do 90 odsto žena, navodi se u studiji iz 2019. koju je objavila US National Library of Medicine. Postoji nekoliko razloga zašto bi menstruacija mogla biti stresna za telo i um, ali i načini kako da prevaziđemo slabost tokom ciklusa.

Uzroci umora tokom ciklusa

Ako govorimo o tipičnim menstrualnim simptomima, oni uključuju menstrualne grčeve, nadimanje, promene raspoloženja i glavobolje. Ali kod nekih žena primetan je i pad nivoa energije i osećaj slabosti tokom menstruacije. Evo nekih uzroka:

1. Hormoni

Oni su glavni krivci! Hormoni su jedan od ključnih faktora koji doprinose iscrpljenosti koju doživljavamo pre i tokom menstruacije, kaže dr Archana Dhawan Bajaj, ginekolog, akušer i stručnjak za vantelesnu oplodnju (IVF), Nurture IVF Clinic, Nju Delhi.

2. Nizak nivo gvožđa

Nedostatak gvožđa može dovesti do toga da se osećamo malo iscrpljeno tokom ovih dana u mesecu. Zato bi trebalo da pratimo unos gvožđa.

3. Žudnja za šećerom

Možda je pravi izazov da žudimo za ugljenim hidratima ili slatkišima sa dodatkom rafinisanog šećera, a ako se još i predamo tom iskušenju to će nam definitivno podići energiju. Međutim, ubrzo će uslediti pad šećera, zbog čega ćemo ponovo poželeti slatke stvari, napominje dr Bajaj.

Saveti za smanjenje umora i slabosti tokom menstruacije

To što ste malo depresivni ne znači bukvalno da morate da se osećate jadno i tmurno dok imate menstruaciju. Ima nekoliko načina na koje možemo da se borimo protiv umora zbog menstruacije:

1. Ishrana

Ublažavanje simptoma menstruacije, kao što je osećaj iscrpljenosti tokom ciklusa, može da se postigne konzumiranjem zdravije hrane i smanjenjem unosa kafe, soli i šećera. Takođe, raznovrsno voće i povrće može pomoći da se smanji nelagodnost tokom menstruacije. Lisnato povrće bogato gvožđem i vitaminima B, kao što je kelj, može pomoći kod umora zbog menstruacije, kaže dr Bajaj.

2. Budite hidrirani

Umor i dehidracija često su povezani. Dakle, pijte najmanje dva litra vode svaki dan i budite hidrirani. Nećete imati padove raspoloženja ili nemirne noći ako izaberete vodu umesto slatkih pića ili kafe. Nemojte posezati ni za alkoholom, jer je to depresiv koji pogoršava umor. Pokušajte da se uzdržite od čaše vina uz večeru ili odlaska na piće posle posla.

3. Vežbanje

Trudite se da radite neke lagane vežbe za brzo povećanje energije. Neka vam srce pumpa i krv teče da bi počeli da se oslobađaju endorfini, predlaže dr Bajaj. Ako vas grčevi i bolovi tokom menstruacije sprečavaju da zaspite, vežbanje takođe može pomoći. Ako mislite da tokom nedelje koja prethodi menstruaciji ne možete da izdržite pun trening, možete da planirate nekoliko kratkih šetnji.

4. Dobro se naspavajte

Ključ za sprečavanje menstrualnog umora jeste da se dovoljno i dobro naspavate tako što ćete svaku noć na spavanje ići u isto vreme, isključiti sve ekrane sat vremena pre nego što legnete i obezbediti udobno okruženje za spavanje. Pored toga, izbegavajte da pijete kofein u popodnevnim satima ako želite da imate dobar san.

5. Opustite se

Potražite zdrave načine da se borite sa stresom kao što su joga, masaže, vežbe disanja, blage vežbe, meditacija i tople kupke. Pre spavanja možete da se opustite koristeći ove metode da biste imali bolji noćni san.

Ali ako ništa od ovoga ne pomogne i lečenje umora tokom ciklusa kod kuće ne funkcioniše, obratite se lekaru.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo