Naslovna / Zdravlje

Mortonov neurom hodanje čini bolnim i otežanim: 7 preporučenih tretmana koji mogu da pomognu

Priredio/la: I. V. |9:00 - 16. 09. 2023.

Ako ceo radni dan provodite na nogama, trčite, igrate tenis ili satima i satima na poslu stojite – u riziku ste da razvijete Mortonov neurom

mortonov neurom Mortonov neurom je upala na nervu stopala Foto: Shutterstock

Mortonov neurom je upala na jednom od nerava u stopalima koja izaziva bol i može izazvati osećaj kao kad čovek hoda bos po šljunku. Ovo stanje je često jer, kako stručnjaci procenjuju,  jedna od 3 osobe ima Mortonov neurom u nekom trenutku života. Kontrolisanje simptoma moguće je kućnim tretmanima i lekovima za ublažavanje bolova. Mortonov neurom ili nervna ćelija ne može da se izjednačava sa tumorom jer se proces odvija u postojećem nervnom tkivu.

Šta je Mortonov neurom?

Mortonov neurom je upala na nervu stopala, tačnije proširenje interdigitalnih nerava između metatarzalnih kostiju koje povezuju stopalo sa trećim i četvrtim prstima (srednji prsti najbliži malom prstu). Neki zdravstveni radnici Mortonov neurom nazivaju intermetatarzalni neurom ili interdigitalni neurom.

Ako neko ima Mortonov neurom, zahvaćen nerv je zadebljan i natečen što hodanje čini bolnim i otežanim. Obično se oseća bol na podnožju stopala, između prstiju, a možda se javi osećaj kao da je kamen u cipeli. Stručnjaci savetuju da čim se oseti novi bol ili otok u stopalima, odmah treba obaviti lekarski pregled. Lečenje Mortonovog neuroma je važno, jer neurom može da postane veći  i izazove trajno oštećenje nervne ćelije, ako se ne leči.

Da li je Mortonov neurom tumor?

Neuromi su nekancerozni (benigni) tumori koji se formiraju na nervima u celom telu. Rastu kao  dodatno nervno tkivo pored zdravog normalnog nerva, što znači da Mortonov neurom nije novo tkivo koje raste na nervu stopala, što znači da zapravo nije tumor. Umesto toga, postojeće nervno tkivo nabrekne i desi se zgušnjavanje. Takođe, Mortonov neurom nije simptom raka niti može da izazove karcinom.

Koji su simptomi Mortonovog neuroma?

Najčešći simptomi Mortonovog neuroma su:

  • Bol između nožnih prstiju kada čovek stoji ili hoda
  • Bol koji je gori kada se nose cipele sa visokom potpeticom ili stoji na nogama
  • Otok između nožnih prstiju
  • Peckanje (osećaj poput uboda igala) i utrnulost u stopalu.

Simptomi Mortonovog neuroma obično se pogoršavaju tokom vremena. Možda se u početku primeti manji bol koji nestaje nakon odmora ili nakon što se skine cipela i izmasira stopalo. Kako se upala na pogođenom nervu pogoršava, simptomi će postati uočljiviji.

Šta uzrokuje Mortonov neurom?

Mortonovi neuromi se formiraju kada je nerv između kostiju nožnih prstiju nadražen i otečen. Stručnjaci nisu uvek sigurni šta uzrokuje upalu, ali misle da je pritisak na nožne prste, nerve između njih i loptice stopala – najčešći uzrok. Određene aktivnosti mogu povećati rizik od razvoja Mortonovog neuroma, pre svega:

  • Nošenje visokih potpetica ili cipela sa uskim, šiljatim prstima – „špic cipele“
  • Bavljenje sportom koji zahteva vršenje velikog pritiska na loptice stopala, poput trčanja, ili tenisa
  • Fizički posao koji zahteva da se ceo dan provede na budete na nogama ceo dan.

Određeni zdravstveni uslovi, koji utiču na stopala, mogu da povećaju verovatnoću da će neko  razviti Mortonov neurom, i to su najčešće:

Koji je najbolji tretman za ovo stanje?

U slučaju Mortonovog neuroma lekar predlaže tretmane koji ublažavaju simptome i smanjuju upalu u pogođenom nervu. Najčešći tretmani ovog neuroma su:

  • Promena obuće: Prelazak na cipele sa širokim, ali sa širim prostorom za prste može da  smanji pritisak na zahvaćeni nerv.
  • Ulošci/Jastučići za cipele: Jastučići za cipele ublažavaju pritisak na područje oko živca
  • Ortoze: Ortoze su umeci za cipele koji podržavaju stopala i drže prste u ispravnom položaju.
  • Sredstva protiv bolova: Nesteroidni antiinflamatorni lekovi smanjuju bol i oticanje. Ne uzimajte ove lekove duže od 10 dana zaredom bez razgovora sa svojim lekarom.
  • Hlađenje: Nanošenje leda ili hladnih obloga na zahvaćeno stopalo može da ublaži bol i smanji upalu.
  • Kortikosteroidi: Kortikosteroidi su lekovi na recept koji smanjuju upalu, a ponekad su potrebne i injekcije kortizona.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo