Naslovna / Zdravlje

Nožni palac ne boli samo zbog tesne cipele – ova stanja otežavaju hod i stajanje

Priredio/la: D. T.|17:00 - 03. 02. 2023.

Bol je najači pri stajanju i hodu, a može se ispoljiti i na na skočnom zglobu, kukovima, donjem delu leđa

nožni palac Nožni palac ne boli uvek zbog neudobne cipele. Bol u zglobu nožnog palca može biti posledica artritisa, čukljeva, gihta Foto: Shutterstock

Nožni palac ne boli uvek zbog neudobne cipele. Bol u zglobu nožnog palca može biti posledica artritisa, čukljeva, gihta. Stabilnost stopala obezbeđuju tri tačke na stopalu – jedna na peti i dve na prednjem delu tabana, ispod palca i malog prsta. Kada se usled bola, ukočenosti, otoka ili škripanja u nožnom palcu poremeti ravnoteža stopala dolazi do problem pri hodu i stajanju.

Zašto nas boli nožni palac?

Bolovi u metatarzofalangealnom zglobu uglavnom nastaju usled loše usklađenosti zglobnih površina s promenama biomehanike stopala kada dolazi do subluksacije, to jest delimične dislokacije (iščašenja) zgloba ili u nekim slučajevima artroze. Svi zglobovi nožnih prstiju su mali, a imaju veliku ulogu – da podržavaju telesnu težinu i omogućavaju normalnu funkciju stopala.

Nožni palac najviše boli pri stajanju i hodu

Najčešći oblik artritisa koji pogađa zglob nožnog palca je osteoartritis. Upalni proces  kao što je artritis zahvata zglob palca na stopalu (metatarzofalagealni zglob). Artritis uništava hrskavicu nožnog zgloba i dolazi do stvaranja koštanih izraslina osteofita. Ovo stanje kada je ograničena pokretljivost uglavnom na gornjim delovima palaca stopala označava se kao hallux rigidu.

Simptomi su ukočenost nožnog palca, koji može da boli prilikom hoda. Moguć je otok nožnog palca i pojava koštanih izraslina. Bol je jak pri stajanju i hodu, a može se ispoljiti i na na skočnom zglobu, kukovima, donjem delu leđa. Ovo stanje nije isto što i čukalj, navode stručnjaci.

Kako se leči?

Osteoartritis je najčešće posledica specifične strukture stopala usled kojeg dolazi do prekomernog habanja hrskavice. Stanje je u nekim slučajevima posledica preloma nožnog prsta ili dislokacije. Može biti i posledica reumatoidnog artritisa, gihta i psorijatičnog artritisa.

Lek protiv bolova kao što je ibuprofen može ublažiti simptome artritisa nožnog palca. Lekari savetuju nošenje cipela sa dobrim đonom, obuće koja se pri hodu lako savija u predelu zgloba nožnog palca. Stanje se leči primenomfizikalne terapije, a direktna primena steroida u nožni palac može umanjiti simptome bola i upale. U nekim slučajevima savetovaće se i hirurška intervencija.

Čukalj nije uvek posledica sistemskih bolesti

Čukalj koji se stručno zove hallux valgus ispoljava se kao kvrga na dnu nožnog palca. Vremenom se nožni palac pomera ka domalom prstu i dovodi do dislokacije svih ostalih prstiju stopala. Čukljevi su jedan od najčešćih deformiteta stopala, uglavnom su posledica nošenja neodgovarajuće obuće. Uske cipele sa visokim potpeticama najčešći su krivci za ovaj oblik deformiteta. Čukljevi nisu uvek isprovocirani neodgovarajućom obućom, sistemske bolesti kao što je reumatodni artritis , ali i genetska predispozicija su bitni faktori rizika.

Preporuka je da nosimo malo širu obuću sa nižom potpeticom. Dodatni prostor oko nožnog palca će smanjiti pritisak na čukljeve prilikom hoda. Potrebno je i primenjivati vežbe za pokretljivost zglobova. Na tržištu postoji dosta ortopedskih sredstava za čukljeve, ali većina lekara je skeptična kada je u pitanju njihova učinkovitost. Istezanje može da bude korisno, a u slučaju da su bolovi i otok nožnog palca sve učestaliji savetuje se i operacija.

I giht zadaje poteškoće sa pokretljivošću palca

Giht može da zada poteškoće sa pokretljivošću nožnog palaca. Usled nakupljanja mokraćne kiseline u zglobu nožnog palca dolazi do gihta. Zglob je bolan, crven i vruć na dodir. Napadi gihta nekada su izrazito bolni, a ako se ne leče mogu dovesti do ozbiljnog oštećenja zglobova.

Lečenje je u ovom slučaju usmereno na tretman gihta, pre svega na smanjenje koncentracije mokraćne kiseline u krvi i na terapiju nožnog palca. U fazi jakih bolova primenjuju se analgetici, moguća je i upotreba injekcija kortikosteroida.

Gojaznim pacijentima savetuje se redukcija telesne težine i odgovarajuća ishrana zasnovana na izbegavanju crvenog mesa, morske ribe i morskih plodova, alkohola. Savet je da se izbace iz upotrebe i namirnice sa visokim sadržajem fruktoze kukuruznog sirupa. Naglasak je na nemasnim mlečnim proizvoda, povrću, žitaricama od celog zrna.

Sportske povrede

Bol na dnu zgloba nožnog palca može biti posledica uganuća ili povrede ligamenta na palcu pri sportskoj aktivnosti. Ove povrede su česte u fudbalu. Tvrda podloga, neodgovarajuća obuća i trčanje utiču na razvoj ove povrede. Simptomi mogu bili blaže ili nešto teže prirode, ispoljavaju se bolom i otokom u predelu nožnog palca. Stanje se leči mirovanjem primenom RICE tehnike. U najtežim slučajevima biće potrebna i operacija.

Bol u zglobu nožnog palca uglavnom je posledica povrede, neodgovarajuće obuće i u nekim slučajevima osteoartritisa i gihta. Lečenje je usmereno na uzrok bolova. Moguć je oporavak posle perioda mirovanja. U slučaju da nas bole stopala i nožni prsti krivici su tesne cipele ili suvišni kilogrami. Savetuje se pažljiv odabir obuće. Ukoliko imamo uska stopala preporuka su cipele sa pertlama, ako su stopala šira sportska obuća. Stručnjaci savetuju da kupujemo za jedan broj veće cipele.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Matild
19:10, 17. 02. 2024.
Odgovori

Imam bol na VRH Levon pal a na nozi ,predvece MORAM I zakne

Imam ostar BOL na VRH Levon PLACA na nozi .UVECE MORAMI ZOKNE SKINUTI JER JAKO BOLI ,DIABETICARSAM . MOZETE mi POMOCI ? HVALA

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo