Naslovna / Zdravlje

Bol u leđima može nastati bez jasnog razloga i uglavnom nije posledica povrede ili pada

Priredio/la: D. T.|9:00 - 13. 11. 2022.

Stres nas vremenom savija u pogrbljen položaj, usled kojeg nismo u staju da dovoljno duboko udahnemo i snabdemo pluća vazduhom. Na leđima se usled zgrčenog položaja tela formiraju „kvržice“

bol u leđima Pojačan stres ne utiče jedino na psihu već i na celokupno telo i nekada se reflektuje kao bol u donjem delu leđa ili bol u vratu. Foto: Shutterstock

Bol u leđima može se javiti u pokretu i biti praćen oštrim bolovima ili ukočenošću. Ume da bude veoma iscrpljujući, a dodatni problem je što mnoge osobe i nesvesno produbljuju bolno stanje.

Da li ste ikada osetili jak bol u leđima na kraju dana, a da niste sigurni šta je uzrok ovom bolu, u većini slučajeva bol u leđima nije rezultat pada ili iznenadne povrede – kaže fizioterapeut Keli Kesler.

Nepravilan položaj tela

Dugotrajni nepravilan položaj tela u pogrbljenom položaju uglavnom je uzrok bola u leđima.

– Sedenje u pognutom položaju dodatno pritiska donji deo leđa i može dovesti do bolova i grčeva – rekao je dr Dr. Febin Melepura, sa njujorške klinike  Sports Injury & Pain Management Clinic.

Višesatno sedenje nad računarom može usloviti promene u normalnom položaju naše kičme i dovesti do dodatnog pritiska na kičmeni disk, tvrdi Melepura.

Rad na računaru od kuće i sedenje na kauču dodatno komplikuje situaciju. Zaposleni koji su tokom epidemije covid 19,  poslednje dve godine radili od kuće, uglavnom su se žalili na bolove u donjem delu leđa.  Sedenje na krevetu i povijen položaj nad tabletom ili laptopom, kako naglašava dr Melepura, najgora je navika, jer preopterećuje lumbalni deo kičme i onemogućava ostalom delu kičme ispravan položaj, dovodi do upala i bolova.

Stalno gledanje poruka na telefonima ili tabletima

Položaj kada stalno pretražujemo poruke na telefonu može da uzrokuje bolove i neprijatnosti u gornjem delu leđa. Ovaj položaj dodatno preopterećuje ovaj deo leđa.

Sedenje na mekoj stolici

– Dugotrajno sedenje na mekoj i nestabilnoj stolici ne samo što nije udobno već može i biti veliki faktor rizika za bol u leđima – kaže dr Grant D. Shifflett,  ortoped iz DISC Sports & Spine Center u Kaliforniji.

On savetuje ergonomski kancelarijski nameštaj i stolicu sa podrškom za lumbalni deo leđa. Bitan je i oslonac za noge, za zglobove ruku, savet je da ekran računara bude u visini linije oka.

Ne pravimo kratke pauze

Kratke pauze, na svakih sat vremena, tokom kojih ćemo stajati su pravi eliksir za leđa. Prosečan administrativni radnik provodi sate sedeći za računarom u položaju koji dovodi do slabljenja mišića kičme. Fizioterapeuti predlažu da pravimo i kratke pauze tokom kojih ćemo praktikovati jednostavne vežbe istezanja mišića vrata, leđa i grudi.

Nepravilan hod

Nepravilan hod čest je uzrok bola u leđima. Pravilan hod podrazumeva uspravan položaj tela, bez naginjanja unapred ili unazad. Gleda se ispred sebe, ruke se naizmenično kreću. Na podlogu prvo oslanjamo petu, pa se opterećenje potom preko stopala prenosi na prste.

Stručnjaci savetuju da pri hodu koristimo svaki od mišića stopala. U slučaju da imamo ravna stopala hod će nam biti otežan i moguć je bol u leđima. Preporuka je da se kod ravnih stopala nose anatomski ulošci i odgovarajuća obuća.

Ne krećemo se dovoljno

Ljudska kičma je projektovana za pokret, savremeni čovek većinu vremena provodi u sedećem položaju, a rezultat svega je bol. Stručnjaci vide rešenje u šetnji i fizičkoj aktivnosti.

Vežbanje, koje uključuje i jednostavno hodanje hrani kičmu i jača snagu kičmenih mišića. U slučaju da dosta sedimo i osećamo bol i ukočenost u leđima, savet je da pokušamo da hodamo najmanje 30 minuta dnevno, jer tako snažimo leđne mišiće i jačamo kičmu.

Ne istežemo se

U slučaju bolova posle višesatnog sedenja, pomažu i vežbe istezanja. Istezanje je odličan način da se preveniraju bolovi i grčevi. To ne mora uvek da budu joga vežbe, jednostavno svakodnevno istegnite leđa, noge, ruke i vrat.

Ne jačamo mišiće

Snažni mišići su osnova zdrave kičme.  Jačanje mišića ruku, nogu, leđa, stomaka, veoma je bitno u procesu lečenja bolova. Bitno je da pritom primenjujemo pravilne tehnike vežbanja kako bismo izbegli povrede i sprečili dodatna opterećenja kičmenog stuba. Savet je da nastojimo da izbegnemo savijanje tela unapred.Vežba tokom koje se svijamo kako bismo dodirnuli prste na nogama, dobra je za leđa, ali ne za sve osobe. Starijim osobama i onima čiji mišići nisu dovoljno jaki savetuje se sigurnija vežba u neutralnom položaju. Preporuka je da legnete na pod, podignete noge, pa privučete levo, pa potom desno koleno ka sebi.

Koristimo neodgovarajući jastuk

Stručnjaci savetuju i da pronađemo pravi jastuk koji će biti dobra podrška vratu i kičmi u ležećem položaju. Ukoliko je jastuk suviše tanak tokom spavanja vrat će se saviti prema krevetu, i suprotno suviše napunjen jastuk će podići vrat i leđa.

Kako stres utiče na bol u leđima?

Pojačan stres ne utiče jedino na psihu već i na celokupno telo i nekada se reflektuje kao bol u donjem delu leđa ili bol u vratu. Skoro 80 odsto ljudi osetiće bol u donjem delu leđa. Stres nas vremenom savija u pogrbljen položaj, usled kojeg nismo u staju da dovoljno duboko udahnemo i snabdemo pluća vazduhom. Na leđima se usled zgrčenog položaja tela formiraju „kvržice“ koje se mogu odstraniti pravilnom fizičkom aktivnošću, dobrom masažom leđa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo