Naslovna / Zdravlje

Vežbe posle operacije: Kada početi sa fizičkom aktivnošću i od čega to zavisi

Priredio/la: Ma.R.|9:00 - 17. 09. 2023.

Lekari se posle operacije susreću sa dva tipa pacijenata: jedni su previše oprezni, a drugi  misle da su im granice mnogo veće nego što objektivno jesu. Nije dobro, kažu stručnjaci, ni jedno ni drugo

Vežbanje posle operacije Vežbanje posle pojedinih hirurških intervencija uz precizne savete fizijatra i fizioterapeuta može biti ključno za oporavak Foto: Shutterstock

Vežbanje posle operacije kao i vraćanje fizičke aktivnosti u svakodnevnu rutinu zavisi od više faktora. Pre svega, treba znati da je vežbanje važan segment oporavka, koji nije i ne može biti isti za sve hirurške intervencije. Intenzitet i tip vežbi nikako nemojte određivati sami, iako treba slušati svoje telo. 

Vežbanje posle operacije: Najvažnije razbiti strah od pokreta

– Najvažnija stvar je udobnost pacijenta. Posle operacije, često postoji opravdani strah od toga da ako se i samo pomerite ili napravite neki pokret, povredićete ili ugroziti, pozlediti regiju hirurškog reza. Zbog toga moramo precizno i na umirujući način da savetujemo pacijente pre i posle operacije, govoreći im šta je potrebno, ali i bezbedno da rade u smislu fizičke aktivnosti. Veoma je važno da budu mobilni i pokretni – kaže dr Adil Ahmed, docent na Odeljenju za ortopedsku hirurgiju Baylor College of Medicine, subspecijalista hirurgije gornjih ekstremiteta.

Saveti doktora: Kako bezbedno započeti vežbanje posle operacije u specifičnim slučajevima

Nakon operacije, savetuje dr Ahmed, treba početi sa malim zadacima. Na primer, pacijenti koji su operisali rame ili ključnu kost imaju ograničenu pokretljivost u prve četiri nedelje. Ali, za to vreme, Ahmed preporučuje pomeranje prstiju, otvaranje i zatvaranje šake, stiskanje loptice za stres, kao i savijanje i ispružanje zgloba lakta. Ovi pokreti će sprečiti da se zglobovi ukoče, sprečiće oticanje i atrofiju mišića.

Zato ovi pacijenti u prve četiri nedelje treba da rade vežbe bez naglih poteza i lagane rotacione pokrete. Tako će napredovati u terapiji i uklanjati ograničenja. Jednom kada kretanje i pokreti počnu da se poboljšavaju a pacijent opušta, počeće i jačanje, kaže doktor.

– Ako vam je operisana ruka, lagano se fokusirajte na osnovne zadatke. Pokušajte sami da ustanete iz kreveta, sami odete u kupatilo ili da se obučete i izujete. Bez obzira na problem i vrstu intervencije, kada budete u mogućnosti da obavljate ove osnovne kućne zadatke, možete polako početi da se vraćate u fizičku aktivnost, kao što je lagano pa sve brže hodanje, sve dok ne vratite svoj opseg pokreta – savetuje ortoped.

U odnosu na tip intervencije određuju se i vežbe, po savetu fizijatra i fizioterapeuta.

Zašto je važno da vežbe posle operacije budu usmerene i na telesnu težinu

Počnite i sa osnovnim vežbama za regulisanje telesne težine. Ležanje i oporavak posle operacije uz uzdržavanje od aktivnosti ali i uzimanje lekova su najveći razlozi nagomilavanja kilograma, što onda može da napravi brojne druge zdravstvene probleme.

Gumene trake otpora su odlične za ovu fazu oporavka jer njima lako možete da kontrolišete kretanje i idete do granice bola sa pokretima. One doprinose otporu potrebnom za jačanje mišića operisanog područja.

– Ako možete da odete u teretanu i uradite bilo šta, čak i ako je to daleko od vaše uobičajene rutine, i to je bolje nego ništa, ne samo za mišiće već i za sprečavanje stvaranja viška kilograma – napominje doktor Ahmed.

Minimiziranje bola: Koje vežbe su najbolje

Pacijenti osećati bol nakon operacije i to je normalno tokom zarastanja, tako da je najbolje kontrolisanim pokretima taj bol minimizirati. Na primer, statični bicikl pruža bezbedno, pouzdano vežbanje sa malim uticajem na povećani broj otkucaja srca.To je dobar vid treninga za rani opravak, čak i ako su vam ruke ili ramena ograničeni pokretima. Za one koji su imali operacije donjih ekstremiteta, doziranje intenziteta se na biciklu podešava lako.

Hodanje pružiti slične prednosti i ohrabruje pacijente nakon operacije, jer je to nešto što inače svakodnevno radimo i kad smo zdravi.

Kada se vratite u teretanu jer ste dovoljno ojačali, nemojte preterivati. Na primer, radite sklekove na kolenima pre nego što pređete na klasične. Za dodavanje tegova se obavezno posavetujte sa trenerom, a pre toga obavezno sa fizijatrom.

Uloga bola: Kako odrediti granice i kako operisani ljudi gledaju na oporavak

Dr Ahmed predlaže da bol bude primarni vodič kada započinjete fizičku aktivnost nakon operacije. Ako nešto boli, to bi trebalo da bude gornja granica za vas. Nemojte mučiti ni sebe ni svoje telo.

Lekari se posle operacije susreću sa dva tipa pacijenata: previše oprezne, i one koji misle da su im granice mnogo veće nego što objektivno jesu. Nije dobro, kažu stručnjaci, ni jedno ni drugo.

Preoprezni pacijent je nervozan i okleva u startu sa početkom vežbanja iako to lekari i terapeuti do od njih traže. Kada se ne kreću duže vreme, njihovo stanje se komplikuje mimo razloga same operacije i oporavak će trajati duže. Hiperagresivni pacijent ignoriše naređenje da vežbanje bude pažljivo, čineći to prebrzo. I to na kraju može da nanese štetu procesu rehabilitacije.

Na primer, ako se pacijenti sa prelomom zgloba uključe u vežbanje ranije nego što to njihova povreda zahteva, moguć je razvoj artritisa.

Nemojte zaboraviti da oporavak varira u zavisnosti od pacijenta do pacijenta i same operativne procedure. Posavetujte se sa svojim doktorima o odgovarajućim načinima da uključite fizičku aktivnost u svoju rutinu i pobrinite se da budete barem i minimalno aktivni neposredno nakon operacije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo