Naslovna / Zdravlje

Menopauza i artritis: moguće je ublažiti simptome ove kompleksne kombinacije

Priredio/la: Ma.R.|17:00 - 13. 03. 2023.

I menopauzu i reumatoidni artritis karakterišu brojni simptomi koji ozbiljno utiču na kvalitet života, zato se ovim pacijentkinjama mora pristupiti ozbiljno i u lečenju i u prevenciji drugih bolesti

Manopauza i artritis Postoje indicije da su uzročnici i ove veze hormoni Foto: Shutterstock

Menopauza i artritis: mnoge žene ovu kombinaciju jako teško podnose. Artritis menja svakodnevni život uz brojne poteškoće, a to čini i menopauza. Svaki savet kako minimizirati uticaj, koji ova dva stanja imaju na zdravlje žena, od velikog je značaja i koristi.

Kako menopauza utiče na reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis (RA) je dovoljno težak sam po sebi. Odlikuju ga bol u zglobovima, ukočenost, otok i umor. Ovi simptomi značajno utiču na žene i fizički i emocionalno. Ako im dodamo menopauzu sa talasima vrućine, poremećajem sna, promenama raspoloženja, suvoćom vagine i još mnogo toga, jasno je zašto ne samo žene već i lekari ovu kombinaciju nazivaju „noćnom morom“.

Kada žena već živi sa simptomima hronične bolesti kao što je reumatoidni artritis, to može dovesti do još težeg podnošenja menopauze, kaže dr Elizabeth Mollard, docent na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nebraski. Njenu izjavu potvrđuju i pacijenti, poput Ranai Collins, koja kaže:

Menopauza je definitivno uticala na moj artritis. Teže i lošije spavam, češće sam iscrpljena, i imam manju toleranciju na bol.

Zašto menopauza može da pogorša artritis

Pojedina straživanja kažu da u ovoj vezi hormoni možda igraju važnu ulogu. Naime, prema nekim dokazima, žene koje imaju reumatoidni artritis imaju i promenu hormonskog statusa. Tokom trudnoće, kada se nivoi estrogena povećaju, mnoge od njih imaju poboljšanje simptoma RA. Međutim, nakon porođaja, kada nivo hormona padne, postoji povećana šansa razvoja bolesti ili pogoršanje simptoma.

Kada se uđe u menopauzu, nivoi estrogena opadaju. Prema studiji iz 2012. godine, žene koje prolaze kroz ranu menopauzu imaju veću verovatnoću da razviju RA u odnosu na one koje su ušle u normalnu ili kasnu menopauzu. Nesporno je, dakle, da menopauza, pogoršava simptome RA. U nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Rheumatology, istraživači su zaključili da je na uzorku od 8.189 žena sa reumatoidnim artritisom, menopauza u ogromnom procentu imala značajan uticaj na nivo i stopu pada funkcionalnosti. Takođe, bila je povezana i sa pogoršanjem simptoma RA.

Hormoni, menopauza i artritis

Postoje pretpostavke da estrogen može da ima protektivni efekat kod reumatoidnog artritisa, mada je potrebno više istraživanja. Dr Michael Lockshin, reumatolog iz Njujorka, konstatuje da je jedna od nedoumica sa reumatoidnim artritisom i drugim autoimunim bolestima razlika između stanja pacijenata pre i i postmenopauzi. Međutim, doktor dodaje i da nije jasno da li su ove razlike posledica variranja estrogena, drugih neestrogenskih faktora menopauze ili drugih fenomena starenja.

I za najzdravije žene, simptomi menopauze mogu biti veoma uznemirujući. Ako se dodaju već teškim, postojećim simptomima RA kao što su bol i umor, sigurno će dovesti do smanjenog kvaliteta života. I RA i menopauza mogu negativno da utiču na raspoloženje i san, tako da kod većine žena dolazi do složenije slike simptoma.

Kako menopauza i reumatoidni artritis utiču na druge bolesti

Osteoporoza

Menopauza povećava rizik od osteoporoze. Osteoporoza kosti čini slabijim, manja im je gustina, pa su sklone prelomima. Kod reumatoidnog artritisa, gubitak koštane mase može nastati kao direktna posledica same bolesti, ali i od uticaja lekova koji se propisuju kao terapija.

Kardiovaskularne bolesti

Kardiovaskularne bolesti su još jedna potencijalna komplikacija menopauze i reumatoidnog artritisa. To je i jedan od vodećih uzroka smrti žena sa RA, kažu statistike. Upalni procesi koji uzrokuju artritis ne samo da napadaju zglobove, već često oštećuju i srce. Hormonske promene i normalan proces starenja nakon menopauze takođe povećavaju rizik od srčanih problema. Žene sa RA će imati veći rizik od srčanih oboljenja nakon menopauze u odnosu na žene koje nemaju artritis, ili na žene sa RA u premenopauzi. Zbog svega toga je potreebno češće posećivati kardiologa i redovno uzimati terapiju, savetuju lekari.

Kako olakšati simptome menopauze u kombinaciji sa artritisom

Prvi korak bi bio svakako pridržavati se terapije za lečenje reumatoidnog artritisa. Ponekad je potrebno i agresivno lečenje RA, kako bi se sanirali svi znaci upale. Što se uspešnije tretira RA, manje su šanse i da dođe do kardiovaskularnih bolesti.

Neka istraživanja navode da su pojedine žene osetile boljitak uz estrogensku terapiju. Međutim, stručnjaci upozoravaju na povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti ili od raka dojke. Ne sme se dozvoliti da rizici budu veći od koristi, pa je potreban individualni pristup. Lekari podsećaju i da je potrebno hraniti se zdravo, vežbati redovno i prestati sa pušenjem. Mogu da pomognu i joga i meditacija.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo