Naslovna / Zdravlje

Može li anhidroza da dovede do smrtnog slučaja – kako reagovati kad se jave simptomi

Priredio/la: I. V. |13:00 - 20. 09. 2023.

Ako dođe do poremećaja znojnih žlezda i neko ne može da se znoji – dolazi u situaciju da telo počinje da se pregreva što dalje izaziva probleme, od kojih su neki vrlo rizični

anhidroza Znojenje pomaže u uklanjanju toplote iz tela kako bi ga ohladilo. Foto: Shutterstock

Anhidroza ili nedostatak znoja je stanje kada primetite da se uopšte ne znojite ili je znoja veoma malo tokom vrućih dana i za vreme aktivnosti koje ga obično izazivaju. To znači da znojne žlezde ne funkcionišu kako bi trebalo i kako bi uklanjale toplotu i hladile telo. Stručnjaci upozoravaju da pregrejano telo može da bude opasno stanje, čak opasna po život.

Šta je anhidroza i koji uzroci je izazivaju?

Anhidroza je stanje kada čovek ne može normalno da se znoji na jednom ili više delova tela. Znojenje pomaže u uklanjanju toplote iz tela kako bi ga ohladilo. Ako neko ne možete da se znoji, telo počinje da se pregreva, što može da bude vrlo opasno, pa čak i da uzgrozi život.

Osobe koje imaju anhidrozu, automatski imaju i problem sa funkcionisanjem znojnih žlezda, koje u stvari ne rade kako treba. Postoji mnogo mogućih uzroka, a treba reći i da se neki ljudi rađaju sa ovim stanjem, dok ga drugi razviju kasnije u životu. Poznati uzroci anhidroze su:

  • Oštećenje kože od opekotina, terapije zračenjem ili bolesti koje zapušavaju pore kao što je psorijaza
  • Oštećenje znojnih žlezda usled operacije, traume ili formiranja ožiljaka
  • Oštećenje nerava uzrokovano dijabetesom, alkoholizmom i Guillain-Barreovim sindromom
  • Nasledni poremećaj metaboličkog sistema (Fabrijeva bolest)
  • Poremećaji vezivnog tkiva, kao što su sistemska skleroza, sistemski eritematozni lupus, Sjogrenov sindrom
  • Poremećaji autonomnog nervnog sistema, kao što su Rosov sindrom i Harlekin sindrom
  • Nervna stanja (neuropatije), kao što su neuropatija povezana sa dijabetesom, paraneoplastična neuropatija, nasledna neuropatija, amiloidna neuropatija, lepromatska neuropatija
  • Bolesti i stanja centralnog nervnog sistema, uključujući višestruku atrofiju sistema, demenciju sa levijevim telima, Parkinsonovu bolest, moždani udar i bolest kičmene moždine
  • Prekomerna dehidracija
  • I mnogi lekovi ometaju funkciju znojnih žlezda. Antiholinergički lekovi su, na primer, najčešći uzročnici anhidroze uzrokovani lekovima
  • Od drugih klasa lekova izdvajaju se triciklični antidepresivi, antihistaminici, antispazmodici bešike, antipsihotici, antiepileptici, antihipertenzivi, opioidi i neuromuskularni paralitici.

Koje simptome ispoljava anhidroza?

Znaci i simptomi anhidroze su:

  • Malo ili nimalo znojenja
  • Vrtoglavica
  • Grčevi u mišićima
  • Slabost
  • Osećaj vrućine i nemogućnosti da se telo ohladi.

Neko možda uopšte ne može da se znoji u određenim delovima tela, ili se uopšte ne znoji.. Drugi obrazac anhidroze je nedostatak znoja ili vrlo malo znoja u određenim delovima tela, ali postoji jako znojenje u drugim delovima. To se dešava zato što telo pokušava da nadoknadi nedostatak znoja u jednom ili više drugih delova. Obično ovo nije opasna situacija jer telo još uvek može da se ohladi.

Ako osetite ove simptome u zagrejanom okruženju, odmah se sklonite sa vrućine i premestite se u senoviti ili zatvore prostoru, najbolje sa klima uređajem. Raskomotite se, skinite sav višak odeće i ako je moguće stavite hladne vlažne krpe na telo. Ako se simptomi ne poboljšaju dok se hladite,  potražite medicinsku pomoć.

Da li nedostatak znojenja može da izazove ozbiljne komplikacije?

Teški slučajevi anhidroze, gde se većina ili celo telo ne znoji, mogu da dovedu do ozbiljnih bolesti koje se dovode u vezu sa toplotom, kao što su:

Toplotna iscrpljenost: Znaci i simptomi su slabost, mučnina, ubrzan rad srca nakon naporne aktivnosti po vrućem vremenu. Tretmani uključuju sklanjanje na hladnije mesto, pijenje dosta vode, stavljanje hladnih obloga ili tuširanje hladnom vodom.
Toplotni udar: Ovo je izuzetno opasno, životno opasno stanje u kojem se telesna temperatura povećava na 39,5 °C. Toplotni udar može da izazove konfuziju, gubitak svesti, komu, pa čak i smrt. U slučaju da se to nekome dešava treba pozvati hitnu pomoć ili odvesti osobu u bolnicu. Dotle se sklonite u hladovinu, skinite nepotrebnu odeću i rashladite osobu mokrim peškirima ili prskanjem vodom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo