Naslovna / Zdravlje

Pametni telefon može da se koristi za praćenje pacijenata sa oboljenjem jetre

Priredio/la: I. V. |17:00 - 13. 10. 2023.

Pametni telefon mogao bi da olakša praćenje stanja pacijenata sa lošom funkcijom jetre, a može i mnogo ranije da otkrije koliko se stanje pacijenta pogoršalo, bez odlaska u bolnicu

pametni telefon Uz pomoć pametnih telefona lekari će moći da prate pacijente iz njihovih domova mnogo češće nego što je to trenutno moguće Foto: Shutterstock

Pametni telefon mogao bi da se koristi za praćenje stanja pacijenata sa oboljenjem jetre dok borave kod kuće, saopštili su istraživači sa University College London i Royal Free Hospital. Kako su objasnili, kamera pametnog telefona u stanju je da otkrije promene u tonu kože i boji očiju, što su prvi znaci da bi pacijenti trebalo da potraže medicinsku pomoć.

Pametni telefon može da prati stanje pacijenata sa cirozom

Studija, objavljena u PLOS Digital Health, prva je koja procenjuje i upoređuje kako se slike čela, beonjača i donjeg kapka sa pametnog telefona mogu koristiti za precizno predviđanje nivoa bilirubina kod pacijenata sa uznapredovalom cirozom. Istraživači su otkrili da su slike beonjača najbolji način da se predvidi nivo bilirubina kod pacijenata.

Ovaj pristup ima potencijal da pažljivije prati pacijente sa cirozom jetre koji borave kod kuće, lakši je i isplativiji nego trenutne metode. Naučnici očekuju da će uz pomoć pametnih telefona moći lakše da se otkrije pogoršanje simptoma i pre nego što situacija postane kritična, kao i da će zdravstvenim radnicima pojednostaviti proces rada.

Bilirubin je žućkasti pigment koji ukazuje na lošu funkciju jetre

Prema podacima University College London i Royal Free Hospital bolest jetre je, na primer, treći najčešći uzrok prevremene smrti u radnom životnom dobu u Velikoj Britaniji. Dok su se stope mortaliteta znatno poboljšale za mnoge hronične bolesti, stopa mortaliteta od bolesti jetre se povećala za 400 odsto između 1970. i 2010. Ovo povećanje je automatski povećalo i potrebu za pronalaženjem neinvazivnih, isplativih načina za praćenje progresije ciroze.

Bilirubin je žućkasti pigment koji ukazuje na lošu funkciju jetre kada je vidljiv na koži ili oku, a to stanje poznato je kao žutica. Kod pacijenata sa uznapredovalom cirozom, koža i oči postaju žute jer koncentracija bilirubina u krvi postaje veća. Nivo bilirubina trenutno se proverava testom krvi koji obavlja medicinski stručnjak, a zatim mora da se analizira. Ako se nivo povećao, to ukazuje da je funkcija jetre pacijenta dodatno pogoršana i da je potrebna medicinska pomoć.

Razvijena aplikacija za pametni telefon pokazala se kao vrla precizna

U ovoj studiji, istraživači su razvili aplikaciju za pametni telefon, koja je u stanju da otkrije težinu žutice, i to sa visokim stepenom tačnosti. Pametnim telefonom fotografisali su čelo, beonjaču i donji kapak 66 pacijenata sa cirozom. Nakon kalibracije slika za određene uslove osvetljenja, fotografije su analizirane i korišćene za obuku algoritma koji bi mogao da predvidi nivo bilirubina na osnovu stepena žute boje na slici. Kada su ovako dobijeni podaci upoređeni sa podacima iz testova krvi, pokazalo se da su beonjače dale najjaču korelaciju, najprecizniji rezultat. 

– Jedan od razloga zašto je bolest jetre toliko izazovna je to što stanje pacijenata može veoma brzo da se pogorša. Žalosna je činjenica da ako pacijent stigne na kliniku mnogo više žut nego što je  bio ranije, velike su šanse da je bolest već značajno uznapredovala. Pristup koji smo procenili u ovoj studiji mogao bi da nam omogući da pratimo pacijente iz njihovih domova mnogo češće nego što je to trenutno moguće i, nadamo se, da će otkriti pogoršanje kliničkih znakova i simptoma pre nego što stanje postane vrlo kritično – objašnjava profesor profesor Raj Mookerjee sa University College London, koautor studije.

Fotografije pametnih telefona prate koliko se pogoršala funkcija jetre

Jedan od izazova koji je studija nastojala da prevaziđe jeste stepen žute boje kod pacijenata sa cirozom, koji može da bude 50 puta veći od normalnog.

– Možete odmah da pogledate pacijenta i kažete da li ima žuticu. Ali, nije pitanje da li koža izgleda žuto ili ne, već koliko je više žuta u odnosu na prethodnu kontrolu, što vam daje indikaciju koliko se funkcija jetre pogoršala. Aplikacija za pametne telefone nam daje ovaj stepen tačnosti. To je izuzetan podvig inženjeringa i pokazuje moć kliničara i inženjera koji sarađuju u rešavanju hitnih zdravstvenih problema – istakao je profesor Mookerjee.

Sledeći korak studije bilo bi veće ispitivanje kako bi se potvrdila bezbednost i tačnost ovog pristupa. U praksi, pristup bi verovatno funkcionisao tako što bi pacijenti često slikali svoje oko putem aplikacije, što bi informisalo lekare o značajnoj promeni bilirubina, a što bi moglo da zahteva promenu u načinu lečenja pacijenata. U prilog tome naučnici navode da se tehnologija kamere za pametne telefone poboljšava svake godine, što im omogućava da razviju inovativna rešenja za nezadovoljene potrebe zdravstvene zaštite koristeći uređaje koje većina ljudi ima kod kuće. Sjajno je, kako naglašavaju, što će biti u mogućnosti da kreiraju rešenja koja ne samo da su jeftina i laka za implementaciju, već koja će napraviti stvarnu razliku u životima ljudi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo