Naslovna / Zdravlje

Tremor: Koliko je opasno drhtanje ruku

Priredio/la: eKlinika/Vitality.rs|12:18 - 12. 10. 2023.

Tremor, drhtanje, odnosno nevoljno podrhtavanje ruku, može da nas zabrine. Ali da li je ono zaista opasno? I kada se javlja?

drhtanje ruku Različiti faktori mogu pojačati osnovni tremor, čineći ga vidljivim golim okom Foto: Shutterstock

Prvo treba reći da je drhtanje ruku – tremor sasvim prirodan i da postoji kod svakoga od nas. To je drhtanje male amplitude i visoke frekvencije, najčešće potpuno neprimetno. Ako stavimo list papira na ruku primetićemo da se on pomera, iako bez njega ne bismo ni primetili da naše ruke drhte. Smatra se da ako nam to drhtanje ne smeta u svakodnevnim aktivnostima, onda na njega ne treba da obraćamo pažnju. Kako smo stariji drhtanje postaje sve primetnije i smatra se da oko 25% osoba starijih od 70 godina ima neki oblik vidljivog tremora.

Koji faktori utiču na tremor

Različiti faktori mogu pojačati ovaj osnovni tremor, čineći ga vidljivim golim okom. To su jak strah, anksioznost, umor, hipertireoza, nizak nivo šećera u krvi, energične vežbe i odvikavanje od supstanci kao što su alkohol i opioidi. To mogu uraditi i neki lekovi kao što su antidepresivi, albuterol i prednizon, ali i nikotin i kofein. U takvim slučajevima, drhtanje se rešava uklanjanjem uzroka.

Parkinsonova bolest i tremor ruku

Zanimljivo je da su studije pokazale da drhtanje mišića može biti povezano i sa promenama mikrobioma u našim crevima. Dokazano je da kod osoba koje imaju Parkinsonovu bolest i tremor ruku postoje specifične promene u mikrobiomu. Recimo tremor koji je rezultat brzih, naizmeničnih kontrakcija suprotnih mišića, poput bicepsa i tricepsa, može biti znak pojave nekih bolesti, kao što je već pomenuta Parkinsonova bolest ili multipla skleroza. Inače, tremor je prvi znak Parkinsonove bolesti kod čak 75% obolelih osoba.

Kada je potrebno potražiti pomoć lekara pročitajte u nastavku teksta na Vitality.rs.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo