Naslovna / Zdravlje

Akne ili nešto drugo? Šta je gnojni hidradenitis i kako se tretira

Priredio/la: Ma.R.|17:00 - 01. 12. 2023.

Ova bolna kožna promena ima više oblika (od blažeg do teškog), a za neke slučajeve lekari mogu da traže dodatne analize uključujući i bakteriološke testove

Akne hidradenitis Gnojni hidradenitis Foto: Shutterstock

Hidradenitis supurativa, gnojni ili supurativni hidradenitis najčešće ima oblik akni, koji u zavisnosti od više faktora nekada ostavlja i značajno izražene ožiljke. U osnovi ovog stanja je upalni proces, a u lečenju je najefikasniji individualni pristup.

Šta je gnojni hidradenitis

Gnojni hidradenitis je upala folikula dlake. Najčešće se javlja na prevojima tela (pazuh, prepone…), ali i glatkim površinama kože. Pojava hidradenitisa je karakteristična i za kožu oko bradavica i anusa.

Kada se folikul dlake upali, ispod kože se formiraju gnojne lezije, koje u zavisnosti od osetljivosti kože ali i ako pokušavamo prisilno da eliminišemo sadržaj ceđenjem rezultiraju vidljivim, neprijatnim ožiljcima. Na proces uglavnom upozorava bol uz nelagodnost, formiraju se izbočine oblika akni, za čim sledi razvoj bolnih apscesa i sinus formacija. Ukoliko proces traje, apscesi se povećavaju i posebno ako ovakvih izraslina ima više, obavezan je pregled dermatologa.

Uzrok gnojnog hidradenitisa nije poznat. Prvi i najvažniji savet je: ne dirajte ove promene na svoju ruku i ne tretirajte alkoholom ili hidrogenom ni u kom slučaju.

Kako dolazi do toga da dobijemo hidradenitis

Supurativni hidradenitis često se javlja nakon puberteta kada se folikuli dlake (pore na koži iz kojih rastu dlačice) u regiji pazuha ili prepona, oko bradavica i anusa. Zbog pojačane hormonske aktivnosti ali i prirode kože (debljine i strukture slojeva) folikuli se zečepe i upale. Stanje može biti akutno ili hronično. Kada se stvori otok formiraju se izbočine – akne, crvene ili tamnije (ljubičaste, braon) boje.

Iako razlozi za pojavu nisu u potpunosti shvaćeni, naučnici kažu da ovo stanje nije povezano s lošom higijenom, upotrebom dezodoransa, pudera ili drugih sličnih supstanci, kao ni sa brijanjem ispod pazuha ili nogu.

Da li hidradenitis može da se inficira

Ovo začepljenje ponekad dovodi do infekcije, najčešće bakterijama. Apscesi (gnojni džepovi) koji se formiraju su bolni i neprijatnog mirisa. Mogu rasti i duboko pod kožom, sa tendencijom ponovne pojave pojave nakon zaceljivanja. Ako se apscesi ponovo pojave, koža na tom području postaje zadebljana i oštećena. Često se između apscesa i površine kože formiraju trajni kanali, poznatiji kao sinus formacije, kojima otiče gnojni sadržaj. odvode gnoj.

Hidradenitis može da izazove pojavu jednog ili nekoliko apscesa i biti blagog oblika ili više njih uz sinusne formacije, kada je i oblik teži. Takođe, teži oblici utiču na kvalitet života osobe jer uzrokuju intenzivan bol, ali i nelagodu zbog neprijatnog mirisa.

Kojim metodama se postavlja dijagnoza

Detaljan pregled kože uz uzimanje kompletne anamneze biće dovoljan dermatologu da postavi dijagnozu. U zavisnosti od intenziteta simptoma i izgleda, ponekad će biti potrebno uzeti briseve iz dubokih apscesa i poslati na mikrobiološku analizu u laboratoriju (bakteriološka kultura).

Lečenje: Da li se hidradenitis tretira uspešno

Lečenje zavisi od kliničke slike i može da uključi kreme primenjuju lokalno, antibiotike i druge lekove za oralnu upotrebu ali i hirurgiju. Za pacijente sa blagim oblikom hidradenitisa, ubrizgavaju se kortikosteroidi u to područje i propisuju antibiotici (tetraciklin, eritromicin ili klindamicin). Takođe se preporučuju kreme sa klindamicinom i rezorcinolom i ispiranje zahvaćenog područja benzoil peroksidom. Svi lekovi mogu da se koriste samostalno ili u kombinaciji.

Za pacijente sa umereno teškim oblikom hidradenitisa, preporučuju se isti peroralni antibiotici kao i za blage forme ali u dužem periodu (2 do 3 meseca). Ponekad je potrebno tretirati apscese zbog eliminacije gnojnog sadržaja. Sinusni putevi se otvaraju i vrši se drenaža. U zavisnosti od procene lekara, nekim pacijentima uključuje i hormonska terapija.

Lečenje težih oblika

Za pacijente sa teškim oblikom hidradenitisa prioritet je smanjenje upale. Najefikasnija terapija je venska, ali i aplikacija injekcija lokalno, uz oralno uzimanje antibiotika. Ako se stanje nastavi, hirurškom metodom se odstranjuje zahvaćeni deo. U najkompleksnijim formama može se transplantirati deo kože na obolelo mesto. Postoje i laserski tretmani za uklanjanje oštećene kože. Podrazumeva se da intervencije kao i propisivanje terapije može da radi isključivo stručno lice.

Iako to neće dovesti do izlečenja, svi ljudi s hidradenitisom trebalo bi da održavaju redovnu i dobru higijenu kože. Psihološka podrška je često neophodna, a od pomoći su i izbegavanje a namirnica s visokim glikemijskim indeksom, kao i smanjenje telesne težine.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo