Naslovna / Zdravlje

Totalna tiroidektomija preporučuje se pacijentima sa Hašimoto sindromom

Ivana Vuskovic|15:30 - 03. 12. 2023.

Tiroidektomija je glavni hirurški tretman za karcinom štitne žlezde i opcija je lečenja određenih stanja ovog organa

Totalna tiroidektomija Tiroidektomija je glavni hirurški tretman za karcinom štitne žlezde i opcija je lečenja određenih stanja ovog organa  Foto: Shutterstock

Totalna tiroidektomija nudi trajnu korist za pacijente sa Hašimoto sindromom, saopštili su istraživači sa University of Oslo u Norveškoj a rezultati njihove studije objavljeni su u Annals of Internal Medicine.

Šta je totalna tiroidektomija?

Totalna tiroidektomija  je hirurško uklanjanje cele štitne žlezde – organa u obliku leptira na vratu. Ova operacija najčešće se koristi u slučaju karcinoma štitne žlezde. Tiroidektomija je glavni hirurški tretman za karcinom štitne žlezde i opcija je lečenja određenih stanja ovog organa:

– Nodusi/čvorovi štitne žlezde: Nodus/čvor na štitnoj žlezdi je izraslina ćelija štitne žlezde u štitnoj žlezdi. Obično su benigni (nekancerozni), ali mogu biti i maligni (kancerogeni). Ponekad tiroidni čvorovi mogu da proizvedu višak hormona štitne žlezde, što uzrokuje određene simptome.
– Gušavost: Guša je uvećana štitna žlezda sa ili bez čvorova na štitnoj žlezdi. Ako naraste dovoljno, može izvršiti pritisak na dušnik ili jednjak i otežati disanje i gutanje.
– Hipertireoza: Hipertireoza (prekomerna funkcija štitne žlezde) je stanje u kojem štitna žlezda stvara i oslobađa više hormona nego što je potrebno. Ima nekoliko uzroka, a operacija je jedna od opcija lečenja ovog stanja.

Bolji rezultati lečenja zabeleži kod pacijenata kojima je urađena totalna tiroidektomija

Istraživački tim sa University of Oslo ispitivali su i dugotrajno pratili slučajeve tiroidektomije u odnosu na medicinsku kontrolu pacijenata sa Hašimoto sindromom i sa upornim simptomima,  uprkos adekvatnoj supstituciji tiroidnih hormona.

Prilikom uključivanja u studiju, pacijenti iz kontrolne grupe dobili su mogućnost da se operišu 18 meseci nakon upisa, u zavisnosti od rezultata ispitivanja. Učesnici su praćeni 5 godina u interventnoj grupi i do datuma operacije u kontrolnoj grupi. Na početku istraživanja, 72 i 74 pacijenta su bila uključena u hiruršku grupu, odnosno grupu ljudi sa Hašimoto bolešću kojima je odstranjena štitna želzda, i kontrolnu grupu sa istim problemom, koji su se lečili sa hormonskom terapijom. Istraživači su otkrili da je pozitivan efekat lečenja pacijenata kod kojih je rađena totalna tiroidektomija bio zabaležen tokom 3 godine praćenja, dok je poboljšani rezultat lečenja pacijenata hormonima ostao na istom nivou.

Blagotvoran i dugotrajan efekat do 5 godina

S obzirom na to da su umor i hronični umor, kao prateći simptomi bolesti štitne žlezde, bili slični. Kratkotrajne ili dugotrajnije komplikacije javile su se kod 23 pacijenta, uključujući 6 sa rekurentnom paralizom laringealnog nerva i 12 sa hipoparatiroidizmom.

– Pokazalo se da totalna tiroidektomija ima blagotvoran i dugotrajan efekat do 5 godina za pacijente sa Hašimoto bolešću i upornim simptomima, ali sa znatno većim rizikom od komplikacija nego što je pretpostavljeno na početku studije – naveli su autori studije sa University of Oslo. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo