Naslovna / Zdravlje

Kako se otkiva hemangiom jetre i kada može da izazove komplikacije

Priredio/la: D. T.|15:00 - 05. 12. 2023.

Pošto nije poznat tačan uzrok nastanka hemangioma, nema nekog posebnog saveta kojim bismo mogli da preventivno delujemo na ovu promenu na jetri. Pretpostavlja se da je za njihov nastanak najviše odgovoran hormon estrogen

jetra Foto: Shutterstock

Hemangiom je jedan od najčešćih dobroćudnih (benignih) tumora jetre. Nije rak jetre i uglavnom se slučajno otkriva prilikom ultrazvučnog pregleda stomaka. Stručnjaci kažu da ove promene na jetri nisu zabrinjavajuće. Hemangiom je sačinjen od proširenih (uvećanih) krvnih sudova. Ne manifestuje se simptomima i ne može da preraste u karcinom, ipak hemangiomi većih dimenzija mogu da izazovu komplikacije.

Šta je hemangiom?

Hemangiom jetre (hemangiom jetre) je nekancerogeni tumor sastavljen od proširenih krvnih sudova koji se ishranjuju preko hepatične arterije. Hemangiomi se mogu pojaviti na različitim organima tela, u jetri retko izazivaju komplikacije.

U nauci još nije poznato zašto se javljaju hemangiomi, veruje se da su i urođeni, jetra je u suštini zdrava i veoma su retki problemi. Većina osoba koja ima ovu dobroćudnu promenu na jetri ima samo jedan hemangiom nepromenjivih dimenzija.

Svega oko 10 odsto ovih tumora blago poraste

Hemangiom neće izazvati probleme ni kod dece, ni kod odraslih. Svega oko 10 odsto ovih tumora blago poraste, a stručnjaci naglašavaju da samo izrazito veliki benigni tumori mogu da dovedu do problema, pritiska na stomak i krvne sudove.

Hemangiomi jetre su jedni od najčešćih oblika benignih lezija jetre. Javljaju se kod oko 5 odsto populacije, uglavnom u srednjim godinama života. Više se uočavaju kod žena, a kada se pojave u detinjstvu obično nestaju u odraslom životnom dobu. Hemangiomi jetre uglavnom su mali i ne daju nikakve simptome. Kod velike većine osoba prosečna veličina hemangioma na jetri je oko 3 centimetra, kod manjeg broja moguće su i veće promene kada veličina hemangioma iznosi oko 10 centimetara.

Moguće komplikacije

Ovi veći hemangiomi mogu da izazovu simptome, kao što su bol u desnom gornjem delu stomaka, nadutost, nedostatak apetita, mučnina.

Veoma retke komplikacije su kompresija krvnih sudova ili žučnih kanala, krvarenje, degeneracija tkiva unutar tumora. Direktna trauma jetre u retkim slučajevima može da dovede do rupture (pucanja) tumora i unutrašnjeg krvarenja, koje je hitno zdravstveno stanje.

Šta uzrokuje nastanak hemangioma

Nauka još nema odgovor na pitanje:“Šta uzrokuje nastanak hemangioma?“ Prema pojedinim pretpostavkama, reč je o urođenim ili čak i naslednim promenama. Čini se da postoji određena veza između hemangioma jetre i estrogena. Ove promene učestalije su kod žena, posebno kada se uočava porast hormona estrogena.

Konzumacija alkohola nije faktor rizika za nastanak hemangioma jetre. Alkohol može da dovede do oboljenja jetre, a ne hemangiomi.

Lako ih je razlikovati od kancerogenih promena

Pošto ove promene na jetri ne izazivaju simptome, hemangiomi se uglavnom slučajno otkriju putem ultrazvuka, magnetne rezonance, CT snimanja. Putem ovih dijagnostičkih metoda u velikom broju slučajeva lako je razlikovati hemangiom od neke ozbiljnije i možda kancerogene promene na jetri.

Ipak, ukoliko hemangiom nema tipične karakteristike, stručnjaci će morati da detaljnije istraže hemangiom, kako bi dobili potvrdu da se ne radi o raku jetre. Hepatocelularni karcinom obično promeni tokom vremena svoj izgled, dok se hemangiom ne menja.

Da li je potrebno da uklonimo hemangiome?

Stručnjaci ne savetuju uklanjanje hemangioma, osim u retkim slučajevima kada su promene dovoljno velike da mogu da izazovu druge komplikacije. U tom slučaju hirurg će prekinuti snabdevanje hemangioma krvlju i na taj način zaustaviti njegov rast. U slučaju da hemangiom i dalje nastavi da raste i uzrokuje komplikacije moguće je njegovo uklanjanje operacijom.

Uloga estrogena

Lekari uglavnom savetuju praćenje hemangioma imidžing metodama, na dve ili jednu godinu. Većina hemangioma ne raste i ne menja se, u slučaju da se primeti rast on je veoma spor i iznosi 2 milimetra tokom jedne godine. Tokom trudnoće povišen je nivo estrogena koji može da utiče na rast hemangioma. Lekari kažu, ipak, da je ovaj rast tokom devet meseci trudnoće skoro neprimetan.

Retko kada prerastaju u ozbiljniji oblik tumora

Pošto nije poznat tačan uzrok nastanka hemangioma, nema nekog posebnog saveta kojim bismo mogli da preventivno delujemo na ovu promenu na jetri. Pretpostavlja se da je za njihov nastanak najviše odgovoran hormon estrogen, savetuje se pažljiva primena bilo kakvog oblika hormonske terapije. Hemangiom uglavnom nije razlog za brigu, način ishrane neće delovati na ovu promenu, ali hoće na jetru, pa se savetuje zdrava izbalansirana ishrana i ograničen unos šećera i masnoća.

Niko ne voli da čuje reč tumor, ali hemangiomi su dobroćudne promene koje su veoma česte. Moćićemo dugo da živimo sa njima, bez bilo kakvih simptoma bolesti. Ove promene će retko kada prerasti u ozbiljniji oblik tumora.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Irina Kostandinovska
19:17, 09. 03. 2024.
Odgovori

Jako sam vam zahvalna za objasnjenje u vezi nastanka hemangioma.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo